“Noi nu bombardăm, noi aruncăm cu pâine către populația finlandeză aflată în suferință!”. Cum mințea propaganda Kremlinului în perioada războiului sovieto-finlandez, în timp ce trupele rusești bombardau fără milă Helsinki, ucigând copii, femei și bătrâni


“Noi nu bombardăm, noi aruncăm cu pâine către populația finlandeză aflată în suferință!”. Cum mințea propaganda Kremlinului în perioada războiului sovieto-finlandez, în timp ce trupele rusești bombardau fără milă Helsinki, ucigând copii, femei și bătrâni

În perioada războiului sovieto-finlandez din 1939-1940, când ocupanții ruși au invadat statul independent și suveran Finlanda, propaganda Kremlinului (la fel ca astăzi) lucra intens pentru a distorsiona percepțiile popoarelor din URSS cu privire la ceea ce semnifică un război sau o așa-zisă operațiune militară rusească în exteriorul granițelor sale.

Minciuna grosolană, falsificarea, înscenarea și cinismul au fost doar câteva procedee la care a apelat Rusia sovietică pentru a-și justifica războaiele de agresiune și ocupație sau așa-zisele “operațiuni militare”, toate fără excepție expansioniste. Așa se întâmplă în prezent cu Ucraina, și așa s-a întâmplat și cu Finlanda, în 1939-1940, deși vorbim totuși de două conjuncturi istorice diferite. 

411dae46-4805-42e6-9b4b-871cce955472
(sursa foto: Uusi Suomi) 

Toate acțiunile criminale rusești erau prezentate și ambalate frumos în felurite sintagme inocente. Trebuie spus că rușii au fost dintotdeauna meșteri foarte iscusiți în ale inventării eufemismelor. Spre exemplu, în timpul războiului de agresiune și ocupație al Rusiei sovietice împotriva Finlandei, la Moscova, propagandiștii vorbeau despre faptul că rușii, de fapt, “nu bombardează Helsinki, ci aruncă cu pâine către populația finlandeză aflată în suferință“. 

Există cercetători care susțin că această frază “adresată poporului finlandez mort de foame“, dar care, în realitate, conform standardelor de atunci, trăia de zece ori mai bine decât popoarele subjugate din marea închisoare sovietică, fusese pronunțată chiar de către ministrul de externe stalinist al URSS, Veaceslav Molotov (detalii AICI). 

"Aceste ‹pungi de pâine› au luat aproximativ 1000 de vieți în timpul războiului, iar alte aproximativ 3000 de persoane au fost rănite", scriau cu oroare jurnaliștii revistei germane Deutsche Wer (detalii AICI

În tot acest timp, Imperiul Sovietic declara că armata rusească nu luptă împotriva Finlandei, ci împotriva puterii și exploatatorilor fasciști de la Helsinki (Sună foarte cunoscut, nu-i așa?) – detalii AICI

1b299f64-2363-486b-995b-ddb0fa32f031
(sursa foto: Uusi Suomi) 

”Noi intrăm în Finlanda nu în calitate de cuceritori, ci de prieteni ai poporului finlandez. Armata Roșie sprijină poporul finlandez, care susține prietenia cu Uniunea Sovietică și dorește un guvern propriu, cu adevărat al poporului”, mințeau propagandiștii Kremlinului. 

În dimineața zilei de 30 noiembrie 1939, URSS a atacat Finlanda cu forțele militare terestre, navale și aeriene. La ora 8.00, artileria de coastă din insula Kronștadt a tras asupra teritoriului Finlandei, după care a început invazia trupelor sovietice în această țară (detalii AICI).

”Masele populare ale Finlandei întâlnesc și salută cu enorm entuziasm glorioasa și invincibila Armată Roșie, conștientizând că aceasta vine în Finlanda nu în calitate de cuceritor, ci ca prieten și eliberator al poporului nostru”, mai debitau propagandiștii ruși, în timp ce, în realitate, întregul popor finlandez se mobilizase și opunea o rezistență acerbă în fața cotropitorilor sovietici, exact cum se opune acum poporul ucrainean ocupației rusești. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.