Tupeu de PUȘCĂRIAȘ: Adrian Năstase INSULTĂ protestatarii #Rezist și ironizează discursul lui Juncker! LISTA lui Dughin EXCLUSIV


Tupeu de PUȘCĂRIAȘ: Adrian Năstase INSULTĂ protestatarii #Rezist și ironizează discursul lui Juncker! LISTA lui Dughin EXCLUSIV

Ex-premierul PSD-ist Adrian Năstase – fost pușcăriaș condamnat de două ori pentru corupție, la doi, respectiv patru ani de închisoare, în dosarele ”Trofeul Calității” și ”Zambaccian” – găsește de cuviință să-i insulte, pe blog, pe manifestanții #Rezist care au protestat, joi seară, în fața Ateneului.

Totodată, Năstase aplaudă prestația Vioricăi Dăncilă și ia la bășcălie discursul lui Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, cel care a condamnat, din nou, atât atacurile concertate ale coaliției PSD-ALDE la adresa Justiției, cât și proiectul subteran al unei OUG vizând amnistia și grațierea.

Vă amintim că Adrian Năstase și Adrian Severin – ambii infractori dovediți și condamnați definitiv pentru corupție – au participat, joi seară, la ceremonia preluării președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, eveniment organizat la Ateneu. Nici Guvernul Dăncilă și nici PSD nu au clarificat circumstanțele invitării acestor personaje care au adus mari deservicii României, atât pe plan intern, cât și pe plan extern.

Ce a scris Năstase pe blog:

”Ieri (joi – n. red.) a avut loc, la Ateneul Român, ceremonia oficială de lansare a Presedintiei României la Consiliul Uniunii Europene. Au participat, alături de oficialii de la Bruxelles si de cei români, diplomatii acreditați la București, oameni de afaceri si jurnalisti. (…)

Discursurile oficialilor români – corecte, echilibrate. Discursurile presedintilor Tusk si Tarjani – scrise cu suflet, emotionante. Discursul lui Juncker (obosit si plictisit) – fad, de cancelarie, fără <touch>.

Cand s-a terminat ceremonia, afara ningea. Cei câteva zeci de protestatari plecaseră de sub podoabele calului lui Carol I. Cred că nimeni nu a inteles mesajul lor proiectat pe Palatul Regal, <Noi vrem in UE, PSD vrea in Rusia>. Poate că frigul generează unele dereglări de judecată. Din câte stiu, suntem in UE. In Rusia nu avem cum să intrăm, chiar dacă am vrea. Formula lui Antonescu a fost conjuncturală. S-ar putea insa ca Dacian Ciolos, care i-a vizitat, sa le fi spus că PSD a fost determinant in ceea ce priveste aderarea la UE iar cei care vor să intre si chiar intră in Rusia sunt unii membri mai puternici ai UE, cu mari interese economice acolo”, a scris Adrian Năstase.

Aluzii veninoase

Cu alte cuvinte – după ce invocă ”podoabele calului” (oare Năstase le vrea numărate, ca în trecut?!) și așa-zisele ”dereglări de judecată” ale unor protestatari pașnici și pro-europeni prin excelență, ceea ce nu se poate spune despre mulți PSD-iși prezenți la eveniment, în frunte cu Florin Iordache, locotenentul infractorului dublu condamnat Liviu Dragnea –, fostul premier nu uită să insinueze că o apropiere a României de Federația Rusă nu ar fi chiar așa de gravă, cu atât mai mult cu cât cele mai puternice state ale UE au mari interese economice în ograda lui Putin. În realitate, acest mesaj face parte din rețetarul narațiunilor predilecte ale Kremlinului.

Cum a celebrat Năstase realegerea lui Putin  

Podul.ro vă amintește că nu mai devreme de martie anul trecut – chiar în preludiul realegerii lui Vladimir Putin – Adrian Năstase a găsit de cuviință să facă o vizită la Moscova, mișcare ce a comportat o serie de implicații interesante. Pe blog, fostul premier a povestit că a participat la un seminar, alături de o delegație din care a făcut parte și cosmonautul Dumitru Prunariu (un ”produs” propagandistic al URSS travestit în ”icoană” a realizărilor comunismului românesc). De notat că la discuții au luat parte și doi foști ambasadori ai Rusiei la București. Năstase s-a lăudat că s-a întâlnit cu fostul ministru rus de externe, Igor Ivanov, dar și cu Aleksandr Grușko, adjunct al șefului diplomației de la Kremlin. Vizita lui Năstase a stârnit critici dure în România, mai ales că acesta a ales să meargă la Moscova în contextul amplului scandal generat de tentativa de asasinare a fostului spion Serghei Skripal. La vremea respectivă istoricul și analistul Stelian Tănase atrăgea atenția că ”nu este exclus” ca Adrian Năstase – premierul care a negociat intrarea României în NATO – să creadă că, în prezent, țara noastră ar trebui să ”apuce drumul spre Rusia, spre Eurasia”.

Avertismentul lui Tănase

”Deoarece avem de-a face cu Adrian Năstase, excludem de la bun început orice naivitate politică în ceea ce privește recenta vizită efectuată în Rusia. Sunt convins că el și-a făcut toate calculele înainte să întreprindă drumul la Moscova, doar este fostul premier și președinte al PSD, nu vreun debutant în politică. Drept urmare, consider că a fost pe deplin conștient de implicațiile acestei vizite, care – s-o spunem pe șleau – a fost nelalocul ei! Să nu uităm că Adrian Năstase obișnuia să-și conducă guvernul ca pe un Consiliu de Administrație în perioada în care negocia intrarea României în NATO. Pe atunci, declara că NATO și UE reprezentau țintele firești ale țării noastre, dar, în prezent, susține că Uniunea Europeană se află în declin, că nu mai e o soluție... Crede Adrian Năstase că, acum, România trebuie să apuce drumul spre Rusia, spre Eurasia? Crede că Rusia este soluția? N-ar fi exclus – istoria și experiența ne învață că politicienii mioritici sunt dactili!

