Raport: SUA nu au reușit să monitorizeze corespunzător peste 1 miliard de dolari oferiți Ucrainei ca asistență militară. Pentagonul precizează, pe de altă parte, că nu "există nicio dovadă credibilă a deturnării ilicite"


  • ACP
  • Jan 12, 2024 19:44
  • 1351
Raport: SUA nu au reușit să monitorizeze corespunzător peste 1 miliard de dolari oferiți Ucrainei ca asistență militară. Pentagonul precizează, pe de altă parte, că nu "există nicio dovadă credibilă a deturnării ilicite"

Un raport al Departamentului Apărării din Statele Unite afirmă că mai mult de un miliard de dolari oferiți ca asistență militară pentru Ucraina, în arme, muniții și echipamente, au fost monitorizați necorespunzător, ceea ce a creat temeri că este vorba de fapt despre o fraudă masivă. 

Raportul inspecției Pentagonului, publicat joi, vorbește despre "incapacitatea de a menține responsabilitatea completă" a inventarului în bazele de date guvernamentale pentru puțin peste 1 miliard de dolari din armele estimate la 1,69 miliarde de dolari, ceea ce "poate crește riscul de furt sau deturnare". Mai exact, echipamente militare supuse monitorizării utilizării finale, în valoare de aproximativ 1,005 miliarde dolari din totalul de 1,699 miliarde, nu au fost inventariate în iunie 2023.

În același timp, mai spune raportul, eforturile viitoare de urmărire a transporturilor către Ucraina vor fi "dificile pe măsură ce inventarul continuă să se schimbe", în timp ce "exactitatea și exhaustivitatea vor deveni probabil mai dificile în timp".

Printre articolele care sunt desemnate pentru o monitorizare mai bună în ceea ce privește utilizarea finală se numără arme precum rachetele Javelin și Stinger, rachetele AIM-9X, rachetele aer-aer avansate cu rază medie de acțiune și dispozitive de vedere pe timp de noapte.  

Oficiul Statelor Unite pentru Cooperare în Apărare (ODC) a declarat însă că "nu există nicio dovadă de transfer neautorizat sau ilicit al articolelor de apărare furnizate Ucrainei" și a subliniat limitările de personal ca fiind o provocare majoră pentru furnizarea unui inventar complet al echipamentelor. 

"Procedurile standard de inventar nu sunt practice într-un mediu dinamic și ostil de război", deoarece "volumul fără precedent" de echipamente trimis în Ucraina "depășește capacitatea personalului limitat al Departamentului Apărării din țară pentru inventarierea fizică", se spune într-o declarație a ODC.  

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder, a declarat joi că "nu există nicio dovadă credibilă a deturnării ilicite a armelor convenționale avansate furnizate de Statele Unite în Ucraina". 

"Vedem unele cazuri în care Rusia continuă să răspândească dezinformarea în sens contrar, dar adevărul este că observăm că ucrainenii folosesc aceste capacități pe câmpul de luptă", a spus Ryder. (sursa: Forbes)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.