Opozantul rus Alexei Navalîi a murit în închisoare, ucis de regimul criminal de la Kremlin


Opozantul rus Alexei Navalîi a murit în închisoare, ucis de regimul criminal de la Kremlin

Alexei Navalnîi, 47 de ani, cel mai acerb critic al Kremlinului de pe teritoriul Rusiei, s-a stins în închisoarea înghețată aflată dincolo de Cercul Polar în care ispășea o pedeapsă indubitabil politică. Moartea sa vine să sporească numărul îngrozitor de mare al opozanților și jurnaliștilor critici uciși de Kremlin sau morți în condiții stranii,  în ultimii 24 de ani, mai exact de când Vladimir Putin a devenit inițial premier și apoi președinte al Rusiei. 

Alexei Navalnîi a fost inițial torturat și, în final, ucis de regimul criminal al lui Vladimir Putin, care încercase, în august 2020, să-l răpună prin otrăvire cu un agent neurotoxic. Transportat de urgență în Occident și salvat de la moarte, Navalnîi a insistat să se întoarcă în Rusia, afirmând că numai din interior se poate lupta cu Vladimir Putin. A fost însă arestat chiar pe aeroport, la întoarcere, și dus pe dus în arest, pentru că ar fi încălcat termenii eliberării condiționate. I-a fost apoi înscenat un alt proces în urma căruia a fost condamnat la 19 ani de închisoare. 

El fusese trimis, zilele trecute, din nou la izolare. Pentru  27-a oară de când se afla după gratii. În total, opozantul ar fi petrecut 308 zile în izolare până la 11 februarie 2024. 

Condamnat să rămână în închisoare până la vârsta de 74 de ani pentru acuzații despre care spune că au fost inventate pentru a-l ține departe de politică, Navalnîi a povestit recent că „rutina” sa de dimineață din închisoarea aflată la 60 de km de Cercul Polar, presupune ascultarea imnului național rusesc urmat apoi de „Sunt rus", un cântec patriotic pop interpretat de un renumit cântăreț pro-Putin, cu numele de scenă „Shaman".

În decembrie 2023, la aproximativ o lună după ce apropiații nu au mai știut nimic despre soarta lui Navalnîi, avocatul său a reușit să afle unde e și să-l viziteze.

„L-am găsit pe Aleksei Navalnîi. El se află acum în colonia penală 3 din localitatea Kharp, districtul autonom Iamalo-Neneț. Avocatul său l-a vizitat astăzi. Aleksei se simte bine", anunța, în decembrie, Kira Iarmiș, purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, pe platforma de socializare X.

Regiunea îndepărtată, care se întinde dincolo de Cercul Polar, este cunoscută pentru iernile sale crâncene. Din ea face parte și orașul-închisoare Vorkuta, bine-cunoscut de pe vremea Gulagului sovietic, cel mai estic și mai rece oraș din Europa, situat la aproximativ 100 de kilometri de Kharp. Aflată la 1900 kilometri nord-est de capitala Moscova, închisoare în care a murit Navalnîi este considerată una dintre cele mai dure închisori din Rusia, iar majoritatea deținuților de acolo au fost condamnați pentru infracțiuni grave.

„Este aproape imposibil să ajungi în această colonie; este aproape imposibil chiar să trimiți scrisori acolo”, scria Leonid Volkov, strategul șef al lui organizației lui Navalnîi, pe rețelele de socializare. „Acesta este cel mai înalt nivel posibil de izolare față de restul lumii, pentru că așa ceva s-a dorit", a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, comentând informațiile cu privire la decesul lui Navalnîi, a afirmat că Vladimir Putin a fost informat de moartea opozantului.

Într-o declarație oficială, reprezentanții închisorii din Iamalo-Neneț susțin că opozantul a acuzat că se simte rău, după o plimbare, și aproape imediat după ce a reclamat starea proastă și-a pierdut cunoștința.

