EXCLUSIV. Care sunt cele mai pozitive schimbări survenite în sectorul de Apărare al Ucrainei. Cum se vor face achizițiile pentru armată / Anna Neplii


EXCLUSIV. Care sunt cele mai pozitive schimbări survenite în sectorul de Apărare al Ucrainei. Cum se vor face achizițiile pentru armată / Anna Neplii

Deseori, articolele mele critică politica ucraineană și avertizează cu privire la diverse cazuri de corupție, pentru că acesta este rolul presei independente – anume, să se poziționeze într-o opoziție permanentă și constructivă, sesizând problemele de sistem tocmai în vederea soluționării acestora. 

Spre deosebire de presa independentă, care sesizează problemele deschis și profesionist, așa cum a făcut-o întotdeauna, fără a urmări o agendă ascunsă anti-ucraineană, propaganda rusă exagerează aceste probleme, mințind în permanență, scopul principal fiind oprirea completă a asistenței militare și de altă natură din partea țărilor occidentale.  

Metodologia propagandei ruse este de a alege ca bază câteva fapte reale (cazuri de corupție), de a le exagera până nu mai au legătură cu realitatea, prin adăugarea diverselor narațiuni moscovite, pentru ca mai apoi să le răspândească în țările occidentale cu scopul deformării percepțiilor. Astfel, Federația Rusă (una dintre cele mai corupte țări ale planetei și cu siguranță cea mai mincinoasă) difuzează imaginea unei presupuse Ucraine corupte la modul pandemic, imagine ce nu are un suport real. 

Narațiunile rusești pot duce la ideea că totul ar fi cu adevărat rău în Ucraina. Cu toate acestea, în primul rând, haideți să ne amintim că Rusia a pompat sume astronomice în presa și în politica a numeroase state occidentale (și nu numai) de-a lungul anilor. Continuă să facă asta și acum, iar rezultate se văd cu ochiul liber.

În al doilea rând, corupție și politicieni fără scrupule există nu doar în Ucraina, ci pretutindeni în lume, cu atât mai mult în Rusia criminalului Putin. Veți întâlni fapte de corupție în toate țările lumii, însăși natura umană fiind una coruptibilă. Diferențele sunt de nivel.

În al treilea rând, nu este deloc neobișnuit ca oficialii corupți să fie agenți ai Rusiei care nu lucrează doar pentru propriile buzunare, ci și pentru gloria Kremlinului, întrucât acțiunile lor afectează direct sau indirect cursul războiului din Ucraina.

În al patrulea rând, în opinia mea, critica este un instrument pozitiv. Ridicând anumite probleme, uneori acute, în materialele mele, îmi propun analiza lor tocmai pentru a le depăși. Critica onestă e primul pas în vederea soluționării problemelor. Dacă le ignori, NU înseamnă că problemele nu există sau că alții nu le văd.     

Probleme de această natură nu există numai în politica ucraineană. Corupția e un fenomen destul de normal în vremuri de război la scară largă. Oamenii sunt diferiți și au interese diferite. 

Sarcina primordială a unei societăți conștiente este aceea de a veghea și de a controla implementarea de către autorități a intereselor naționale ale statului. În acest sens, iată că societatea ucraineană nu rămâne deloc în urmă. Schimbările indicativelor de apel în timpul invaziei rusești la scară largă au avut loc și continuă să apară tocmai datorită ucrainenilor conștienți. 

În această ordine de idei, în cele ce urmează voi trata despre câteva realizări semnificative în cel mai important sector pe timp de război – Ministerul Apărării Ucrainei. 

Agenția de Achiziții pentru Logistica Apărării

În primul rând, de-a lungul anului 2023, la nivelul Ministerului Apărării au fost finalizate aproape toate procesele privind reforma anti-corupție. Acest fapt poate fi numit cu ușurință o realizare a societății ucrainene, în special a jurnaliștilor. Pentru că, din pricina publicității și a presiunii publice, autoritățile au fost nevoite să-l demită pe fostul ministru al Apărării – Oleksii Reznikov –, care a împiedicat majoritatea reformelor necesare în acest sector fundamental.  

După demiterea sa au izbucnit mai multe scandaluri privitoare la Ministerul Apărării – achiziționarea de ouă cu 17 grivne (de câteva ori mai mult decât prețul real; – achiziționarea de geci de vară la prețul celor de iarnă; 

O altă realizare importantă este lansarea Agenției de Achiziții pentru Logistica Apărării (Operator Logistic de Stat), doar ca să nu mai existe scandaluri precum cele amintite mai sus.

Agenția ar trebui să preia toate responsabilitățile și să desfășoare toate procesele de achiziții logistice pentru Forțele Armate ale Ucrainei. Guvernul de la Kiev a adoptat pachetul de măsuri necesare funcționării agenției – în special, a aprobat procedura de utilizare a fondurilor pentru crearea capitalului autorizat. Agenția va efectua achiziții din bugetul pe 2024.

”Agenția este noul nostru instrument de sistem. Rezoluția oferă unei întreprinderi de stat resurse pentru a lansa activități operaționale. Scopul nostru este să dezvoltăm un proces de achiziții echitabil și transparent pentru Forțele Armate”, a declarat Dmytro Klimenkov, ministrul adjunct al Apărării.

Toate achizițiile se vor face prin licitație conform unei proceduri competitive în sistemul Prozorro. Un astfel de sistem permite clientului să aleagă cel mai bun și mai ieftin participant prin efectuarea uneia dintre următoarele proceduri competitive: licitație deschisă, licitație cu participare limitată, dialog competitiv.

