Disputa dintre Emilia Șercan și Adrian Cioroianu, zis și „16 grade”, ia o turnură și mai urâtă: istoricul expune public investigația la care lucrează jurnalista. Aceasta precizează că va formula două plângeri penale


Disputa dintre Emilia Șercan și Adrian Cioroianu, zis și „16 grade”,  ia o turnură și mai urâtă: istoricul expune public investigația la care lucrează jurnalista. Aceasta precizează că va formula două plângeri penale

PODUL a relatat AICI despre reproșul public adresat de Emilia Șercan istoricului Adrian Cioroianu privind temperatura scăzută din sălile de lectură ale Bibliotecii Naționale a României (BNaR), instituție la conducerea căreia se află, printr-un artificiu politic liberal, cunoscutul istoric. 

Au urmat o replică acidă și cel puțin nepoliticoasă a acestuia și o revenire pe subiect a Emiliei Șercan care a arătat, din nou, un termometru cu temperatura scăzută, afirmând că istoricul, în calitate sa de director al Bibliotecii Naționale, are și responsabilitatea să rezolve problemele serioase cu care se confruntă instituția. 

Ulterior, schimbul de replici dintre cei doi a luat însă o turnură pe care jurnalista precizează că o va tranșa în instanță, întrucât Adrian Cioroianu a dezvăluit public, pe baza documentelor interne ale BNaR la care are acces, ce lucrare de doctorat verifică în prezent Emilia Șercan.

„Adrian Cioroianu face astăzi un lucru incalificabil, de o mârșăvie inimaginabilă: dezvăluie o informație pe care a obținut-o prin prisma funcției de director al Bibliotecii Naționale și o face publică, deși acea informație nu este o informație publică și nici destinată publicității. 

Este vorba despre faptul că am solicitat studierea tezei de doctorat a lui Mircea Geoană. 

Prin faptul că Adrian Cioroianu divulgă public această informație mă vulnerabilizează și mă expune public, cu atât mai multe cu cât este de notorietate faptul că din cauza dezvăluirilor mele despre plagiatele în tezele de doctorat ale unor politicieni sau demnitari am fost amenințată cu moartea, discreditată public, dar și am fost ținta unui kompromat. 

Îi solicit public ministrului Culturii, Raluca Turcan, un punct de vedere referitor la dezvăluirea de date nepublice de către domnul Cioroianu”, arată Emilia Șercan pe pagina sa de Facebook, precizând apoi, într-un schimb de replici cu fostul judecător Cristi Danileț, că urmează să facă „două plângeri penale”.

Vineri dimineață, Emilia Șercan a expus mai pe larg punctul său de vedere ca urmare a dezvăluirilor publice făcute de Adrian Cioroianu, din documentele interne ale instituției pe care o conduce. Jurnalista apreciază că „Adrian Cioroianu a încălcat legea și normele instituției pe care o conduce cu bună știință, vulnerabilizând atât subiectul investigației mele, cât și pe mine”

„Dezvăluirea de către Adrian Cioroianu a informației că am mers la Biblioteca Națională pentru a studia teza de doctorat a lui Mircea Geoană este de o gravitate extremă. 

Adrian Cioroianu a obținut această informație prin prisma funcției sale de director al Bibliotecii Naționale a României (BNaR) și a divulgat-o public. 

A divulgat public o informație pe care a obținut-o  exclusiv prin prisma atribuțiilor de serviciu, informație nefiind publică și nici destinată publicității. 

Pe solicitarea-tipizată pe care am trimis-o la BNaR pentru digitalizarea acestei teze scrie următoarele: „Biblioteca Naţională a României este operator de date cu caracter personal, înregistrat cu nr. 1375/15.10.2004. Conform Legii nr. 677/21.11.2001, Biblioteca Naţională a României garantează confidențialitatea datelor cu caracter personal furnizate de utilizatori în cererile adresate instituţiei”.