Implicațiile vizitei

Cred că Adrian Năstase se joacă cu focul! Contextul vizitei la Moscova a fost de-a dreptul alarmant: a găsit de cuviință să se ducă acolo chiar în preludiul realegerii lui Vladimir Putin, ignorând cu desăvârșire amplul scandal iscat de tentativa de asasinat din Marea Britanie!Ce semnal dă Năstase, fost premier, partenerilor noștri din NATO și UE? Că politicieni din România îl consideră pe Vladimir Putin cât se poate de legitim?! Că un fost șef de guvern e de acord cu declarațiile belicoase lansate de Kremlin, de ani de zile, la adresa NATO și UE? Să nu uităm că Rusia este ținta unor sancțiuni drastice din partea lumii civilizate. Adevărul este că Adrian Năstase cu greu ar fi găsit un moment mai prost pentru o astfel de vizită. Este premierul care a negociat intrarea României în NATO, nu vreun jurnalist.

Lista lui Aleksandr Dughin

Cine l-ar acuza că este omul Rusiei, ar avea destule argumente în acest sens, atât timp cât nici Adrian Năstase nu se grăbește să clarifice aspectele controversate ale vizitei sale la Moscova. Vă amintesc că au mai fost acuzații referitoare la legăturile fostului premier cu Rusia. În 2014, jurnaliștii ucraineni au publicat o listă a prietenilor Rusiei din România, iar numele lui Adrian Năstase se regăsea pe cea de-a doua poziție. Dincolo de aceste aspecte, cred că fostul premier a vrut să se vorbească despre el, și-a dorit să iasă de sub conul de umbră. Năstase nu se consideră expirat politic și crede că mai are de jucat unele roluri”.

De ce s-a dus la Moscova? 

Aprigele controverse iscate de vizita lui Năstase au readus în prim-plan lista ”prietenilor Rusiei” din România, document care a produs vâlvă în decembrie 2014. Mai exact, ne referim la dezvăluirile jurnaliștilor de la Texty (Ucraina) care au publicat informații cel puțin intrigante obținute de hackerii ucraineni (gruparea ”Humpty Dumpty” – ”Shaltai Boltai”) în urma spargerii contului de e-mail al asistentului personal al lui Aleksandr Dughin, George Gavrisha. Potrivit unei anexe, Dughin (ideolog al Kremlinului și ctitor al proiectului ”eurasiatic”, atât de drag lui Vladimir Putin) ar fi avut, la finalul lui 2014, nu mai puțin de 24 de ”prieteni” în România, care, în conformitate cu anexa amintită, alcătuiau ”un club de elită și/sau un grup de influență prin ‹Russia Today›”.

Năstase, primul după Iliescu

Interesant este că ex-premierul Adrian Năstase ocupa locul doi pe această listă, prima poziție fiind arogată de nomenklaturistul Ion Iliescu. Aceștia erau urmați, printre alții, de Dan Zamfirescu (fost peremist), Ion Gurgu (conducător al Editurii ”Predania” – literatură conservatoare, ortodoxă), Călin Mihăescu (conducătorul Mișcării Eurasiatice din România), Vasile Ernu (scriitor cu vederi de stânga), Ion Coja (cunoscut anti-american) și Dan Puric (fost colaborator al Securității). După ce lista lui Dughin a fost publicată de ziarul Adevărul, Adrian Năstase, Vasile Ernu și Dan Puric au dezmințit că ar întreține relații privilegiate cu Moscova, așa cum au susținut jurnaliștii ucraineni.

Discuții despre ”viitoarea configurație geo-strategică a lumii”. Cu Dughin

Pentru neofiți, Podul.ro amintește că Adrian Năstase s-a întâlnit cu Aleksandr Dughin în septembrie 2013, când l-a avut musafir la Fundația Europeană Titulescu – aceeași fundație a cărei delegație a condus-o la Moscova, în martie 2018, pentru a discuta cu lideri din imediata proximitate a lui Vladimir Putin. Puțini mai rețin ce a scris atunci Năstase, pe blog, despre ideologul Kremlinului. ”Unii îl consideră un important filosof, sociolog şi politolog. Alţii îl etichetează drept ideologul neo-eurasiatismului şi promotor al unor teorii geopolitice obscure. Depinde în care parte a lumii te afli. Oricum ar fi, Aleksandr Dughin este un personaj interesant care, astăzi, s-a aflat în vizită la Fundaţia Europeană Titulescu. Pasionat de Lucian Blaga şi prieten cu Jean Pârvulesco, el mi-a mărturisit admiraţia sa pentru cultura românească şi mi-a împărtăşit câteva dintre ideile care, în viziunea sa, constituie punţi de legătură cu spaţiul eurasiatic, cea mai importantă dintre acestea fiind filonul ortodox profund al identităţii şi spiritualităţii româneşti. Desigur, discuţia a fost mult mai amplă, fiind abordate atât evoluţiile actuale în plan internaţional, cât şi posibile scenarii legate de viitoarea configuraţie geo-strategică a lumii”, relata Năstase (făcând confuzie, conștient sau nu, între panslavism și ortodoxie neaoșă) în septembrie 2013, cu doar un an înaintea apariției listei lui Dughin.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.