AVERTISMENT de foc al unui politolog: OUG-urile lui Toader, cel mai GRAV atac la independeța Justiției! Soluția: Comisia de la Veneția


AVERTISMENT de foc al unui politolog: OUG-urile lui Toader, cel mai GRAV atac la independeța Justiției! Soluția: Comisia de la Veneția

Politologul, constituționalistul și profesorul Radu Carp avertizează, prin intermediul unei postări pe Facebook, că recentele și controversatele OUG adoptate de Guvernul Dăncilă reprezintă ”cel mai grav atac la independenta Justiției” dat de coaliția PSD-ALDE de-a lungul ultimilor doi ani.

De asemenea, Carp explică faptul că modificările impuse de Cabinetul Dăncilă trebuie sesizate Comisiei de la Veneția, prin intermediul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Podul.ro vă prezintă acuzațiile lui Radu Carp.

”Modificarea Legilor justiției, prin Ordonanță de Urgență, fără consultarea prealabilă a magistraților, constituie prin ea însăși un abuz de putere.

Prin aceste modificări, secția de investigație a magistraților va deveni stat în stat, desprinsă de modalitățile de control intern. Nu va mai depinde decât de ministrul justiției, în regim de subordonare ierarhică.

Cunoscând îndeaproape evoluțiile din ultimii ani referitoare la Justiție, afirm fără nicio rezervă că aceste modificari reprezintă cel mai grav atac la independenta Justiției. Însăși existența acestei secții a fost și este obiect de controversă, iar Comisia de la Veneția o critică constant. Temerea că această secție va fi instrumentul intervenției politicului în justiție s-a adeverit integral, din păcate.

Ce este de făcut?

Mai întâi, sesizarea Comisiei de la Veneția prin intermediul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Este nevoie de informarea constantă a Comisiei Europene referitor la pozițiile magistraților și la motivațiile politicienilor pentru a pune presiune pe magistrați.
Este nevoie de calm, determinare și profesionalism.

Nu vor reuși. Nu au reușit nicăieri, niciodată. Justiția, prin magistrați, este mai puternică decât cei care vor să o reducă la tăcere”, scrie Radu Carp.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.