VIDEO. Corpul neînsuflețit al lui Alexei Navalnîi a fost predat mamei sale după ce văduva opozantului l-a acuzat public pe Vladimir Putin de „satanism” / Nu este însă clar dacă autoritățile criminale de la Kremlin vor îngădui familiei funeralii publice


VIDEO. Corpul neînsuflețit al lui Alexei Navalnîi a fost predat mamei sale după ce văduva opozantului l-a acuzat public pe Vladimir Putin de „satanism” / Nu este însă clar dacă autoritățile criminale de la Kremlin vor îngădui familiei funeralii publice

Trupul neînsuflețit al lui Alexei Navalnîi a fost predat, sâmbătă, mamei sale, Liudmila Navalnaia, a anunțat secretara de presă a opozantului rus, într-o postare pe X (fostul Twitter).

Kira Iarmiș a mulțumit tuturor celor care s-au adresat autorităților ruse pentru predarea rămășițelor acestuia, precizând că înhumare nu a avut loc și că sunt încă neclare condițiile în care se va organiza.

„Corpul lui Alexei a fost predat mamei sale. Multe mulțumiri tuturor celor care au cerut asta împreună cu noi", a declarat Iarmiș.

„Liudmila Ivanovna se află încă în Salekhard. Pregătirile de înmormântare sunt încă în curs de desfășurare. Nu știm dacă autoritățile vor interveni pentru a o desfășura așa cum dorește familia și cum merită Alexei. Vă vom informa de îndată ce vom avea noutăți", a mai spus Iarmiș.

Se pare că autoritățile i-au cerut anterior mamei lui Navalnîi să accepte o înmormântare "secretă", amenințând-o că dacă va refuza, acesta ar fi urmat să înmormântat în colonia penitenciară în care a murit.

Potrivit Meduza, Ivan Jdanov, directorul Fundației Anticorupție a lui Navalnîi, declarase anterior că anchetatorii (nu este clar cine sunt aceștia) au stabilit mai multe condiții pe care Liudmila Navalnaia trebuia să le accepte pentru ca trupul fiului ei să fie eliberat. Astfel, oficialii invocați de Jdanov au cerut ca rudele și asociații lui Navalnîi să păstreze secrete informațiile despre înmormântarea disidentului rus și să nu organizeze funeralii publice. 

În seara zilei de 23 februarie, asociații lui Navalnîi au raportat că un oficial i-ar dat un ultimatum Liudmilei Navalnaia, spunându-i că are la dispoziție trei ore pentru a fi de acord să organizeze înmormântarea fiului său în secret. Mama lui Navalnîi a refuzat.

Anterior, sâmbătă, cu câteva ore înainte ca autoritățile să decisă predarea trupului către mamă, văduva lui Navalnîi, Iulia, a filmat un nou video în care l-a acuzat pe Vladimir Putin că ține "ostatic" trupul soțului său și a cerut eliberarea acestuia fără condiții. De asemenea, ea l-a acuzat din nou pe președintele rus că se află în spatele morții lui Alexei.

„Soțul meu a murit în urmă cu nouă zile. Au trecut nouă zile de când Putin mi-a ucis soțul. Dar această crimă nu a fost de ajuns pentru Putin. A decis să-i țină trupul în continuare ostatic, își bate joc de mama lui Alexei și vrea să o constrângă să accepte o înmormântare secretă. (…) Amenință chiar să-l îngroape ei în colonia penală în care a fost ucis. Mama lui Alexei este practic torturată de zile întregi. Anchetatorii o mint, o șantajează și iar o mint că totul se va rezolva dacă este de acord să semneze. Știu prea bine că nu e decizia anchetatorilor din Salekhard. Putin e singurul responsabil. Putin este la capătul acestui lanț decizional monstruos și el e cel care hotărăște: Nu. Nu dați înapoi. Abuzați-o. Puneți presiune pe ea și sfâșiați-i sufletul.  Spuneți-i că trupul fiului ei se descompune”, a precizat Iulia Navanaia într-o nouă înregistrare video pe care o puteți urmări integral mai jos.

