Realegerea lui Putin. Ce mai pot face rușii anti-Kremlin? Deși considerat inițial candidat-marionetă, tânărul politician Vladislav Davankov dă emoții Moscovei, după o campanie electorală în care a cerut oprirea războiului, normalizarea relațiilor cu Vestul, încetarea persecuțiilor politice și a deplâns public moartea lui Navalnîi


Realegerea lui Putin. Ce mai pot face rușii anti-Kremlin? Deși considerat inițial candidat-marionetă, tânărul politician Vladislav Davankov dă emoții Moscovei, după o campanie electorală în care a cerut oprirea războiului, normalizarea relațiilor cu Vestul, încetarea persecuțiilor politice și a deplâns public moartea lui Navalnîi

Cu siguranță, nimeni nu se îndoiește că rezultatul alegerilor prezidențiale din Rusia îi va fi favorabil, cu un scor categoric, actualului lider de la Kremlin, Vladimir Putin, al cărui cerc de putere a tras toate sforile politice, legislative și instituționale posibile pentru a se asigura că păstrează conducerea Rusiei pentru încă cel puțin șase ani.

The Moscow Times, publicație independentă de opoziție, scrie, citând experți și politicieni din opoziție, că deși alegerile se desfășoară sub un control strict iar represiunile impuse, sub pretextul războiului din Ucraina, sunt mai dure ca niciodată, rușii care se opun Kremlinului și agresiunii militare contra Kievului dispun de câteva opțiuni pentru a-și arăta nemulțumirea, la votul din 15-17 martie. 

Contracandidații lui Putin pe buletinul de vot sunt Vladislav Davankov de la Partidul „Oameni Noi”, Leonid Sluțki de la Partidul Liberal Democrat și Nikolai Kharitonov de la Partidul Comunist, candidați despre care se crede că au ajuns în cursă cu acordul Kremlinului. 

În lipsa unei alternative reale la Putin și a unei opțiuni de genul „împotriva tuturor" pe buletinele de vot, unii activiști și politicieni au pledat pentru anularea/deteriorarea intenționată a buletinului de vot ca formă de protest.

O moscovită a declarat pentru The Moscow Times că intenționează să își anuleze buletinul de vot pentru că „se pare că niciunul [dintre candidați] nu e ce trebuie". 

„Anterior, a existat opțiunea „împotriva tuturor" și cred că ar trebui să fie din nou pe buletinele de vot", a declarat femeia sub rezerva anonimatului.

Put' Domoi (Drumul spre casă) - o acțiune online a rudelor soldaților ruși mobilizați, cu aproape 70.000 de abonați pe Telegram – îndeamnă, de asemenea, anularea buletinelor de vot, calificând tactica drept „controversată", dar opinând că „metodele tradiționale nu aduc rezultate".

„Ne propunem nu doar să mergem la vot, ci și să ridicăm vocea într-un mod mai radical: să stricăm/anulăm buletinele de vot, pentru că pur și simplu nu există niciun candidat care să fie preocupat de demobilizare", susține grupul.

„Acest lucru va deveni un semnal clar al protestului continuu și al nemulțumirii față de sistemul actual, care ne ignoră întrebările și solicitările ".

Candidat anti-război

Pentru rușii anti-război care doresc să voteze, Vladislav Davankov, din partidul "liberal" „Oameni Noi”, este considerat de unele figuri din opoziție drept un potențial candidat alternativ, după ce ambii candidați prezidențiali anti-război mai proeminenți, Boris Nadejdin și Ekaterina Duntsova, au fost excluși de la vot.

Deși Davankov însuși și-a exprimat îndoielile atunci când a fost întrebat dacă intenționează să câștige alegerile, candidatura sa a devenit un subiect de discuții aprinse în ultimele zile.

Davankov, 40 de ani, fost om de afaceri și în prezent deputat în Duma de Stat, solicită pe platforma sa de campanie „pace și negocieri" cu Ucraina, încetarea cenzurii și normalizarea relațiilor Rusiei cu Occidentul.

