Un jurnalist devoalează motivul pentru care Klaus Iohannis va da curs referendumului pentru justiție: "Doar de dragul PNL"


Un jurnalist devoalează motivul pentru care Klaus Iohannis va da curs referendumului pentru justiție: "Doar de dragul PNL"

Jurnalistul Sebastian Zachmann a postat pe Facebook trei constatări după declarația președintelui României, Klaus Iohannis, în legătură cu referendumul pentru Justiție.

”Lucrăm deja intens la asta, analizăm datele, variantele, partea legală. Eu sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru data de 26 mai, când avem alegeri europarlamentare", a declarat Klaus Iohannis.

CITIȚI MAI MULT AICI: Klaus Iohannis a făcut anunțul care îngrozește PSD: "Sunt aproape hotărât să convoc referendumul pentru justiție pe 26 mai"

Sebastian Zachmann susține că „Iohannis nu poate să dea cu piciorul unei teme – fără penali - pe care el a lansat-o, după ce a refuzat să-l numească pe Liviu Dragnea premier”.

Mai jos puteți citi postarea jurnalistului:

„Iohannis: „Sunt aproape hotărât să convoc referendumul“. Acel „aproape“ înseamnă un calcul politic foarte sensibil.

-Dacă Iohannis declanșează referendumul pe Justiție, legitimează automat campania „Fără penali“ a USR. Așadar, în competiția dintre PNL și USR-PLUS de la europarlamentare, Alianța ar avea de câștigat, căci PNL, oricât s-ar lipi de imaginea lui Klaus Iohannis, nu are credibilitate pe subiectul Justiție. Deci, prin referendum, Iohannis ar întări USR-PLUS, ceea ce nu-și dorește, pentru că scopul său politic în perspectiva prezidențialelor e să aibă în spate un PNL puternic, nu o Alianță USR-PLUS puternică, alianță care-și dorește să aibă propriul candidat pentru Cotroceni - Dacian Cioloș.

-Dacă Iohannis nu declanșează referendumul, și-ar pierde din susținători, exact nucleul dur al votanților anti-corupție. Lipsa de asumare a lui Iohannis pe tema Justiției ar fi argumentul perfect ca Alianța 2020 să vină cu propriul candidat la prezidențiale – Dacian Cioloș.

-De ce cred că vom avea referendum. Doar de dragul PNL, Iohannis nu poate să dea cu piciorul unei teme – fără penali - pe care el a lansat-o, după ce a refuzat să-l numească pe Liviu Dragnea premier. În plus, organizarea referendumului concomitent cu alegerile europarlamentare îl scutește pe Iohannis de emoțiile cvorumului, iar rezultatul nu poate fi decât pozitiv (dacă nu cumva ne-am transformat într-un Teleorman mai mare), a spus Sebastian Zachmann în postarea sa.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.