O componentă obligatorie a procedurilor de încheiere a contractelor directe o constituie solicitările de oferte comerciale, analiza achizițiilor din perioadele anterioare și a informațiilor despre prețurile curente, acestea fiind obținute din surse deschise.

Toate contractele sunt încheiate la cel mai mic preț în conformitate cu cerințele. 

Pe site-ul Prozorro, oricine poate monitoriza evoluția licitațiilor și distribuirea fondurilor. 

În prezent s-au tranzacționat deja 30 de loturi cu scopul de a asigura hrana armatei pentru primul trimestru al anului 2024. De asemenea, au fost anunțate licitații pentru achiziționarea de echipament individual de protecție: căști, veste antiglonț, costume speciale pentru echipele din mașini blindate, centuri de protecție ș.a.m.d.. Au fost anunțate licitații și pentru încălțăminte, echipamente de încălzire chimică și electrică, foi de dormit, combustibil și lubrifianți.

Agenția se va ocupa de toate achizițiile necesare. Ministerul Apărării va realiza doar o politică de achiziții și va îndeplini o funcție de control. Noul principiu de achiziție va evita riscurile de corupție.  

Anterior, factorii de decizie ai achizițiilor logistice erau concentrați numai în cadrul departamentului de asistență pentru resurse. Aici au fost stabilite prioritățile achizițiilor și tot aici au fost realizate. În prezent, factorii de decizie sunt împărțiți în mai multe zone. Aceasta înseamnă că achizițiile pentru uzul armatei își vor crește eficiența, fiind corecte și transparente.

În general, Ministerul Apărării e instituția cu cel mai mare buget din Ucraina. Finanțele sunt direcționate, în principal, către două domenii: logistică și achiziții armate. În primul caz, societatea ucraineană a realizat o distribuție eficientă a fondurilor. În al doilea caz, există încă anumite probleme.

Directorul Centrului Anticorupție – l-am numit pe Vitaly Shabunin – avertizează că agenția nu se descurcă atât de bine cu achizițiile armate din cauza managementului încă vechi.

”Dar judecând după acțiunile pe care Ministrul Apărării le face în prezent și după documentele adoptate, ne putem aștepta la schimbări pozitive în viitorul apropiat”, a punctat Shabunin.

”Dacă se va schimba și situația din a doua direcție, va fi un salt uriaș înainte în lupta anti-corupție în cel mai de succes segment al Ucrainei. Dar chiar și numai schimbările care au avut loc deja sunt, de fapt, o victorie extraordinară pentru ucraineni”, a adăugat el.

În prezent, statele G7 au solicitat introducerea unei Camere de Conturi care monitorizează primirea fondurilor la bugetul de stat al Ucrainei și modul în care acestea sunt utilizate etapă cu etapă. Pentru americani, un astfel de control este o garanție că fondurile nu vor fi deturnate către anumite buzunare.

Potrivit directorului Centrului Anticorupție, faptul că Ucraina nu a mai primit fonduri de la americani și europeni nu are legătură cu presupusul nivel ridicat al corupției. În SUA, acest proces este încetinit din cauza contrelor politice interne, iar în UE, asigurarea de finanțare este împiedicată de conservele rusești și de Viktor Orban, un Putin mic de la Budapesta.

”Până acum, nu am primit finanțare nu din cauza problemelor pe care le au autoritățile ucrainene cu aspecte ce țin de corupție, însă fiecare caz de corupție dă argumente propagandei ruse. Adică este mult mai ușor pentru unele zone republicane ca să-și explice refuzul, pretextând cu presupusa corupție a Ucrainei. Apropo, Viktor Orban folosește aceeași justificare pentru acțiunile sale în mod evident pro-ruse”, a spus Shabunin.

În prezent, cel mai semnificativ rezultat a fost generat de presiunea publică a ucrainenilor: au fost lansate aceste procese necesare pentru o funcționare eficientă în continuare.

Lupta împotriva corupției a dat rezultate și prin anularea parțială a amendamentelor lui Lozovoy (detalii AICI) și prin întărirea independenței Parchetului Specializat Anticorupție.

De asemenea, Ministerul Apărării a început să facă mișcări importante în interiorul instituției, fluidizând și debirocratizând funcționarea sistemului. Comparativ cu ce se întâmpla în trecut, sistemul logistic a început să funcționeze la un nivel înalt. Iar logistica înseamnă și o planificare eficientă a ceea ce va fi necesar în viitor – adică, o utilizare cât mai eficientă a fondurilor disponibile.

În plus, în cadrul Ministerului Apărării a fost înființat un Grup de Lucru Interdepartamental, forul urmând să studieze problemele legate de construcția ingineriei militare și a fortificațiilor, răspunzând de acestea în timp util.

Acest for consultativ temporar va coordona eforturile tuturor organelor administrației militare, autorităților executive centrale și locale, dar și pe cele ale diverșilor antreprenori privați în vederea construcțiilor de inginerie militară și fortificații, astfel încât lucrările din acest domeniu să fie sistematice.   

Potrivit ministrului Apărării de la Kiev – l-am numit pe Rustam Umerov –, prioritățile instituției pentru anul 2024 sunt planul de apărare, achizițiile transparente, dezvoltarea industriei de apărare și inovațiile tehnologice. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.