INTERVIU EXCLUSIV Antreprenorul Ionel Burtea prezintă cum e să deții o afacere în România: "Avem o birocrație excesivă!"


INTERVIU EXCLUSIV Antreprenorul Ionel Burtea prezintă cum e să deții o afacere în România: "Avem o birocrație excesivă!"

Ionel Burtea este unul dintre antreprenorii tineri care au arătat că se poate și în România. Ionel Burtea deține afacerea Abund Berry și vinde vin de mure, ducleață și fructe proaspete în marile lanțuri din retail.

Redacția Podul.ro a luat legătura cu antreprenorul Ionel Burtea pentru a-l întreba cum s-a gândit la actuala afacere, cât de greu îi este unui antreprenor să dețină un business în România și care sunt principalele piedici care se ivesc pe parcurs. 

Podul.ro: Cât de greu a fost să vă deschideți o firmă în România? 

Ionel Burtea: Nu este greu să faci un SRL, dar apoi ce faci cu el? Important este să înțelegi că totul vine ca o provocare și nu neaparat la nivel de proiect. De exemplu eu mă bat acum cel mai mult cu partea birocratică, acesta fiind un impediment major. Noi avem un stat foarte bine dezvoltat ca birocrație, existând foarte multe autorizații necesare și multe autorități care lucrează fiecare în parte după legile proprii. Avem o birocrație excesivă. Partea aceasta de birocrație ar trebui să te scape de corupție, dar, din contră, în România corupția s-a multiplicat. 

Podul.ro: Cum v-a venit ideea de afacere? 

Ionel Burtea: Am început cu un singur hectar. Am început cu o suprafață foarte mică și apoi ne-am extins. Am văzut potențial în piață. Zona de fructe de pădure și în general toată zona de pomicol este subdezvoltată. Am trecut recent pe la piață și am observat că o foarte mare parte din zona de mere și pere, de exemplu, este din import. Nu există o încurajare a producției autohtone. Retailul spune că sunt peste 50% produse românești. De unde? Sunt foarte multe din import, de fapt. Desigur că nu trebuie să existe un protecționism în zona aceasta, dar noi de ce nu putem să producem? O economie bazată doar pe consum, nu pe producție, nu este una sănătoasă

Podul.ro: Descurajarea producției autohtone nu are ca o cauză principală fiscalitatea practicată de statul român?

Ionel Burtea: Nu există un plan economic pe termen lung. Fiscalitatea oricum se schimbă de 100 de ori pe an, așa cum am văzut în ultima perioadă. Schimbările fiscale crează o totală impredictibilitate pentru antreprenori. Nu există termeni de discuție, dar avem o economie emergentă. Dacă va veni o nouă criză se va șterge tot ce s-a făcut până acum. Și ceea ce s-a făcut până acum fiind puțin, nici nu se va vedea foarte mult. 

Podul.ro: Care sunt cele mai mari piedici pe care vi le-a pus statul român?

Ionel Burtea: Partea administrativă. Birocrație foarte multă. De exemplu eu trebuie să iau acum un aviz și depind de încă trei avize de la alte instituții care durează fiecare 15 zile, iar în ceea ce privește partea de fonduri există un termen de câteva luni de respectat, iar statul român nu a calculat asta, că durează foarte mult obținerea avizelor. Este și o lipsă de comunicare între instituții de tipul "a, păi nu ai documentul acesta? Întoarce-te la cealaltă instituție!".

Podul.ro: Ce sfat oferiți unui antreprenor care vrea să își deschidă acum o afacere în România?

Ionel Burtea: Să se gândească pe termen lung și să aibă perspectivă de minim 5 ani și să aibă multă răbdare. Să nu se aștepte să meargă totul bine din start. De exemplu poți face comerț cu 1 leu și să vinzi cu 3, dar acesta nu este business pe termen lung. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.