Nicușor Dan poate fi un altfel de Băsescu: om de dreapta, curat, care să reconstruiască România, nu doar Bucureștiul


Nicușor Dan poate fi un altfel de Băsescu: om de dreapta, curat, care să reconstruiască România, nu doar Bucureștiul

Dreapta are nevoie de un lider. Un lider cu tracțiune la public. O „locomotivă”. Așa cum a fost Băsescu, așa cum sunt Donald Trump sau Javier Milei.

Da, știu, Nicușor Dan nu are profilul lui Băsescu. Nici al lui Trump sau Milei. Se vede că a rămas olimpicul introvertit, timid, care interacționează greu cu oamenii din jurul său. Îl suspectez că își petrece serile citind documente, în loc să stea la palavre cu prietenii sau cu aliații politici. Probabil că este unul din puținii politicieni pentru care faptele vorbesc, în timp ce el tace.

Dar eu cred că Nicușor Dan ar putea fi acel lider care să relanseze adevărata dreaptă din România. PNL nu mai este partid de dreapta, s-a lăsat încălecat de Ciuma Roșie. AUR este de dreapta la fel de mult ca și „Rusia Unită”, formațiunea cu care Putin câștigă alegerile. 

Desigur, Nicușor Dan este complet atipic față de ceea ce credem noi a fi un lider de tip „locomotivă”. Dar s-ar putea să reușească și să se impună în fața electoratului tocmai pentru că, într-adevăr, el este „altceva” decât ceea ce li s-a oferit până acum alegătorilor români.

Câteva elemente care mă fac să cred că poate fi un bun lider național, care să coaguleze dreapta:

– A susținut, subteran, organizarea referendumului pentru familie, cerând USR să NU se amestece în această chestiune. Gruparea sexo-marxistă și rivalii săi personali din acest partid l-au forțat să plece.  Deci, Nicușor Dan poate construi, credibil, în jurul unor valori creștine și poate atrage un electorat păcălit de fariseii din PSD și PNL. 

– Nu este corupt. Punct. Nu este nimic de spus în plus, nici cei mai crânceni dușmani nu au reușit să-i inventeze vreun dosar.

– Nu are legături cu fosta și actuala Securitate.

– Pas cu pas a asanat Bucureștiul lăsat de Firea în faliment: a desființat companii inutile, a redus cheltuielile cu salariile, a avut o politică prudent de investiții. Spre deosebire de guvernare, care construiește stadioane inutile, Nicușor Dan a investit în infrastructură, dar doar după ce s-a asigurat că poate asigura finanțarea – remarca a fost făcută de agenția Fitch, care acordă Bucureștiului un rating cu patru trepte peste București. Pe scurt, chiar dacă nu a acționat spectaculos, ca Milei în Argentina, el a avut politici economice de dreapta. 

Victoria din 2000 a lui Traian Băsescu la primăria Capitalei a pus bazele înfrângerii PSD/Iliescu/Năstase în 2004. Se repetă istoria? Nu știu, vom vedea. Dar este cert că dreapta poate avea un lider: Nicușor Dan. Este crucial ca el să câștige alegerile din București și, pe cât posibil, la o diferență mare față de adversarii săi. Bucureșteni, puteți opri Ciuma Roșie: ieșiți la vot! 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.