Cristian Băcanu cere reforma CCR în urma deciziei privind protocoalele secrete: PSD va avea un motiv în plus să solicite amnistia! EXCLUSIV INTERVIU


Cristian Băcanu cere reforma CCR în urma deciziei privind protocoalele secrete: PSD va avea un motiv în plus să solicite amnistia! EXCLUSIV INTERVIU

Curtea Constituțională a României a admis miercuri, 16 ianuarie, sesizarea lui Florin Iordache, deputat PSD, privitoare la existența unui conflict între Parlament și Ministerul Public care prevede inclusiv că efectele protocoalelor continuă să se producă chiar și după denunțarea lor. 

În acest context, redacția Podul.ro a luat legătura cu avocatul Cristian Băcanu, președintele Comisiei juridice din cadrul PNL București, care a avertizat cu privire la o serie de efecte ale acestei recente decizii a CCR și a subliniat că există riscul să apară un val de achitări în marile dosare.

"Cred sincer că şi de această dată, nu exista niciun conflict şi că avem de-a face cu o scorneală PSD-istă.

Efectele în opinia mea sunt:
1. Vor fi afectate toate procesele în curs în care s-au făcut interceptări de SRI. Am putea avea un val de achitări în dosare mari;
2. Vor avea un argument în plus pentru amnistie;
3. Decizia nu va afecta hotărârile de condamnare rămase definitive", a precizat liberalul.

Totodată, deoarece există suspiciunea că judecătorii CCR reprezintă și un eficient instrument politic manevrat de coaliția PSD-ALDE, Cristian Băcanu a fost întrebat dacă există vreun tip de reformă care să întărească independența Curții Constituționale a României. Astfel, avocatul a atras atenția că CCR are nevoie de o reformă care ar putea fi făcută atât printr-un mod mai dificil, cum ar fi modificarea Constituției, dar și printr-o soluție de mijloc, precum punerea în dezbatere publică a ideii modificării legii de funcționare a CCR, caz în care Cristian Băcanu a identificat 2 paliere de acțiune: judecătorii CCR să nu mai fi aparținut vreunui partid politic pe perioada ultimilor 10 ani, iar necesară ar fi și introducerea unor criterii suplimentare de alegere a membrilor Curții Constituționale a României. 

"În ceea ce privește Curtea Constituțională, este clar pentru mine că trebuie să identificăm soluții pentru profesionalizarea acestei instituții. În general, în Europa există două sisteme de control constituțional: cel pe care îl avem și noi (bazat pe politcieni sau practicieni numiți politic la Curte), în care judecătorii CCR nu sunt adevărați magistrați și un alt sistem în care controlul este exercitat de către judecători profesioniști (magistrați).

În opinia mea, cel de-al doilea sistem (cu judecători profesioniști) este cel care ar fi potrivit pentru România; din păcate, pentru a putea implementa o astfel de reforma, am avea nevoie de o revizuire a Constituției - ceea ce este destul de dificil de realizat în viitorul apropiat.

Ca soluție de compromis, cred că putem lansa în dezbatere publică ideea modificării legii de funcționare a Curții Constituționale, astfel încât să asigurăm criterii profesionale obiective și corecte pentru selectarea judecătorilor. De exemplu, putem analiza posibilitatea de a alege persoane care nu au făcut politică sau care nu au aparținut unor partide în ultimii 10 ani. Evident, mai poate fi avută în vedere și posibilitatea introducerii unor criterii suplimentare pentru alegerea membrilor CCR, dar trebuie să ne mai gândim la aceste criterii.

Orice s-ar întâmpla, consider că un lucru este clar pentru societate: modul de funcționare al CCR trebuie reformat, astfel încât să putem privi cu toții (atât cetățenii cât și politicienii - indiferent dacă aceștia sunt ai puterii sau din opoziție) această instituție ca pe un arbitru cu adevărat obiectiv și corect.

De altfel, cred că nu ar fi rău să ne gândim că mai există și alte instituții care ar trebui reformate. Mă gândesc (de exemplu) la Inspecția Judiciară, unde o soluție ar fi să avem inspectori judiciari de carieră și nu judecători sau procurori detașați", a conchis Cristian Băcanu în exclusivitate pentru Podul.ro. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.