Dragă Claudiu Târziu,


Dragă Claudiu Târziu,

am rugămintea, ca unii care ne cunoaștem de decenii, să renunți pe durata campaniei electorale la două lucruri. 

Primul: la pozele și referințele la unii oameni de talia regretatului Răzvan Codrescu sau, mai grav, a unor foști deținuți politici. Știi mai bine decât mine că nu vedea absolut deloc cu ochi buni aventura auristă. Nu este demn și nici cinstit să îl transformi în agent post-mortem. Așadar, decență! 

Al doilea: la referința la credință, câtă vreme Biserica este luată de decenii drept aliată cu sila, ponoasele plătindu-le tot ea. Nu, BOR nu este partinică. Faptul că sunt slujitori ai ei care au opțiunii, unii manifestându-le zgomotos, nu înseamnă că întreaga suflare creștină ortodoxă din România este auristă și cu atât mai puțin aiurită. Așa cum nu sunt de acord cu cei care spun că a fi român și dreptmăritor este egal cu a fi legionar, cum nu văd de unde și până unde partidului vostru i s-au lipit etichetele de antisemitism sau neolegionarism - mi se par exemple de prostie hermeneutică să apelezi la comparații aiurea -, tot astfel nu sunt aurist pentru că, da, sunt român și ortodox. 

În schimb, aș avea așteptarea să aud ce politici concrete, dincolo de filonul identitar, real sau construit, propui. Până acum, am reținut că ești pentru ieșirea României din NATO dacă recuperăm Bucovina de Nord. La fel, am reținut euroscepticismul feroce - în bună parte, moderat, argumentat, nici eu nu sunt un fan al birocrației europene, dar sunt convins că UE este o șansă și încă una chiar istorică, pricină de a rămâne în ea și a o salva cumva -, iar asta nu te deranjează să candidezi în Parlamentul European unde, pragmatic, nu o să fii decât o voce marginală. 

Una peste alta, încearcă să fii tu însuți, cu mintea, cu ideile și eventual, dacă le ai, viziunile tale. Dacă nu, măcar nu te ascunde după statui precum o face un alt fost amic al meu, între timp aliat cu voi, care reciclează electoral dialoguri consumate în cu totul alt context, departe de cel politic. Pe scurt: nu înșela!

Hristos a înviat!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.