Andrei Caramitru avertizează românii să nu pice într-o capcană: Lupta cu sistemul nu se va termina când Dragnea va cădea!


Andrei Caramitru avertizează românii să nu pice într-o capcană: Lupta cu sistemul nu se va termina când Dragnea va cădea!

Economistul USR, Andrei Caramitru, a publicat marți o radiografie a sistemului din România și a corupției generalizate din cadrul acesteia. Prin acest fel, Andrei Caramitru vrea să atragă atenția că lupta cu corupția nu va fi nici pe departe terminată în momentul în care Dragnea va fi dat jos de la putere. 

De fapt, corupția are rădăcini încă din anii 90, iar Andrei Caramitru prezintă etapele prin care s-a creat sistemul cu care avem de-a face astăzi. 

Totodată, Andrei Caramitru prezintă un răspuns la cum putem elimina actualul sistem corupt:

"- Problema cea mai mare este cum reușim sa eliminam mafia generalizată. Sunt prea multi, sunt aproape toți - din toate partidele “tradiționale”. Se vor lupta pana la capat - cu cat ii atacam mai mult cu atat sunt mai disperati si mai violenti. Ar fi capabili sa dea foc la toate orașele, ca Nero, ca să scape.
- Trebuie gandit foarte atent ce trebuie facut. Sa invățăm cum au reusit germanii de-nazificarea, cum au reusit cei din Africa de Sud eliminarea apartheid-ului, cum au reușit cei din țările baltice eliminarea influenței rusești. Varfurile sistemului clar trebuie “decapitate" - aici nu e nimic de discutat, nu putem face nici un compromis. Regulile de alocare de bani trebuie schimbate radical, și circuitele de bani închise și sigilate. E posibil însă ca pentru zecile de mii de “soldați” ai sistemului sa fie nevoie de o negociere ca sa nu se opuna schimbarii, să lase de bună voie butoanele și sa plece din politică și administrație - altfel vor distruge orice guvern cu intentii bune. Si sa ne asiguram ca - in vidul de putere economica care se va deschide - nu vine o altă mafie. Că legile sunt corecte, justitia este 100% independentă și mecanismele economice sunt modernizate și aliniate cu cele din UE".

Redăm postarea integrală a economistului Andrei Caramitru:

"CE ESTE SISTEMUL? CU CE NE LUPTĂM DE FAPT?

Sistemul (pe care il explic mai jos) incearca sa il demonizeze pe Dragnea ca sa ne bucuram cand el o sa cada. Si sa nu se schimbe nimic de fapt. Trebuie să nu cădem în capcana asta. Și trebuie sa il intelegem ca sa stim cu ce ne luptam și ce avem de făcut.

PRIMA ETAPA - ANII 90

- Sistemul actual a fost construit in anii 90 pe retelele PCR si Securitate care erau atunci. Câțiva (vreo 50-100 de oameni, multi din umbra - doar le banuim numele) au pus mana prin interpusi pe industriile cheie. Au lucrat cu 2 tipuri de “subalterni” : politicienii (care apar la televizor si semneaza hartii) si cei responsabili cu colectarea banilor. O mafie simpla - unii vand povesti si aduc voturi, altii aduc bani. Toti lucrand impreuna pentru aceeasi stăpâni
- Sistemul functiona prin santaj. Daca cineva nu actioneaza cum trebuie - procurorii si judecatorii actionau sub comanda politica si ii luau pe sus. “Rebelul” si toata familia lui sunt exclusi din sistem.

A DOUA ETAPA - INTRAREA IN UE/NATO ȘI REFORMA TIMIDA 

- Cand a cazut Rusia si am avut optiunea sa intram in NATO si UE, sistemul s-a reformat un pic, ca nu a avut de ales. Au vandut firmele mari (care erau oricum falimentare) multinationalelor. Marii păpușari au făcut tactic un pas în spate. Au crezut ca pot mima o lupta anti-coruptie de fatada si ca, prin politicieni mai civilizati, pot pacali votantii si electoratul. S-au concentrat pe contractele mici dar foarte multe din bugetul public (nu au mai putut să devalizeze firmele mari după privatizare). O vreme a mers asa, pentru ca DNA nu era încă puternică
- Sistemul acum e de fapt foarte simplu. Se fură bani în special prin căteva coridoare mari (PNDL, CNAS, ANAF) in mare parte la nivel de primării, spitale etc. Prin mii de firme interconectate. Fiecare firma are multi actionari din umbra (sefii polici succesivi, de la toate partidele + servicii + ANAF + multi altii). Firmele functioneaza ca un cartel (aranjeaza licitatiile intre ele, si dupa sub-contracteaza ca sa imparta banii intre ei). Toti sunt conectati cu toti. Zeci de mii de oameni. Cu marii papusari peste toata lumea. Dacă credeți că TelDrum este doar al lui Dragnea - sunteți naivi.

COLAPSUL SISTEMULUI ȘI ATACURILE DE AZI

- Prin creșterea independenței justitiei (si schimbarea de generatii din toate institutiile statului), sistemul a început sa piardă rapid controlul. Pentru că toți sunt vulnerabili, si dacă cineva e sub presiune juridică poate sa îi termine pe toti ceilalti cu care era legat
- Cu Dragnea la butoane (care e doar cineva din esalonul secund - insa primul care e acum si din diviziile “politic” si “economic” ale sistemului), marii papusari si ceilalti au preluat controlul in 2017
- Au promis in interiorul sistemului, pentru a obtine sustinerea tuturor, ca vor da amnistia si gratierea - care de fapt inseamna eliminarea oricarei posibilitati de santaj. O minciuna pentru că ar însemna eliminarea marilor papusari - nu vor da niciodată o amnistie si grațiere extinsă. Ei vor doar sa elimine independenta justitiei si sa creasca presiunea pe membrii retelei ca sa execute ordinele si mai strict in viitor. De asta avem secția SS a lui Tudorel.

CUM ELIMINAM SISTEMUL? 

- Problema cea mai mare este cum reușim sa eliminam mafia generalizată. Sunt prea multi, sunt aproape toți - din toate partidele “tradiționale”. Se vor lupta pana la capat - cu cat ii atacam mai mult cu atat sunt mai disperati si mai violenti. Ar fi capabili sa dea foc la toate orașele, ca Nero, ca să scape. 
- Trebuie gandit foarte atent ce trebuie facut. Sa invățăm cum au reusit germanii de-nazificarea, cum au reusit cei din Africa de Sud eliminarea apartheid-ului, cum au reușit cei din țările baltice eliminarea influenței rusești. Varfurile sistemului clar trebuie “decapitate" - aici nu e nimic de discutat, nu putem face nici un compromis. Regulile de alocare de bani trebuie schimbate radical, și circuitele de bani închise și sigilate. E posibil însă ca pentru zecile de mii de “soldați” ai sistemului sa fie nevoie de o negociere ca sa nu se opuna schimbarii, să lase de bună voie butoanele și sa plece din politică și administrație - altfel vor distruge orice guvern cu intentii bune. Si sa ne asiguram ca - in vidul de putere economica care se va deschide - nu vine o altă mafie. Că legile sunt corecte, justitia este 100% independentă și mecanismele economice sunt modernizate și aliniate cu cele din UE.

Asta e tema cea mai grea pentru guvernarea 2020. Cum eliminăm mafia. Restul sunt detalii tehnice", a scris Andrei Caramitru pe Facebook.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.