Președintele UDMR, Kelemen Hunor, și-a exprimat satisfacția că instituțiile abilitate au început să-și facă datoria în ceea ce privește anchetarea lui Călin Georgescu, politicianul demagog și putinist care avea în plan să dea o lovitură de stat prin accederea în cea mai înaltă funcție, cea de Președinte al României, deși și-a desfășurat campania electorală cel puțin spus fraudulos.
"Nu vreau să comentez mai mult acțiunea Procuraturii, fiindcă nu cunosc detaliile și nu este treaba mea să comentez. Am văzut că acuzațiile așa în mare, în presă. Sunt din cele mai grave. Și de aceea eu cred că un singur lucru putem să facem noi, oamenii politici, să nu intervenim, să nu ne amestecăm, să nu comentăm această anchetă și să așteptăm rezultatul anchetei. Nu pot să spun altceva decât: organele de anchetă să-și facă treaba! Dacă până acum n-au reușit, în sfârșit au început să se miște", a declarat Kelemen Hunor la Parlament în cursul zilei de miercuri, 26 februarie.
De asemenea, Kelemen Hunor a atras atenția asupra finanțării dubioase a campaniei electorale a prezidențiabilului Călin Georgescu. Amintim că Georgescu a raportat oficial zero cheltuieli în campanie, ceea ce este practic imposibil.
"În ceea ce privește finanțarea campaniilor electorale, în anumite state, inclusiv în Statele Unite, dacă finanțarea campaniilor electorale este dincolo de lege, e infracțiune. Este una din cele mai grave infracțiuni legate de campaniile electorale. La noi lucrurile sunt un pic mai diferite decât în alte state, dar da, e o acuzație foarte gravă. (...) Oricum a fost o surpriză pentru toată lumea și pentru mine acțiunea de azi. Și nu avem alte detalii. Nu comentăm mai mult decât să-și facă treaba anchetatorii, așa cum scrie în carte", a adăugat liderul UDMR.
Întrebat dacă ar fi nevoie de o nouă ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în urma căreia, eventual, să se desecretizeze noi rapoarte ale serviciilor de informații pentru a face lumină în acest caz, Kelemen Hunor a răspuns următoarele: "Nu știu dacă există rapoarte noi. Dacă există, nu știu. Asta va decide președintele Bolojan. Eu cred că, cunoscându-l pe Ilie Bolojan, dacă va considera că e nevoie de o ședință a CSAT-ului, o va convoca foarte repede, nu peste două luni, nu peste două săptămâni. Nu am discutat aceste aspecte cu Ilie Bolojan astăzi, dar așa cum îl știu, în momentul în care el consideră că va fi necesară o ședință, o va convoca. Nu va sta pe gânduri".
Referitor la necesitatea constituirii unei comisii de anchetă parlamentară sau cel puțin a chemării șefilor serviciilor de informații pentru a da lămuriri în acest caz, Kelemen Hunor a zis că "un control parlamentar mai întărit trebuie".
"Și asta înseamnă să fie aproape săptămânal, bilunar, lunar, discuții în Comisia de Control a celor două servicii și, bineînțeles, acel control trebuie să fie mult mai aprofundat decât am avut până acum", a conchis Kelemen Hunor. (sursa: Agerpres)