Andrei Caramitru demontează minciunile cifrelor PSD: Maduro e cel mai de succes economist pentru ei! EXCLUSIV INTERVIU


Andrei Caramitru demontează minciunile cifrelor PSD: Maduro e cel mai de succes economist pentru ei! EXCLUSIV INTERVIU

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a prezentat, luni, 27 ianuarie, pe pagina personală de Facebook, controversatele cifre care stau la baza Bugetului pe anul 2019. Dragnea susține că România ar fi înregistrat cele mai mari creșteri din istorie, în doi ani consecutivi.

”România a încheiat anul trecut cu venituri la buget de 295,1 miliarde de lei, cu 71,2 miliarde în plus față de anul 2016, reprezentând o creștere de 32%.
PIB-ul României a ajuns în 2018 la 949,6 miliarde de lei, cu 188,2 miliarde de lei în plus față de 2016, adică o creștere de 25%.
Sunt cele mai mai creșteri, în doi ani consecutivi, din istoria României!”, a scris Dragnea. (vedeți AICI postarea)

Mai mult, PSD a venit cu o postare puțin spus controversată în care se dă vina pe... inteligența artificială și pe BNR pentru deprecierea leului în raport cu euro. 

"DACĂ NU EXISTĂ CAUZE NATURALE, ATUNCI CREȘTEREA EURO NU POATE FI DECÂT ARTIFICIALĂ. Dacă investițiile străine au crescut și au adus mai mulți euro în țară, dacă s-au absorbit mai multe fonduri europene care au adus mai mulți euro în România, dacă au plecat mai puțini români din țară și au scos mai puțini euro, dacă importurile nu au crescut și nu a fost nevoie de mai multă valută...dacă în jurul României euro scade...atunci creșterea euro este artificială! Ce face BNR care are obligația să supravegheze sistemul bancar și să asigure stabilitatea cursului de schimb?", a publicat PSD pe pagina oficială de Facebook. (vedeți AICI postarea)

În acest context, redacția Podul.ro a luat legătura, luni, cu analistul economic Andrei Caramitru. Întrebat dacă cifrele prezentate de Liviu Dragnea reflectă realitatea, economistul a subliniat falsitatea acestora, avertizând că modelul economic al PSD este Venezuela lui Maduro. 

"Cifrele publicate de Dragnea sunt false fundamental. Dacă am lua acum cea mai mare creștere conform metodologiei Dragnea din lume ar fi Venezuela, care este de 10 milioane de procente. Nu așa se calculează creșterea economică. Creșterea economică se calculează în baza creșterii reale a PIB-ului, iar cifrele acestea există și sunt publicate de Eurostat și validate de Comisia Europeană și sunt foarte clare, și anume 7%+4% pentru cei 2 ani, deci 11%. Diferența vine din diverse mișculații contabile, din inflație, din deprecierea leului etc. Așa se face calculul pentru că, altfel, Venezuela ar fi cea mai de succes economie din lume. De aceea există un mod clar de a calcula. Cifra de 11% ce înseamnă? Înseamnă că mediul privat a tras și a mers cât de cât ok și nu este în niciun caz meritul PSD sau al lui Liviu Dragnea. Rezultatele Guvernului au dus la deprecierea leului, explozia dobânzilor, cea mai mare inflație din Europa, un deficit bugetar total nesustenabil, investiții în drumuri aproape de 0, nicio școală, niciun spital. Așadar, întrebarea este ce a făcut Guvernul atât de grozav?! Guvernul a făcut numai lucruri negative care au tras în jos creșterea mediului privat, care este distrus și pedepsit după cum vedem.

Coaliția PSD-ALDE se poate lăuda cu un singur lucru și anume că au crescut salariile bugetarilor. Acesta este singurul lucru pe care ei pot spune că l-au făcut. Ei, dar și aici sunt două probleme. Una este că le-au crescut fără să aibă banii necesari, deci statul s-a supraîndatorat și acum avem un deficit bugetar care ne va arunca în aer. Asta este prima problemă. A doua problemă este că măcar de ar fi crescut treptat și inteligent aceste salarii. Ceea ce vedem, de fapt, este că marea parte a banilor s-au dus la pensiile speciale, s-au dus la cumulul de pensii și salarii la stat și s-au dus în special în zona serviciilor de forță cum ar fi Jandarmeria și aproximativ 50 de mii de oameni din administrația centrală și locală care, în loc să câștige 2000 de lei pentru că stăteau pe Facebook și nu făceau aproape nimic, au ajuns să câștige și 10000 de lei. Practic, țara a fost aruncată în aer, de fapt, pentru 50-70 de mii de oameni din clica PSD. Râde toată planeta economiștilor de ceea ce a făcut PSD în plan economic. Maduro este cel mai de succes economist pentru PSD", a declarat analistul financiar. 