Context..Navalnîii se afla în închisoare din ianuarie 2021, sub acuzația ar fi încălcat termenii eliberării condiționate (pedeapsă primită în 2014, pentru o pretinsă delapidare), în timp ce se afla într-un spital din Germania unde era tratat în urmă otrăvirii cu un agent neurotoxic. A fost arestat chiar pe aeroportul din Moscova, la revenirea în Rusia, la șase luni de la teribilul incident petrecut la bordul avionului cu care se întorcea din Siberia la Moscova, în august 2020. Opozantul rus și-a pierdut atunci cunoștința, medicii ruși care l-au îngrijit în primele zile afirmând că ar fi vorba doar despre o cădere de glicemie sau probleme de metabolism. Toxicologii din Germania, unde a fost transferat ulterior, au descoperit însă că Navalîi fusese otrăvit cu Noviciok, un agent neurotoxic folosit mai ales în era sovietică. După ce și-a revenit, el s-a întors la Moscova.

La 20 februarie 2023, echipa lui Navalnîi, care a continuat din exil activitatea de investigații și dezvăluiri despre corupția de la Kremlin, a emis o declarație în care a cerut restabilirea granițelor Ucrainei din 1991 și plata de despăgubiri de către Moscova.

Restabilirea granițelor Ucrainei, așa cum au fost definite în 1991, ar include returnarea Crimeei către Ucraina, care a fost anexată ilegal de Rusia în 2014. Declarația lui Navalnîi contrazicea, așadar, poziția sa anterioară cu privire la Crimeea. În 2014, el a afirmat în mod fals că peninsula este "de-facto" rusă. Ea mai prevedea și plata de către Rusia a unor despăgubiri către Ucraina pentru războiul său total. 

Recent, Navalîi remarca, într-una din postările sale frecvente pe Twitter (scrise nu de el, ci de colaboratorii care îi prezintă punctul de vedere comunicat din închisoare), că „Rusia suferă o înfrângere militară" în Ucraina, adăugând că "viețile a zeci de mii de soldați ruși au fost ruinate fără sens".

A fost căsătorit cu Iulia, 47 de ani, împreună cu care avea doi copii.

În stare de șoc, mama lui Alexei Navalnîi, Liudmila, a declarat pentru Novaya Gazeta că refuză să creadă că fiul său a murit: „Nu vreau să aud nici un fel de condoleanțe. L-am văzut în închisoare pe 12 februarie, când am mers să-l vizităm. Era viu, sănătos și vesel". Este singura persoană din familia opozantului care a făcut o declarație publică până la redactarea acestui material.

CITEȘTE ȘI: Discurs fabulos al jurnalistului rus Dmitri Muratov: „În Rusia a avut loc o schimbare de Dumnezeu” / Biserica e „pe punctul de a declara porunca biblică „Să nu ucizi" profund eronată” / El a denunțat și complicitatea ticăloasă a Crucii Roșii cu Kremlinul, organizația refuzând să intervină pentru a salva viața opozantului Alexei Navalnîi

VIDEO. Reeducare stalinistă. Alexei Navalîi este obligat să asculte, în fiecare dimineață, în închisoare, un cântec pro-Putin. „În fiecare zi, la ora 5 dimineața, aud comanda: Ridică-te!"

Alexei Navalnîi își bate joc, din închisoare, de „armata hoților, tâlharilor și criminalilor” pe care Putin și oligarhul Prigojin vor s-o trimită în linia întâi în Ucraina. „Cred că până și deținuții se întreabă dacă în Rusia mai există o armată regulată”

Navalnîi îl sărăcește pe Putin din închisoare! Fundația opozantului rus a descoperit că superiahtul Șeherezada (700 milioane de dolari), ascuns într-un port din Italia, este deținut de teroristul-șef de la Kremlin

Echipa lui Navalnîi continuă dezvăluirile despre fabuloasele bogății ale odioșilor de la Kremlin. Cum se plimbă la shopping de lux, în capitalele NATO din Europa, soțiilor oficialilor ruși care conduc masacrul din Ucraina / Dmitri Peskov, surprins cu ceasuri de sute de mii de euro

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.