Breaking! Mama lui Alexei Navalnîi îi cere direct lui Vladimir Putin să-i preda trupul neînsuflețit al fiului ucis pentru a-l putea îngropa / Tiranul de la Kremlin l-a avansat în grad pe directorul adjunct al Agenţiei penitenciarelor. Gulagu.net: „Boiarinev a îndeplinit dorinţa lui Putin – eliminarea fizică a principalului adversar politic”


Breaking! Mama lui Alexei Navalnîi îi cere direct lui Vladimir Putin să-i preda trupul neînsuflețit al fiului ucis pentru a-l putea îngropa / Tiranul de la Kremlin l-a avansat în grad pe directorul adjunct al Agenţiei penitenciarelor. Gulagu.net: „Boiarinev a îndeplinit dorinţa lui Putin – eliminarea fizică a principalului adversar politic”

Într-un apel emoționant din fața coloniei penitenciare în care a murit, pe 16 februarie, opozantul rus Alexei Navanîii, ucis de regimul tiranic de la Kremlin, mama acestuia i se adresează direct lui Vladimir Putin, cerându-i să rezolve această situație aberantă.

„În spatele meu este colonia penală „Lupul Polar”, în care fiul meu Alexei Navalnîi a murit în data de 16 februarie. Sunt deja cinci zile de când încerc să dau de trupul lui neînsuflețit, nu au vrut să mi-l dea și nici măcar să-mi spună unde ar putea fi. Fac apel la tine, Vladimir Putin, pentru că soluționarea acestei situații depinde numai de tine. Lasă-mă să-mi văd fiul! Cer ca trupul lui să fie eliberat imediat pentru a putea fi îngropat omenește”, spune Ludmila Ivanovna Navalnîi. VIDEO mai jos

Mamei îndurerate i s-a alăturat, printr-un mesaj pe pagina sa de Twitter, și Iulia Navalnaia, văduva lui Alexei: „Dați înapoi trupul lui Alexei și oferiți-i o înmormântare decentă, nu împiedicați oamenii să-și ia rămas bun de la el.Și îi rog foarte mult pe toți jurnaliștii care mai pot pune întrebări: nu întrebați despre mine, întrebați despre Alexei”.

Potrivit The Moscow Times, anchetatorii ruși ar fi anunțat, luni, familia și avocații lui Navalnîi că nu vor elibera corpul acestuia mai devreme de cel puțin încă două săptămâni, deoarece vor efectua o „examinare chimică" pentru a determina cauza morții.

Opozantul Kremlinului, în vârstă de 47 de ani, a murit vineri, 16 februarie  în colonia penitenciară IK-3 „Lupul Polar” din Arctica, unde își ispășea o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru acuzații de „extremism", considerate pe scară largă drept represalii pentru criticile sale la adresa lui Putin.

Familia, colaboratorii lui Navalnîi și țările occidentale au acuzat autoritățile ruse pentru moartea sa, acuzații pe care Kremlinul le-a numit „absolut nefondate și vulgare".

Între timp, preşedintele rus Vladimir Putin a decis să-i acorde gradul special de general-colonel prim-directorului adjunct al Serviciului Federal al Penitenciarelor din Rusia (FSIN), Valeri Boiarinev, potrivit decretului prezidenţial publicat pe portalul oficial de informaţii juridice al guvernului rus, informează marţi publicaţia The Moscow Times pe pagina sa web în limba rusă, transmite Agerpres.

Oficialul FSIN a fost avansat la trei zile după moartea subită a opozantului Aleksei Navalnîi în colonia penitenciară nr. 3 din districtul autonom Iamalo-Neneţk, dincolo de Cercul Polar.

Boiarinev, care a primit gradul special din partea lui Putin, deţine această funcţie în FSIN din iulie 2022. El coordonează Direcţia Operativă Principală (GOU), precum şi Direcţia principală pentru asigurarea activităţilor unităţilor operative (GUODOP), notează publicaţia citată.

După cum subliniază portalul pentru drepturile deţinuţilor din Rusia, Gulagu.net, „Boiarinev a îndeplinit dorinţa lui Putin – eliminarea fizică a principalului adversar politic”. „Tot Boiarinev a supervizat torturarea a sute de prizonieri ucraineni, smulgându-le autodenunţuri că ar fi comis acte de genocid prin împuşcarea populaţiei civile”, autorităţile ruse încercând astfel să strângă pretinse ‘dovezi’ pentru a justifica invazia în Ucraina, susţine Gulagu.net.

Potrivit filialei FSIN din districtul Iamalo-Neneţk, după plimbare, lui Navalnîi „i s-a făcut brusc rău şi el şi-a pierdut practic imediat cunoştinţa”, iar „măsurile de resuscitare” nu au dat rezultate pozitive, „medicii de la urgenţă constatând doar decesul”.



Luni, soția lui Alexei Navalnîi l-a acuzat pe Vladimir Putin, tot într-o intervenție video postată în rețelele de socializare, că i-a ucis soțul. VIDEO mai jos

„Putin l-a ucis pe soțul meu, pe tatăl copiilor mei. Putin a luat ce aveam mai de preț, cel mai apropiat și mai drag om”.

„Știm ce anume l-a determinat pe Putin să-l ucidă pe Alexei acum trei zile. Vă vom spune în curând despre asta. Vom afla cu siguranță și cine anume și cum anume a executat această crimă. Vom da nume și vom arăta fețe".

„Ucigându-l pe Alexei, Putin a ucis jumătate din mine, jumătate din inima mea și jumătate din sufletul meu. Dar încă mai am cealaltă jumătate, iar aceasta îmi spune că nu am dreptul să renunț”

Ea a mai spus că cel mai important lucru care poate fi „făcut pentru Alexei și pentru noi înșine este să continuăm să luptăm".



Moartea lui Alexei Navalnîi, cel mai acerb critic al Kremlinului de pe teritoriul Rusiei, vine să sporească numărul îngrozitor de mare al opozanților și jurnaliștilor critici uciși de Kremlin sau morți în condiții stranii,  în ultimii 24 de ani, mai exact de când Vladimir Putin a devenit inițial premier și apoi președinte al Rusiei. 

Navalnîi a fost inițial torturat și, în final, ucis de regimul criminal al lui Vladimir Putin, care încercase, în august 2020, să-l lichideze prin otrăvire cu un agent neurotoxic. Transportat de urgență în Germania, cu ajutorul unei fundații, și salvat de la moarte, Navalnîi a insistat să se întoarcă în Rusia, afirmând că numai din interior se poate lupta cu Vladimir Putin. A fost însă arestat chiar pe aeroport, la întoarcere, și dus pe dus în arest, pentru că ar fi încălcat termenii eliberării condiționate. I-a fost apoi înscenat un alt proces în urma căruia a fost condamnat la 19 ani de închisoare. 

El fusese trimis, cu puțin înainte de moarte, din nou la izolare. Pentru  27-a oară de când se afla după gratii. În total, opozantul ar fi petrecut 308 zile în izolare până la 11 februarie 2024. Detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.