În Politica Bibliotecii Naţionale a României privind protecţia datelor cu caracter personal scrie următoarele: "Biblioteca Naţională a României (BNaR) este preocupată de siguranţa datelor cu caracter personal pe care dumneavoastră ni le oferiţi pentru a putea avea acces la serviciile noastre. Politica privind securitatea şi protecţia datelor cu caracter personal promovată de Biblioteca Naţională a României şi prezentată pe acest site se aplică în cazul tuturor interacţiunilor dintre BNaR şi dumneavoastră”.

Potrivit acestui document, pe lista datelor cu caracter personal care include o parte sau toate datele pe care le colectează Biblioteca Națională a României despre o persoană se numără inclusiv ”proiectul pentru care solicitați documentele / bibliografia”. 

Așadar, informația că eu am solicitat studierea tezei de doctorat a lui Mircea Geoană NU REPREZINTĂ informație publică, ci este informație protejată de Regulamentul General privind Datele Personale (GDPR). 

Adrian Cioroianu a încălcat legea și normele instituției pe care o conduce cu bună știință, vulnerabilizând atât subiectul investigației mele, cât și pe mine. 

Această acțiune nu poate rămâne fără consecințe publice și îi solicit, din nou, ministrului Culturii să se exprime asupra acestei situații”, arată Șercan într-o nouă postare pe pagina sa de Facebook.

Adrian Cioroianu nu doar că dezvăluie că „Emilia Sercan caută mai nou plagiat la Mircea Geoană”, ci o acuză pe jurnalistă că minte „ca o gazetă bolșevică” și că „adresează cereri suprarealiste” Bibliotecii Naționale. Istoricul nu detaliază în ce constau acestea, însă îi solicită jurnalistei o confruntare publică și, convins că va reuși să demonstreze „validitatea” spuselor sale, o provoacă pe Emilia Șercan să se angajeze că demisionează de la facultate și că va presta 500 de ore de muncă voluntară pentru BNaR.

Adrian Cioroianu: „Mesaj pentru o doamnă care pare a-și fi găsit, în fine, menirea: Emilia Șercan tot ia temperatura pe holurile Bibliotecii Naționale, cu un termometru de cameră. Nu vreau să par neelegant, dar aș avea o replică, în virtutea libertății de exprimare și în registrul umorului oltenesc, că tot e azi ziua marelui Marin Sorescu: doamnă, nu cumva v-ar ajuta mai mult un termometru la subraț?! 

Dragi prieteni reali & virtuali, 

Emilia Sercan caută mai nou plagiat la Mircea Geoană și, în treacăt, mai ia și temperatura prin spațiile deschise ale Bibliotecii Naționale... 

Azi iar mă atacă și pe mine, ceea ce deja devine distracti (compulsiv e altceva, la dânsa). Dacă aș fi convins că îi face bine, aș lăsa-o în pace. Dar s-ar putea să n-o las în pace, pentru că mai există și ideea de calomnie în justiția modernă. 

Emilia Sercan, desigur că o să le aflați: adică, detaliile mele în ceea ce vă privește. Iarăși, nu o luați ca pe o amenințare. Sunt convins că duceți dorul harței, altfel nu v-ați lega zilnic de BNaR, de mine, de prezențele mele în televiziuni etc. V-am mai întrebat și ieri: vă roade pizma că televiziunile mă mai sună din când în când? Credeți că veți deveni atractivă pentru Tv atacându-mă? Măcar o mică diferență e între noi: (nu, nu cea la care vă gândiți, in inocența dvs.): diferența dintre noi e că eu n-am fost niciodată un mercenar și niciodată n-am fugit dintr-un studio atunci când nu mi-au convenit întrebările. Ați înțeles? Vreți să detaliem?

Și, în mod public, eu vă propun acum un agreement. 

Dacă veți demonstra validitatea aserțiunilor dvs. (sinecuri primite de mine, angajați care nu mă văd prin bibliotecă, buruieni prin exterioarele BNaR), eu îmi dau demisia și vă propun în loc pe dvs (dacă tot sunt așa de "important" cum spuneți), să preluați conducerea BNaR. Nu insistați cu temperatura ambientală, e aceeași de 12 ani, dvs ați descoperit-o recent, teleghidată, eu caut soluții, nu dvs., dar nici nu vă interesează soluțiile, că altfel mă întrebați ce se face acolo. 

