VIDEO Raluca Turcan prezintă modificările cele mai periculoase ale codurilor penale și face apel către colegii din ALDE și UDMR să nu se alăture la vot grupului infracțional PSD


VIDEO Raluca Turcan prezintă modificările cele mai periculoase ale codurilor penale și face apel către colegii din ALDE și UDMR să nu se alăture la vot grupului infracțional PSD

Miercuri urmează votul în Camera Deputaților, în calitate de for decizional, privind modificările codurilor penale. În acest context, prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan a prezentat cât de periculoase sunt modificările pe care PSD vrea să le aducă codurilor penale. Astfel, a făcut un apel către colegii din ALDE, UDMR și din grupul minorităților naționale să nu voteze acest asalt asupra justiției.

Totodată, Raluca Turcan a anunțat că PNL va "contesta la CCR această nenoricită de lege care va arunca România la periferia Europei pentru foarte mulți ani de acum înainte".

Redăm declarațiile Ralucăi Turcan:

Astăzi este o zi foarte importantă pentru România și pentru oamenii ei cinstiți. Și pentru că sunteți chemați să dați un vot de o gravitate excepțională, vă voi prezenta foarte clar modificările din raportul pe care dvs. astăzi sunteți chemați, presați, șantajați să vă dați votul. 

Ce propune Codul Penal pe care dvs. trebuie să-l votați astăzi? 

1. Se reduc termenele de prescripție a răspunderii penale. Astfel, sunt favorizate persoane foarte influente, inculpate de fapte de corupție și de asemenea infractori periculoși. 

2. Emiterea, aprobarea și adoptarea de acte normative sunt exceptate de la favorizarea infractorilor. Cu alte cuvinte, OUG cu dedicație directă pentru infractori după votul dvs. vor fi posibil să fie adoptate.

3. Infracțiunile de dare de mită și de cumpărare de influență au fost dezincriminate parțial.

4. A fost dezincriminată total infracțiunea de neglijență în serviciu. 

5. Au fost înjumătățite pedepsele pentru infracțiunile de delapidare și abuz în serviciu.

6. A fost abrogat articolul 13 privind prevenirea faptelor de corupție. Cu alte cuvinte, succes corupților și infractorilor în versiunea majorității PSD și ALDE. 

7. Martorul, inclusiv martorul mincinos, la fel precum inculpatul se poate consulta cu avocatul pe tot parcursul audierii și poate întrerupe interogatoriul. Adică, un martor mincinos dacă simte că este prins cu minciuna poate să își consulte avocatul și întrerupe interogatoriul.

8. Anchetatorii nu pot audia persoanele care au avut relații de conviețuire cu inculpatul. Adică se dă liber la fapte de corupție pe persoanele apropiate celor săvârșesc corupția. 

9. Înregistrarea de către martor a unei conversații purtată de inculpat cu o altă persoană într-un loc privat nu poate fi folosită în procesul penal deoarece martorul nu este parte sau subiect procesual principal.

10. A fost menținută interdicția pentru procurori de a ridica la percheziții probe care dovedesc alte infracțiuni. 

11. Au fost limitate denunțurile la maxim 1 an de la comiterea faptei pentru ca o persoană să beneficieze de dispozițiile referitoare la reducerea limitelor de pedeapsă. 

V-am citit special modificările cele mai grave pe care dvs., astăzi, trebuie să le votați pentru că așa ați primit ordin de partid. Niciuna din aceste modificări nu are legătură cu oamenii cinstiți din această țară, cu problemele reale pe care România le are de la infrastructură, la educație, spitale până la politică externă. Modificările nu au legătură cu deciziile CCR. Invocarea deciziilor CCR e doar un pretext pentru favorizarea infractorilor printr-o lege pe care dvs. astăzi trebuie să o votați.

În plus, astăzi transmiteți un mesaj usturător Comisiei de la Veneția, partenerilor noștri internaționali și le spuneți că nu vă pasă, că de fapt dvs. sunteți singuri în țara aceasta și faceți doar ce doriți, doar în interesul celor care au capturat inclusiv decizia politică în partidele dvs. 

Doamnelor și domnilor parlamentari, vă fac și un apel de suflet dacă vreți, de mamă a unui copil de 11 ani, de colegă cu oamenii cinstiți din această țară. Nu vă dați votul pe o lege care favorizează corupții prin acte publice. PNL nu poate să susțină așa ceva! Pentru că această lege descurajează orice om cinstit din această țară, orice om care crede că poate să reușească în România respectând legea. Dvs., prin aceste modificări spuneți de fapt că legea este auxiliară, că toți infractorii și corupții au liber la fapte de corupție printr-o lege pe care dvs. o propuneți. Deci PNL nu poate și nu va vota aceste modificări. 

Mai mult decât atât, dacă obțineți voturile vom contesta la CCR această nenoricită de lege care va arunca România la periferia Europei pentru  foarte mulți ani de acum înainte. N-aveți nicio treabă nici cu restructurarea justiției, nici cu combaterea abuzurilor din justiție, nici cu apărarea și protejarea oamenilor corecți. Acestea sunt doar modificări pentru favorizarea infractorilor prin lege pe care voi din PSD sunteți chemați să o votați. Sper ca UDMR să nu o voteze, sper ca cei din minorități să nu o voteze. Sper ca cei din ALDE să se delimiteze!

Vedeți video de la 2:44


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.