„Putin pretinde că este creștin devotat, dar niciun creștin adevărat nu ar putea săvârși ce face Putin cu trupul lui Alexei. Știu asta foarte bine pentru că Alexei a fost un om cu credință. Religia era foarte importantă pentru el. Mergea la biserică și postea. Chiar și în închisoare. Politica și viziunea sa aveau la bază valorile creștine. Dar credința lui nu avea nimic în comun cu obscurantismul lui Putin. Alexei credea cu tărie că omul trebuie să fie o ființă bună și să nu acționeze împotriva credinței sale. Credea că Dumnezeu este iubire. Și chiar în scrisorile sale din închisoare spunea că nu are niciun pic de ură pentru torționarii săi. 

Ce face însă Putin acum e ură pură. Nu, nu e vorba de ură, e satanism. E păgânism. Ce o să faci cu trupul lui? Cât de jos poți să duci bătaia de joc la adresa celui pe care l-ai ucis? Șantaj, amenințări, ultimatumuri? (...) Și dacă ești creștin cu adevărat, știi că vei da socoteală pentru toate astea. Și nu doar în fața oamenilor. Vei răspunde pentru toate și pentru războiul pe care l-ai început acum doi ani, invocând aceleași valori creștine. Că te lupți cu răul din Vest care interferează cu valorile noastre tradiționale. Dar nu faci decât să ucizi. Tu doar bombardezi civili care dorm noaptea în casele lor. Cu bombe sfințite de biserică. Dă-ne trupul soțului meu să-l înmormântăm în pământ cum e obiceiul în ortodoxie. Eliberează trupul lui Alexei fără condiții. L-ai torturat în timpul vieții, acum continui să îl torturezi și mort. Batjocorești un trup fără viață. Nimic mai diavolesc nu se poate imagina. Încalci toate legile posibile și omenești, și divine.”



Alexei Navalnîi, 47 de ani, a murit pe 16 februarie într-o colonie penitenciară din interiorul Cercului Arctic în care ar fi trebuit să ispășească o pedeapsă de 19 ani de închisoare.

Timp de ani de zile, el a fost cel mai mediatizat critic al liderului rus.

În august 2020, el a fost otrăvit cu Novicioc, un agent neurotoxic, de către o echipă de presupuși asasini din cadrul serviciilor secrete rusești. A reușit să supraviețuiască după ce a fost transportat cu o aeronavă în Germania, unde a fost tratat și de unde a decis să revină în Rusia,în ianuarie 2021, deși era conștient că este în pericol de moarte. A spus însă că nu poate lupta cu Putin din exil. 

Toate încercările de comemorare a morții sale au primit un răspuns violent din partea autorităților dirijate de Kremlin care au arestat și amendat cel puțin 300 dintre persoanele care au aprins lumânări și au adus flori în locuri publice. 

CITEȘTE ȘI: Sute de preoți din Rusia lansează un apel public către Vladimir Putin pentru a preda familiei trupul lui Alexei Navalnîi: „Nu fiți mai crud decât Pilat!” Tiranul are însă alte planuri odioase: un nou val de represiune și crime contra opoziției din închisoare

CITEȘTE ȘI: Mama lui Alexei Navalnîi îi cere direct lui Vladimir Putin să-i preda trupul neînsuflețit al fiului ucis pentru a-l putea îngropa

Scriitoarea Svetlana Aleksievici (Nobel pentru Literatură) despre uciderea lui Alexei Navalnîi și războiul din Ucraina: „S-a deschis un abis de permisivitate pentru toți dictatorii” / „Un nou Hitler cu noi tehnologii va fi mai terifiant decât ceea ce am văzut în istorie” / „Deși am crezut că comunismul a murit, nu a fost așa”

Opozantul rus Alexei Navalîi a murit în închisoare, ucis de regimul criminal de la Kremlin

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.