Washingtonul nu va permite din nou ca produsele chineze subvenționate să decimeze industria americană. Declarația secretarei Trezoreriei SUA


Washingtonul nu va permite din nou ca produsele chineze subvenționate să decimeze industria americană. Declarația secretarei Trezoreriei SUA

După patru zile de discuții cu oficiali de rang înalt din China, secretara Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a avertizat că Washingtonul nu va permite din nou ca industria americană să fie decimată de importurile de mărfuri chinezești subvenționate, așa cum s-a întâmplat cu industria siderurgică americană cu mai mulți ani în urmă.  

"Am spus clar că președintele Biden și eu nu vom accepta din nou această realitate", a zis Yellen într-o conferință de presă desfășurată luni, adăugând că atunci când piața globală este inundată cu produse chineze care sunt în mod artificial ieftine, "viabilitatea firmelor americane și a altor firme străine e pusă sub semnul întrebării". 

Presa de stat din China a numit în schimb politica Washingtonului exprimată de Janet Yellen drept o campanie de represiune împotriva industriilor, întreprinderilor și produselor chineze pentru care se folosesc pretexte precum "preocupările de securitate națională". 

Yellen a mai declarat luni că în discuțiile din China și-a exprimat îngrijorarea cu privire la cererea internă slabă a Chinei și "supracapacitatea" rezultată din "suprainvestiția" în industrii precum vehiculele electrice, bateriile și produsele solare, care vor putea inunda piețele occidentale.

"Am mai văzut această poveste. În urmă cu peste un deceniu, sprijinul masiv al Guvernului din China a dus la producerea de oțel chinezesc sub costuri, care a inundat piața globală și a decimat industriile din întreaga lume și din Statele Unite", a precizat secretara Trezoreriei SUA. 

Deși unii comentatori din presa de stat chineză spun că vizita secretarei Trezoreriei SUA reprezintă "un semn binevenit pentru mulți din China și din întreaga lume", unii rămân precauți din cauza a ceea ce numesc a fi "o campanie necruțătoare de represiune a Washingtonului împotriva afacerilor și produselor chineze". 

"SUA are o abordare bilaterală de lungă durată față de China și anume că încearcă să suprime și să coopereze cu China în același timp. Trebuie să vedem ambele părți. Represiunea SUA nu înseamnă neapărat că relațiile bilaterale se vor rupe, iar cooperarea nu înseamnă neapărat că nu vor exista probleme între cele două țări", a declarat duminică He Weiwen, un expert de la Centrul pentru China și Globalizare, pentru publicația Global Times a Partidului Comunist Chinez. (sursa: AICI

 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.