Davankov, care ar urma să obțină locul al doilea, cu 6% din voturi, pledează, de asemenea, pentru încetarea „persecuției la adresa disidenței” și oprirea „cenzurii ideologice", încurajează rușii care s-au mutat în străinătate în urma invaziei să se întoarcă și se opune interzicerii avortului.

De asemenea, el solicită deblocarea platformelor de socializare occidentale interzise, încetarea persecuțiilor pentru postările și comentariile online și relaxarea restricțiilor privind „agenții străini".

În timpul campaniei, Davankov a făcut o serie de gesturi care ar putea fi percepute ca o schimbare față de poziția Kremlinului. L-a susținut pe Nadejdin - o mișcare care ar putea avea ca scop atragerea alegătorilor liberali de partea sa - și a fost singurul candidat înregistrat care a comentat moartea criticului Kremlinului Alexei Navalnîi, numind-o „o tragedie”

Deputatul pro-război și pro-Kremlin Serghei Mironov a cerut public retragerea lui Davankov din alegeri pentru poziția sa față de războiul cu Ucraina.

Unele figuri din opoziția rusă - precum politicianul în exil Maxim Katz - spun că intenția lui Davankov de a începe discuții de pace cu Ucraina este un motiv suficient pentru a-l vota, în vreme ce alții acuză că este doar o marionetă a Kremlinului, arătând că nu a luat atitudine împotriva invaziei din 2022.

„Oameni Noi” a fost, în 2022, singurul partid parlamentar care a pus inițial sub semnul întrebării recunoașterea de către Moscova a independenței regiunilor ucrainene Lugansk și Donețk, care a servit apoi drept pretext pentru invazia la scară largă. În cele din urmă, partidul a votat în favoarea demersului, iar Davankov a fost sancționat de Occident pentru „încălcarea suveranității Ucrainei". 

„A votat pentru anexarea regiunilor [Ucrainei]", a declarat Leonid Volkov, colaboratorul apropiat al lui Navalnîi (bătut recent cu bestialitate la Vilnius PODUL a relatat AICI agresiunea). „Este unul dintre criminalii de război, nu este nici mai bun și nici mai rău decât Putin", a mai spus Volkov.

 

Potrivit experților și unor politicieni din opoziție, Davankov este candidatul pentru care se poate vota atunci când ceilalți sunt „mult mai răi".

„Îl diferențiază faptul că oferă o alternativă, în timp ce ceilalți candidați sunt doar ecoul retoricii autorităților", a declarat analistul politic Ilya Grashchenkov pentru The Moscow Times. „Iar asta îi oferă șansa de a atrage diverse grupuri de oameni nemulțumiți [de guvern]".

Unii ruși anti-război consideră că votul pentru Davankov ar putea arăta amploarea disidenței împotriva Kremlinului în absența unei alternative autentice.

„Imaginați-vă că pe buletinul de vot se află trei ticăloși care vor să vă ucidă personal și un altul care nu are astfel de intenții", arată Pavel Sychev, un șef de campanie regional pentru Nadejdin. „Bineînțeles, îl veți vota pe acesta".

Foto: Vladislav Davankov

 

„Oricine în afară de Putin”

Cu puțin timp înainte de a fi ucis în închisoarea arctică, Navalnîi și echipa sa își dezvăluiseră strategia pentru alegerile prezidențiale.

„Îi îndemnăm pe toți să vină la secțiile de votare și să voteze împotriva lui Vladimir Putin. Acest lucru poate fi făcut bifând căsuțele pentru orice alt candidat", se arata în strategia publicată în decembrie 20223.

Navalnîi i-a îndemnat pe susținătorii săi să meargă la urne în ultima zi de vot pentru a minimiza riscul de fraudă electorală.

O moscovită a declarat pentru The Moscow Times că, deși nu a fost o admiratoarea a lui Navalnîi, ar vota totuși în sensul sugerat de acesta, „orice candidat în afară de Putin".

„Rezultatul este deja știut, dar voi vota oricum. Toată lumea va înțelege că majoritatea acestor voturi [pentru oricine în afară de Putin] sunt voturi de protest", a spus ea.

