Rareș Bogdan: "Geoană ne cam face de râs în acest moment! Cred că ar trebui să se decidă, dacă candidează sau dacă rămâne să ne apere. Ceea ce se întâmplă la est e îngrijorător! Eu mă aștept ca NATO să se preocupe de aceste chestiuni"


Rareș Bogdan: "Geoană ne cam face de râs în acest moment! Cred că ar trebui să se decidă, dacă candidează sau dacă rămâne să ne apere. Ceea ce se întâmplă la est e îngrijorător! Eu mă aștept ca NATO să se preocupe de aceste chestiuni"

Liderul delegației eurodeputaților români din cadrul PPE, Rareș Bogdan, a lansat o serie de atacuri, duminică seară, în emisiunea "La final" de la Prima News, la adresa secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană, transmițându-i, în primă instanță, că în cazul în care România nu ar fi desfășurat negocieri la nivel internațional, fostul prezidențiabil PSD nu s-ar fi aflat în înalta funcție menționată în cadrul Alianței Nord-Atlantice. 

Totodată, Rareș Bogdan a criticat faptul că Mircea Geoană desfășoară constant activități de campanie electorală în România în perspectiva unei noi candidaturi la alegerile prezidențiale, deși în proximitate se desfășoară un război la scară largă, iar preocuparea unui secretar general adjunct al NATO ar trebui să fie protejarea lumii libere. 

Rareș Bogdan: M-a deranjat că Mircea Geoană a afirmat acum vreo 2-3 zile că el a ajuns datorită carierei și personalității sale prodigioase în funcția de secretar general adjunct al NATO. Eu sunt dintre cei care cunoaște foarte bine, spre dezamăgirea domnului Geoană, cam cât s-a negociat și ce au făcut înalții oficiali ai statului român, de la Klaus Iohannis la premierul de atunci. Au negociat toți. Dacă România s-ar fi opus sau dacă nu ar fi negociat, nu ar fi ajuns Geoană acolo. Nu e poziția lui Geoană. 

Moderator: Dânsul zice că este pe persoană fizică acolo. 

Rareș Bogdan: Eu vă spun că nu e pe persoană fizică.

Moderator: Este în numele României? 

Rareș Bogdan: Dacă România nu mișca niciun deget, domnul Geoană nu ajungea acolo și el știe foarte bine asta. Din acest punct de vedere, aș vrea să se reevalueze. 

Moderator: Ce vă deranjează la domnul Geoană de aveți această abordare? Doar atitudinea, respectiv declarațiile? 

Rareș Bogdan: Doar asta mă deranjează, că el consideră acea funcție un dat primit de la alții sau de la personalitatea domniei sale. Eu îl știam un om decent.

Moderator: Vi se pare că s-a dus într-o zonă indecentă?

Rareș Bogdan: Cred că ar trebui să se decidă, dacă candidează sau dacă rămâne să ne apere! 

Moderator: Dvs. v-ați decis candidatul sau de ce abordați astfel situația?

Rareș Bogdan: Vă spun de ce. Eu sunt un cetățean european, chiar foarte european. Acești 500 de milioane de cetățeni europeni doresc să fie protejați. Ceea ce se întâmplă la est e îngrijorător din punctul meu de vedere. Continuă declarațiile periculoase din registrul: "Punem presiune și vrem să cucerim în această vară Nicolaev", "Vrem să punem presiune, iar până la sfârșitul anului Odesa trebuie să revină Rusiei", "Gurile Dunării sunt un dat și trebuie să aplicăm întocmai testamentul lui Petru cel Mare". Toate acestea sunt spuse de Șoigu, Medvedev și de Vladimir Putin. În momentul în care se întâmplă asta, respectiv când linia frontului este forțată în 6 puncte, în momentul în care rușii aruncă cu o demență totală în luptă și pierd zilnic 1000 de oameni, respectiv au pierdere totală de 500 de mii până în prezent și nu par foarte impresionați în legătură cu aceste date, părând dispuși să continue pierderile și să forțeze în vară liniile frontului, eu mă aștept ca NATO să se preocupe de aceste chestiuni. 

Moderator: Așadar, vă deranjează că Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, este mai degrabă în România prin studiourile de televiziune? 

Rareș Bogdan: Și la lansări de carte. Da, vă spun că sunt îngrijorat. Sunt realmente îngrijorat.

Moderator: Asta am observat și eu, faptul că defilează cu sigla NATO, ba pe la Digi, ba prin alte locuri. Și eu m-am întrebat când mai are timp de NATO, căci pare mai preocupat să facă figurație prin România. 

Rareș Bogdan: Dacă se întâmpla asta cu 2 ani și jumătate în urmă, nu aveam o problemă, pentru că NATO, în urmă cu 2 ani și jumătate, avea alte preocupări. 

Moderator: Ce așteptări aveți de la Geoană, să se decidă dacă rămâne la NATO sau dacă intră în cursa pentru prezidențiale? 

Rareș Bogdan: Dacă rămâne la NATO, îmi doresc să respecte fișa postului și să se ocupe de apărarea Europei, de mine ca cetățean european care trăiesc la București, Strasbourg, Bruxelles și Cluj. (...) În acest moment, domnul Geoană nu este un angajat model din punctul meu de vedere.

Moderator: Chiulește? 

Rareș Bogdan: Așa pare. Distruge imaginea angajatului model român din instituții. (...) Domnul Geoană ne cam face de râs în acest moment. Din punctul meu de vedere, un medic, un profesor, un europarlamentar, un zidar, un bucătar, o asistentă medicală, româncă sau român, sunt oameni care lucrează foarte serios și sunt apreciați de șefii lor. Eu nu știu cum domnul Stoltenberg nu-i spune: "Domnule Geoană, totuși avem o situație critică, avem o presiune pe Europa, pe lumea civilizată. Putin pare că nu se oprește". Ei nu se sfătuiesc? Domnul Geoană nu se ocupă de chestiunile de securitate? Nu prea ai timp să te ocupi și de altele. 

Vedeți video de la minutul 30: 


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.