Totodată, chestionat cum vede disputa PSD-BNR, mai ales prin prisma ultimei postări în care actuala putere dă vina pe factori externi, cum ar fi inteligența artificială, pentru deprecierea istorică a leului în fața monedei euro, Andrei Caramitru a atras atenția că este PSD și ALDE vor să-i prostească pe români,în conțiile în care actuala situație deplorabilă comportă două cauze principale: deficitul bugetar care va fi în 2019 undeva la nivelul de 4% și, firește, OUG 114 prin taxa pe activele bancare.

"Aceasta este o prostie (acuzele vizând BNR și... inteligența artificială - n. red.). Ceea ce se întâmplă acum, de fapt, este următorul lucru: practic, au fost două șocuri care s-au întâmplat în ultimele luni și care explică deprecierea leului. În primul rând, este vorba despre deficitul bugetar. De asemenea, faptul că nu avem buget, imposibilitatea de a avea un buget pe cifre reale pentru 2019 și faptul că nu mai sunt bani generează panică. În al doilea rând, este vorba despre faimoasa OUG 114 și, în special, de taxa pe activele bancare. 

În privința deficitului bugetar, eu văd că vin tot felul de cifre din zona guvernamentală care insistă că deficitul a fost sub 3% anul trecut și că va fi 2,5% anul acesta. Acestea sunt lucruri extrem de periculoase și ilegale. Nu te poți juca cu cifrele unei economii și să spui altceva decât este. Vă mai spun ceva: să vă uitați la ceea ce a publicat Eurostat, care a spus că în trimestrul III al anului 2018 deficitul bugetar era undeva la 3,6%. Așadar, probabil că se va îndrepta undeva spre 4%, la finalul anului 2019. Ei zic că undeva sub 3%, ceea ce este o măsluire a cifrelor. Sunt tot felul de metode prin care poți face asta, cum ar fi nu să nu plătești în 2018 și să plătești în 2019 și există documente financiare prin care să îți ascunzi cheltuielile, însă toate acestea le ajustează Eurostatul. Atunci, deficitul bugetar va fi undeva înspre 4%. Ei spun că va fi la nivelul de 2,5%, dar în mod real este posibil să se ducă chiar în marja 5-7%, ceea ce ar însemna să devină total nefinanțabil. Vă dau câteva cifre. Cu un deficit bugetar de 5% anul acesta, în 2019, raportat la PIB-ul de 200 de miliarde de dolari, înseamnă că deficitul este de 10 miliarde de dolari care trebuie finanțat de undeva. În plus, mai avem o datorie trecută a țării ce trebuie refinanțată și mai trebuie plătite dobânzile pe suma aceea. Anul acesta, conform BNR și a ultimelor estimări din vara trecută, deficitul bugetar se învârte în jur de 15 miliarde de dolari. Așadar, ei trebuie ca în 2019 să obțină undeva la 25, poate chiar 30 de miliarde de euro din piețele financiare. Fără buget și cu cifre măsluite, cine va da acești bani? Banii nu mai vin. Nici băncile, nici sistemul financiar global sau local nu îi mai finanțează de o lună și jumătate, dacă vă uitați la ultimele licitații. Așadar, în situația aceasta normal că se crează panică. 

A doua problemă este cea a taxei bancare. BNR pentru a apăra leul sau pentru a putea interveni cât de cât are un instrument principal, care este dobânda ce poate să urce sau să scadă, în funcție de situație. În momentul în care ei au spus că activele bancare sunt taxate în cazul în care ROBOR-ul este peste 2%, te-ntrebi: păi... cum să crească la un 7-8%... dacă este nevoie pe termen scurt? Deja la 3%, 70% din profitul băncilor este naționalizat. Dacă un ROBOR este acum în marja de 5=7% dau toate faliment. Practic, arma principală a BNR, singura de fapt, a fost eliminată. Atunci, orice investitor sau om normal care are lei se uită la aceste 2 elemente și spune că suntem total în afara oricărui control al situației, nu mai știm ce finanțăm, economia este clar în recesiune, în hiperinflație și, în plus, dacă îmi țin banii în lei nici măcar nu are cine să mă apere dacă se întâmplă ceva. Este irațional așa ceva. Apoi, tot PSD-ALDE se plâng că este vina altcuiva. Ce vină are BNR că i-a fost luată arma principală?! Ce vină are BNR că bugetul este făcut praf?! Repet, PSD-ALDE vor da acum vina pe alții, pe Soros sau pe cine știe ce conspirație mondială", a adăugat membrul Uniunii Salvați România.

Întrebat dacă PSD și ALDE se vor refolosi de retorica privind așa-zisele agenturi străine pentru a argumenta eșecurile din economie, Andrei Caramitru a evidențiat că oamenii nu vor da crezare unei astfel de scuze, întrucât semnalele dezastrului economic sunt foarte clare. 

