Diaspora, abuzată de PSD. Rareș Bogdan îl avertizează pe Meleșcanu: "Să nu se joace cu dreptul românilor la vot" Ce mesaj i-a transmis lui Teodorovici


Diaspora, abuzată de PSD. Rareș Bogdan îl avertizează pe Meleșcanu: "Să nu se joace cu dreptul românilor la vot" Ce mesaj i-a transmis lui Teodorovici

Luni a avut loc ședința Biroului Executiv a PNL. La finalul acesteia, Rareș Bogdan, deschizătorul listei PNL la alegerile europarlamentare, a semnalat două atacuri pe care PSD le pregătește românilor din diaspora.

În primul rând, Rareș Bogdan l-a avertizat pe ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu să nu se opună deschiderii secțiilor de vot în diasporă în privința alegerilor europarlamentare. În caz contrar, Teodor Meleșcanu ar încălca un drept fundamental cetățenilor români plecați în străinătate, cel de a vota. 

În al doilea rând, Rareș Bogdan a evidențiat că Teodorovici, ministrul Finanțelor, a revenit cu ideea de a tăia din drepturile românilor din disaporă: "după ce inițial am crezut că a avut o rătăcire atunci când ne-a propus să mergem cu rucsacul în spate dintr-un stat într-altul și să limiteze dreptul românilor la muncă în statele europene la 5 ani de zile văd că ministrul Finanțelor continuă". Astfel, liberalul i-a transmis lui Teodorovici să "își ia un rucsac în spate și să o ia, dacă dorește, direct pe Platoul Bucegilor pentru că poate i se ozonizează puțin creierașul".

Redăm declarațiile lui Rareș Bogdan:

"Am două mesaje extrem de scurte care sunt legate direct de cetățenii români alungați din România de guvernările succesive PSD. Este vorba despre diaspora românească.

Le solicit din nou public, și o fac cât se poate de direct, domnului Teodor Meleșcanu și șefului Direcției Consulare să nu încerce blocarea votului din diasporă, să dea curs tuturor solicitărilor de deschidere de secții de vot în Italia, Spania, Franța, Marea Britanie, dar și în celelalte state europene și non-UE. Nu încercați din nou să blocați votul românilor din diasporă. Sunt zeci de cereri care încă nu și-au primit răspunsul în Italia-Piemont/Lombardia, în regiunea Bologna, Emilia-Romagna, în sudul Italiei și anume Lazio și Sicilia. De asemenea, există cereri de deschidere de secții într-o zonă unde numărul românilor a crescut de la 250 de mii în ultimii 4 ani de zile la aproape 700 de mii astăzi fiind o migrație în interiorul UE din Spania, Portugalia, Italia către Marea Britanie. Deci acolo vorbim despre o populație de 700 de mii de români care sunt prezenți astăzi pe teritoriul Marii Britanii și care au dreptul să voteze. Așadar, deschideți-le secții. Nu încercați să blocați votul românilor din diasporă cum ați făcut-o și cum sunteți specializați pentru că ați mai făcut asta în urmă cu 4 ani și jumătate. Solicit din partea Direcției Consulare din MAE și din partea lui Teodor Meleșcanu să nu se joace cu dreptul românilor la vot. 

De asemenea, am înțeles că Orlando Teodorovici revine. După ce inițial am crezut că a avut o rătăcire atunci când ne-a propus să mergem cu rucsacul în spate dintr-un stat într-altul și să limiteze dreptul românilor la muncă în statele europene la 5 ani de zile văd că ministrul Finanțelor continuă. Eu îl invit să își ia dânsul rucsacul în spate și să o ia pe unde dorește domnia sa, dar să nu încerce pentru că românii care s-au stabilit în Spania, în Italia, în Franța, în Germania, în Marea Britanie sau în orice stat și-au luat credite bancare, și-au luat case, au locuri de muncă acolo, au copilașii la școlile respectivele state. Nu poți să îi muți să așa vrea Orlando Teodorovici dintr-un stat european în altul. Probabil Teodorovici are din când în când rătăciri. Invitația mea este să își ia un rucsac în spate și să o ia, dacă dorește, direct pe Platoul Bucegilor pentru că poate i se ozonizează puțin creierașul", a declarat Rareș Bogdan.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.