VIDEO Rușii își încep oficial prezența militară în Niger, țară fostă parteneră a Franței și Statelor Unite


VIDEO Rușii își încep oficial prezența militară în Niger, țară fostă parteneră a Franței și Statelor Unite

Televiziunea de stat RTN din Niger a informat că un avion încărcat încărcat cu echipament militar și cu instructori militari din Rusia a sosit în țara africană pe 10 aprilie, ca urmare a unui acord încheiat între junta care conduce acum țara și dictatorul rus Vladimir Putin. Postul TV a arătat pe 10 aprilie imagini cu echipamente descărcate dintr-un avion militar de marfă și un bărbat în camuflaj, despre care RTN a spus că este unul dintre instructorii ruși care au venit să antreneze armata Nigerului și să dezvolte cooperarea militară între Rusia și Niger.



Conform postului de televiziune, Rusia a fost de acord să instaleze un sistem antiaerian în Niger în cadrul acestei cooperări. Junta militară a Nigerului a anulat în martie, cu "efect imediat", un acord militar cu Statele Unite care permitea personalului militar și civil al Departamentului de Apărare al Statelor Unite să se afle în țara africană.

Anunțul a venit la doar o zi după ce o delegație americană de rang înalt a părăsit Nigerul, după o vizită de trei zile ce a avut ca scop restabilirea contactelor cu junta militară, care l-a răsturnat pe președinte și s-a apropiat de Rusia.

Actuala conducere a țării a ajuns la putere după o lovitură de stat militară care a avut loc pe 26 iulie 2023, când președintele țării care fusese ales democratic, Mohamed Bazoum, a fost arestat.

Nigerul a fost o colonie franceză și un partener al Franței și al Statelor Unite, țări care au folosit vreme de mai mulți ani teritoriul țării africane drept bază pentru a combate mișcarea insurgentă islamistă din regiunea Sahel din Africa de Vest și Centrală. În decembrie 2023, junta militară a anunțat încetarea parteneriatului său militar cu Uniunea Europeană și retragerea permisului de desfășurare a misiunii UE în țară. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.