Și, revenim: în amiaza în care eu vă voi propune.pentru conducerea Bibliotecii Naționale vom organiza în comun și o conferință publică, filmată, în ciclul conferințelor deja cunoscute ale BNaR, în care fiecare va vorbi liber despre licențele, doctoratele, cărțile celuilalt. Timp egal, 30 de minute fiecare. Desigur, respectând femeia, vă voi invita să deschideți dvs.

Dar, dacă eu demonstrez că dvs MINȚIȚI ca o gazetă bolșevic inclusiv în postarea de azi, 29 februarie, prin grave și interesate omisiuni (à propos, cred că lucrarea pe care ați cerut-o recent la BNaR era a lui Mircea Geoană, curios că era după ce MG și-a anunțat dispoziția de a candida, curios că acum ați uitat, pentru ce ați intrat pe frig în BNaR, doar că, ce să vezi, până a da de-a investiga lucrarea, cum tot veniserăți cu un termometru de cameră în geantă, v-a apucat brusc grija temperaturii din BNaR și a studenților pe care nu i-ati văzut acolo! 

Nota bene: vizita dvs. fiind marți 27 februarie a.c., la două zile după vacanța studenților, zile de luni-marți-miercuri în care tinerii sunt mai curând în facultăți, să-și afle orarul semestrului doi... E jenant că dna Șercan pozează în lector univ. de ceva ani și încă nu știți unde merg studenții, în majoritate, după vacanță... Dacă nu știați, v-o spune un profesor cu 30 de ani vechime, avansat încet pe scara academică, nu făcut pe daiboj, ca alții: studenții, în primele zile după sesiune și vacanță, mai curând merg in facultăți decât în biblioteci.

Dna Șercan, azi ați fost iar la BNaR, iar la lucrarea dlui Geoană, iar nu v-ați înscris pentru o întâlnire cu mine (cum mă amenințați ieri) dar, cum azi erau studenți mai mulți, n-ați mai făcut poze (vă împrumut eu, dacă vreți). Bine că, în lipsă de altceva, aveați termometrul  de cameră în poșetă. Serios, dacă aș avea talent de dramaturg chiar aș scrie o piesă despre o femeie care umblă cu un termometru de cameră în geanta sa. Și tare mă tem că ar rezulta o dramă.

Mergem mai departe? Deci, dacă eu voi demonstra validitatea a ceea ce spun, plus cererile suprarealiste pe care le adresați BNaR, atunci dvs. 

- vă veți cere scuze față de BNaR, față de mine, față de oamenii onești care se uită în gura dvs. și vă cred cinstită,

- vă veți da demisia din facultatea unde țineți cursuri (dacă aveați habar de ce înseamnă "deontologia presei", atunci m-ați fi sunat și pe mine înainte de a vă face publice textele mizere și mincinoase, în virtutea principiului audiatur et altera pars - nu vreau să vă ofensez traducăndu-vă, puteți apela la google translate) 

-și, în plus, veți face 500 de ore muncă voluntară în Biblioteca Națională a României.

Acceptați această înțelegere?”

Postarea agresivă a lui Cioroianu și pe marginea subiectului inițial - disconfortul termic din incinta BNaR - este rapid „adulmecată” de conducerea Evenimentului Zilei care simte să pună umărul la surparea reputației jurnalistei care dezvăluie plagiatele din lucrările de doctorat ale politicienilor, deveniți și sponsori importanți ai pseudopresei (cum e și EVZ). 

Astfel, Mirel Curea are următoarea intervenție:

Iar Dan Andronic, proprietarul din acte al EVZ (care ar fi, în realitate, al pușcăriașei Elena Udrea) și condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare, spune:

CITEȘTE ȘI: VIDEO. Cum a reușit Mălin Bot să-și transforme cei mai aprigi adversari în umili ospătari. Horațiu Șerb a coborât din „La Copac” și i-a pus masa pe trotuar, iar Mirel Curea a insistat, de după gard, să-i servească o cafeluță

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.