Se întâmplă ceva straniu și PERICULOS în Piața Victoriei GALERIE FOTO


Se întâmplă ceva straniu și PERICULOS în Piața Victoriei GALERIE FOTO

Câțiva locuitori ai Capitalei se rup de la ale lor seară de seară și petrec câteva ore în Piața Victoriei. De 734 până acum au repetat, zi de zi, un protest pe care aproape nimeni din presa mainstream nu-l mai bagă în seamă. 20-25 uneori poate chiar 30 de persoane vin însă ca la un extrajob, pe ploaie, îngheț, zăpușeală, scandează, cântă, suflă în vuvuzele, filmează, pozează și apoi pleacă tăcute prin întuneric către case.

Oamenii aceia și câinele Tărcuță sunt în general atât de cuminți, decenți și disciplinați că jandarmeria nici nu se mai obosește să treacă strada și să-i supravegheze de aproape.

Sunt la curent cu tot ce mișcă pe scena politică, la știri sau pe Facebook. Comentează aproape la fel de pertinent ca analiștii profesioniști de pe micile ecrane și uneori soluțiile pe care le propun sunt mai normale, mai oneste și chiar mai inteligente decât sofisticatele și perfidele programe de guvernare.

Până de curând erau cam toți prieteni veseli care se priveau zâmbind, sporovăiau relaxat, se uitau cu ură spre guvern și își stimulau reciproc creativitatea inventând scandări inedite la adresa corupților.

De ceva vreme însă, o încărcătură apăsătoare se strecoară în Piață odată cu mâna aia de oameni. Timpul prea mult i-a făcut să nu mai aibă răbdare unii cu alții și să creadă cumva despre celălalt că face prea puțin sau chiar strică protestul. E tensiune și fiere. Se feresc unii de alții, se șicanează, își aruncă vorbe grele și pare că spațiul ăla uriaș, care țipă parcă uneori după sutele de mii de protestatari de altădată, nu poate să mai cuprindă nici măcar câteva zeci.

Chiar și așa însă, oamenii ăia rămân niște eroi, căci majoritatea sunt acolo pentru o cauza, pentru un ideal căruia i-au dedicat atât de mult. Dar și eroii obosesc câteodată și au nevoie să fie susținuți.

Dacă vă e dragă Piața Victoriei, dacă credeți că lupta asta trebuie să continue și în altă parte decât pe Facebook, încercați să treceți pe acolo seara între 19-22, măcar o jumătate de oră sau mai puțin. Claxonul din mașină nu ajută. Prezența voastră, a celor care nu ați mai trecut demult pe acolo, și a politicienilor atașați de idealurile Piaței le-ar mai ridica poate moralul și ar da un nou implus mișcării.

Altfel, dacă Piața se va stinge sau spiritele se vor încinge și mai mult de atât, iar protestul se va compromite, va fi o nouă redută oferită pe tavă PSD.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.