Boicot

Având în vedere că toți candidații prezidențiali rămași în cursă sunt aproape unanim percepuți ca agreați de Kremlin, unii ruși sugerează boicotarea totală a votului.

Partidul liberal Iabloko le-a spus susținătorilor săi că au două opțiuni: să strice buletinul de vot sau să boicoteze alegerile.

„Nu există nicio alternativă pe buletinul de vot la politica guvernului de a continua ostilitățile și de a ucide oameni", au afirmat reprezentanții Iabloko.

„La Prânz  împotriva lui Putin"

Văduva lui Alexei Navalnîi, Iulia Navalnaia, i-a îndemnat pe susținătorii soțului său să protesteze împotriva lui Putin mergând la secțiile de votare „la prânz" în ultima zi a scrutinului. Mai exact pe 17 martie, la ora 12:00.

Campania este susținută și de politicieni din opoziție, inclusiv de criticul în exil al Kremlinului Mihail Hodorkovski și de opozantul încarcerat Vladimir Kara-Murza.

Navalnaia a făcut apel la alegători să voteze pentru orice alt candidat în afară de Putin, să își anuleze buletinul de vot sau pur și simplu să stea la secțiile de votare și să boicoteze votul.

„Vreau să fac ceea ce [Alexei] credea că este corect și îi îndemn pe toți să vină în memoria lui", a declarat Navalnaia.

Potrivit Meduza, Stanislav Andreychuk, copreședintele organizației independente de supraveghere a alegerilor "Golos", a relatat, joi, că observatorii electorali au primit instrucțiuni oficiale pentru identificarea și blocarea participanților la protestul „La Prânz împotriva lui Putin".

Andreychuk a făcut public un document care ar fi fost trimis de autoritățile din regiunea din Sverdlovsk și care le recomandă lucrătorilor de la urne să fie atenți la alegătorii cu simboluri de tip „Navalnîi”, steaguri alb-albastru-alba (un steag antirăzboi, foto jos), steaguri ucrainene și „simboluri pacifiste", precum și la alegătorii care manifestă „un comportament nervos la vederea ofițerilor de poliție" sau care formează „cozi artificiale” la urne, au un comportament „gălăgios și agresiv” sau fac campanie împotriva lui Putin și a războiului. 

 

Iar în cazul în care remarcă, la ora 12:00, strângându-se mai multe persoane în fața unei secții de votare, observatorilor electorali li se recomandă să apeleze poliția.

Joi seară, Parchetul din Moscova a emis un avertisment pentru toți alegătorii care intenționează să participe la inițiativa „La Prânz împotriva lui Putin". „Vă rugăm să rețineți că nici adunările publice în cauză și nici locațiile lor nu au fost aprobate de autoritățile orașului, așa cum prevede legea", se arată într-un comunicat. 

„Prin urmare, organizarea și participarea la aceste evenimente de masă sunt pedepsite în conformitate cu legislația în vigoare a federației ruse."

„Acțiunile ilegale", continuă avertismentul, ar putea „obstrucționa capacitatea cetățenilor de a-și exercita în mod liber drepturile electorale și activitatea comisiilor electorale", o infracțiune care se pedepsește cu până la cinci ani de închisoare.

„Prânzul împotriva lui Putin" a fost conceput de politicianul de opoziție din Sankt Petersburg Maxim Reznik ca o modalitate de a protesta în siguranță împotriva lui Vladimir Putin și de a arăta alegătorilor care i se opun că nu sunt singuri. A fost, de asemenea, aprobat de liderul opoziției Alexei Navalnîi înainte de moartea sa la 16 februarie, mai scrie publicația Meduza.

 

CITEȘTE ȘI: Cum îi vânează FSB-ul lui Vladimir Putin pe cei mai cunoscuți opozanți refugiați peste hotare. Cel mai apropiat colaborator al lui Alexei Navalnîi a fost bătut cu bestialitate la Vilnius. „Un salut clasic, tipic, în stil mafiot din partea lui Putin" / „Vor încerca să ne ucidă pe toți"

 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.