"Da. Agenturile străine, dar oamenii nu sunt atât de tâmpiți. Lucrurile sunt foarte grave și vă mai dau un exemplu. Uitați-vă pe ROBOR ce s-a întâmplat în ultimele zile. BNR - pentru a stabiliza cât de cât leul, chiar dacă suntem la un nivel ridicat - a atras din piață 17 miliarde de lei, un procent substanțial din PIB. Nu a mers. Au crescut după aceea dobânzile. Dacă vă uitați pe ROBOR-ul pe o zi a crescut în timpul nopții de la aproximativ 1% la aproximativ 3,7%. Există o tensiune îngrozitoare pe piața valutară. BNR se străduie, cât de cât, să țină sub control situația. Dar știți cum e? Dacă nu ai arme te mai aperi puțin cu un mic scut, dar dacă vine unul cu un tun în fața ta, pierzi sigur", a mai spus economistul. 

Andrei Caramitru a avertizat că cei din coaliția PSD-ALDE vor încerca să acceseze rezerva Ministerului Finanțelor. 

"Este ca și cum ești în război unde ai o mică cazemată, pe care trebuie să o aperi, iar tu, în loc să îți hrănești bine trupele pentru a avea rezerve pe timpul luptei, ai aruncat toată mâncarea pe altceva și, în plus, le-ai luat și armele și te aștepți ca cei care te atacă să nu o facă, deși atacatorii știu că oamenii din cazemată sunt înfometați și nu mai au nici arme. După aceea te plângi că agenturile străine te-au vulnerabilizat. Este o sinistră aberație. Să ne spună ei de unde scot 25 de miliarde de euro. Niciun ban nu vine aproape de la nimeni de o lună și ceva, iar ei au o rezervă specială de la Ministerul Finanțelor pentru zile negre, rezervă care este în cuantum de 6 miliarde de euro. 6 miliarde de euro din 25 nu reprezintă foarte mult, ci te va ține doar 2 luni, 3 luni. Atât. De aceea atacă BNR. PSD-ALDE vor să determine BNR să arunce cu bani în piață pentru ca acea sumă să ajungă să finanțeze bugetul. Dacă mai sunt date și dobânzile în jos se va genera automat hiperinflație. Turcii au încercat. Anul trecut, în vară, lira a trecut de la 4,5  la 7,5, cu tot chinul lui Erdogan de a nu se întâmpla acest lucru. Nu a putut să rezolve problema, deși are în control totul, inclusiv banca națională, Ministerul de Finanțe și chiar toate băncile fac ceea ce zice el. Cu toate acestea, nu s-a putut face nimic, iar lira a crescut de la 4,5 la 7,5. Din disperare de cauză au trebuit să ridice dobânzile la 25%. Atât sunt acum în Turcia", a explicat Caramitru.

Mai mult, întrebat ce se va întâmpla cu nivelul de trai al românilor, având în vedere marasmul girat de Guvernul PSD-ALDE, Andrei Caramitru a precizat că acesta ar putea crește doar dacă ar fi reduse cheltuielile bugetare, inclusiv la nivel salarial, dar cei de la putere vor face asta niciodată, întrucât este an electoral.

"Eu nu cred că ei vor dori să rezolve problema bugetară într-un an electoral. Ar trebui să taie pensiile speciale, să taie salariile enorme, să dea afară diverși oameni de pe la stat. Asta nu se va întâmpla decât dacă sunt forțați de FMI. PSD și ALDE probabil că vor lupta așa câteva luni pentru a încerca să amâne inevitabilul, până vor trece de alegeri. Vor încerca să captureze BNR, să forțeze băncile, căci poate vor amâna explozia. Nu au mai mult de 6 luni. Scenariul meu de bază va fi următorul: în primul pas, odată ce apar cifrele Eurostat, unde deficitul va fi clar peste 3%, se va declanșa de către UE procedura de deficit excesiv. Acesta este primul pas, și nu au niciun prieten pe la Bruxelles, pe care să îl poată suna deocamdată. Cursul valutar va avea, după aceea, din nou probleme majore. Cred că PSD și ALDE vor lua o poziție de război împotriva UE, a băncilor, a BNR etc. Încet, încet nu vor mai avea bani și mă întreb ce ar mai putea face. Băncile nu îi mai finanțează și nu știu de ce i-ar mai finanța. Nu vor mai avea bani și, atunci, singura soluție într-o astfel de situație este să apelezi la Fondul Monetar Internațional. Dacă vine FMI, va părea că începe să se rezolve ușor problema, că se va stabiliza cursul, inflația și dobânzile, însă vor fi forțate niște reduceri de costuri la nivel de stat. Așadar, sunt două posibilități. Prima este să continuăm cu haos încă un an în care economia privată este aruncată în aer, dobânzile sunt aruncate în aer, băncile fac implozie etc. A doua posibilitate este să vină să repare FMI situația unde este de reparat, iar reparația este la nivel de buget și de costuri. Acesta este un război. Contează ce se întâmplă în acest război și când se întâmplă", a conchis analistul economic, în exclusivitate pentru Podul.ro. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.