Probleme în lumea tiraniilor: un site important din Coreea de Nord a fost atacat de o grupare de hackeri ruși, aceștia ironizând apoi nivelul cibernetic rudimentar al companiei care deține site-ul


Probleme în lumea tiraniilor: un site important din Coreea de Nord a fost atacat de o grupare de hackeri ruși, aceștia ironizând apoi nivelul cibernetic rudimentar al companiei care deține site-ul

Site-ul web al companiei de stat din Coreea de Nord Air Koryo a fost atacat și blocat de un grup de hackeri ruși numit Sever Killers, care au ironizat apoi pe Telegram standardele inadecvate de securitate cibernetică ale companiei aeriene.

În postarea de pe Telegram apărea o captură de ecran a site-ului Air Koryo care arăta mesajul standard "HTTP Error 500"' pe care utilizatorii îl văd atunci când un site web este inaccesibil, respectiv un mesaj care spunea "Coreea de Nord, unde este securitatea?", împreună cu un emoticon cu chip zâmbitor.

"Am atacat doar pentru distracție", a spus un mesager anonim al grupului, explicând pe mai departe că motivul atacului asupra site-ului Air Koryo a fost "din motive tehnice, nu în scopuri politice sau sociale". Mesagerul a confirmat pentru Radio Free Asia că grupul a folosit un atac DDoS care paralizează un server, un serviciu sau o rețea. Site-ul companiei aeriene nu numai că nu avea o funcție de prevenire a atacurilor DDoS, dar nici nu dispunea de un "certificat SSL", care permite o conexiune criptată, a afirmat reprezentantul grupului.

"Am atacat site-ul pentru doar 300 de secunde, iar site-ul a fost închis mai mult de opt ore. Am observat că site-ul era foarte vechi și scris în limbajul de programare PHP. Nu numai acesta, ci multe site-uri din Coreea de Nord au fost astfel", a continuat acesta, adăugând că "a fost primul și ultimul atac care vizează Coreea de Nord". Grupul a postat pe canalul său Telegram și alte fotografii și capturi de ecran din ceea ce susține că sunt zeci de atacuri de hacking pe care le-au lansat cu succes asupra agențiilor guvernamentale și companiilor private din Statele Unite, Marea Britanie și Germania.

E foarte posibil ca grupul să fi lansat acest atac și ca un avertisment pentru Coreea de Nord, care a continuat să spioneze cibernetic Rusia chiar și după consolidarea relațiilor dintre Moscova și Phenian, consolidare ce s-a produs în contextul invaziei rusești la scară largă asupra Ucrainei. (sursa: AICI

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.