Avertismentul unei senatoare. Cum vrea Guvernul Dăncilă să saboteze referendumul pe justiție


Avertismentul unei senatoare. Cum vrea Guvernul Dăncilă să saboteze referendumul pe justiție

Senatoarea USR Florina Presadă anunță cum încearcă PSD să saboteze referendumul pentru justiție. Concret, Guvernul Dăncilă dorește să dea o OUG pentru ca pe 26 mai votul la europarlamentare și referendumul pe justiție să se desfășoare în secții separate.

Redăm comunicatul integral al senatoarei:

"Ce ironie! La 10 ani după ce PSD (parte a coaliției cu PDL în Guvernul Boc) introducea prin OUG un articol în Legea privind organizarea referendumului (art. 15^1) care spune că în cazul organizării simultane de alegeri și referendum, se folosesc aceleași secții de votare, azi, același PSD se pregătește să anuleze măsura, tot prin OUG. Vrea să separe secțiile de votare în care cetățenii vor vota pentru alegerile europarlamentare și la referendumul convocat de Președinte în data de 26 mai 2019.
Miza nu este alta decât folosirea Sistemului Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot – SIMPV. În acest moment, există bază legală pentru folosirea SIMPV DOAR în cazul alegerilor europarlamentare. Vă reamintesc că am depus o inițiativă legislativă pentru ca SIMPV să poată fi folosit și în cazul unui referendum, însă inițiativa e blocată la Camera Deputaților în comisiile de specialitate (după ce a fost respinsă de Senat în data de 25 februarie 2019, deși avea raport de admitere cu amendamente de la Comisia Juridică și era în regulă din punct de vedere tehnic). Referendumul convocat de Președinte are nevoie de un cvorum de prezență pentru a fi validat, așadar PSD speră, probabil, că acesta va fi greu de dovedit în lipsa SIMPV, de unde și separarea secțiilor de votare.

Totodată, separarea secțiilor de votare între alegeri europarlamentare/ referendum ar putea duce la o prezență mai mică atât la votul pentru alegeri, dar și la referendum. Or, toate sondajele ne arată că la o prezență mai mare, PSD va lua un scor dezastruos de sub 30%.

Nu în ultimul rând, două rânduri de secții de votare înseamnă dublarea cheltuielilor – de la cheltuieli cu infrastructura până la plata membrilor din birourile electorale ale secțiilor de votare.

Îi solicit doamnei Dăncilă să mă contrazică, desigur!

Dacă se dedau totuși la un astfel de OUG, pesediștii ar putea să susțină măcar adoptarea Plx 85/2009 de care pomeneam mai sus, ca să știm sigur câți oameni merg la vot, indiferent de secția de votare", a transmis senatoarea USR Florina Presadă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.