Toxicul mariaj PSD-PNȚCD, una dintre cele mai CUMPLITE FARSE politice din ultimele trei decenii. Cum a fost pierdută moștenirea Seniorului Corneliu Coposu


Toxicul mariaj PSD-PNȚCD, una dintre cele mai CUMPLITE FARSE politice din ultimele trei decenii. Cum a fost pierdută moștenirea Seniorului Corneliu Coposu

Politologul, scriitorul și profesorul Dan Pavel cataloghează, pe Facebook, deliranta asociere dintre PSD și PNȚCD drept ”una dintre cele mai cumplite farse politice din ultimele trei decenii”.

De asemenea, politologul explică de ce moștenirea politică a Seniorului Corneliu Coposu este atât de puțin cunoscută.

Podul.ro vă prezintă considerațiile lui Dan Pavel.

”Asocierea dintre PSD și PNȚCD (ramura confiscată) este una dintre cele mai cumplite farse politice din ultimele trei decenii. Nu am să repet clișeul spus de toți oamenii fără imaginație, că se răsucesc în mormînt Coposu și alți lideri țărăniști, mai ales din motive stilistice. Și pentru că sunt lucruri mult mai importante de spus, din punct de vedere politic.

Corneliu Coposu a fost un mare strateg politic. Și un mare neînțeles. Cu el alături, Convenția Democratică ar fi schimbat pentru totdeauna istoria postcomunistă.

Corneliu Coposu chiar merită studiat și înțeles. Din păcate lucrul acesta nu l-au făcut cei care au încercat să-i continue moștenirea. În primul său interviu de după perioada de interdicție, pe care l-am publicat în Revista ”22”, Seniorul îmi semnala eforturile disperate ale celor de la putere de a-i submina activitatea și partidul. Din nefericire, după moartea sa, subminarea PNȚCD a continuat și a reușit. Și din această pricină s-a petrecut ieri (joi – n. red.) momentul acela oribil.

Pentru cine este interesat de lecțiile lui Corneliu Coposu, le-am explicat pe larg de ce în mai multe texte. Pe larg, în cartea ”<<Nu putem reuși decît împreună.>> O istorie analitică a Convenției Democratice, 1989-2000” (Polirom, 2003) și în textul ”Mitul <<părintelui fondator>> al democrației postcomuniste - Corneliu Coposu”, din volumul coordonat de Cristian Fulger, Tudor Călin Zarojanu, ”Senoiul Corneliu Coposu” (Humanitas, 2014).

Faptul că este revendicat și de putere și de opoziție, mai ales de partide care nu au nimic în comun cu doctrina promovată de Coposu, ne arată cît de puțin înțeleasă este moștenirea sa politică”, scrie Dan Pavel.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.