Prim-ministrul demisionar al Bulgariei avertizează: "Rusia va face tot posibilul pentru a-și restabili influența puternică în Bulgaria!". Alegerile din acest an, prioritare pentru Kremlin


  • ACP
  • Apr 10, 2024 17:05
  • 445
Prim-ministrul demisionar al Bulgariei avertizează: "Rusia va face tot posibilul pentru a-și restabili influența puternică în Bulgaria!". Alegerile din acest an, prioritare pentru Kremlin

Prim-ministrul demisionar al Bulgariei, Nikolai Denkov, a declarat că nu are nicio îndoială că Moscova își va dubla eforturile pentru a-și restabili influența în țara sa și va interveni în alegerile care vor avea loc în iunie.

Vorbind pentru Politico după ce și-a dat marți demisia, Denkov a explicat că și-a petrecut mandatul încercând să-i îndepărteze pe ruși, inclusiv reducând dependența energetică a țării de Rusia, deportând peste 80 de diplomați ruși care erau de fapt agenți secreți și introducând un program de verificare a știrilor pentru mass-media națională, pentru a contracara astfel dezinformarea rusă.

"Am văzut influența rusă în toți acești ani. Nu a dispărut niciodată", a spus Denkov, care a condus alianța reformistă anticorupție intitulată "Continuăm Schimbarea și Bulgaria Democrată (PP-DB)". 

"Desigur, a devenit foarte intensa în ultimii doi ani, după începerea războiului. Rusia va face tot posibilul pentru a-și restabili influența puternică în Bulgaria", a avertizat Denkov. 

Este de așteptat ca dezinformarea rusească să se manifeste puternic în alegerile care vor avea loc în Bulgaria în iunie, a mai precizat Nikolai Denkov.

Fostul premier Boyko Borissov, din partea partidului GERB, care a dominat politica țării din 2009 până în 2021, a menținut relații de prietenie cu Rusia, în special în sectorul energetic, chiar dacă Bulgaria era membră UE și NATO.

La începutul acestei luni au fost făcute publice documente care arată cum a fost extins gazoductul Turkstream, ocolind Ucraina, pentru a furniza gaz rusesc Serbiei și Ungariei, ocolindu-se regulile de achiziții publice din Bulgaria.

Construcția conductei a fost convenită în prealabil sub Guvernul Borissov și toate procedurile ulterioare au fost doar pro forma, cu o foaie de parcurs oficială a proiectului găsită în e-mailurile politicianului rus Alexander Babakov, conform dezvăluirilor făcute de un grup de hackeri care a publicat documentele în cauză. 

Oricum, sub conducerea alianței lui Denkov, PP-DB, Bulgaria a făcut eforturi să treacă la o relativă independența energetică, de la dependența aproape totală de energia rusă. Astfel, s-a renunțat cu șase luni mai devreme la o derogare de la sancțiunile UE pentru petrolul rus care intră în țară și a fost selectată o companie americană care să furnizeze combustibilul pentru centrala sa nucleară de la Kozlodui.  

În prezent, Denkov, care susține că aderarea la UE și NATO a fost cel mai pozitiv eveniment din istoria recentă a țării sale, se așteaptă ca dezinformarea rusească să reapară puternic în alegerile din iunie, așa cum a fost și în trecut. (sursa: Politico)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.