Un europarlamentar îi explică Vioricăi Dăncilă de ce nu a fost invitată la Sibiu


Un europarlamentar îi explică Vioricăi Dăncilă de ce nu a fost invitată la Sibiu

Eurodeputatul Siegfried Mureșan îi expică premierului României, Viorica Dăncilă, de ce nu a fost invitată la summit-ul de la Sibiu, după ce prim-ministrul s-a plâns că este „greu de înțeles”, dat fiind faptul că „tocmai cei care au muncit atât pentru România, care au atras atâtea aprecieri să nu fie invitați la summit”. 

"Când am vorbit la Ateneu eu am spus și am crezut că e nevoie de unitate. L-am invitat pe președintele Klaus Iohannis și i-am dat posibilitarea să vorbească primul, pentru că eu am crezut că trebuie să existe consens pe perioada Președinției române a Consiliului UE. Nu am fost invitată (n.r.: La Sibiu). Gândiți-vă că vin toți liderii europeni. E un mesaj pe care îl vom da pentru întreaga Europă. Cum putem vorbi de unitate când premierul României nu este prezent pentru a putea vorbi despre realizări și agenda 2019-2024", a spus Viorica Dăncilă.

După declarața dată de premier, eurodeputatul a explicat într-o postare pe Facebook de ce nu a fost invitată la summit.

„Trebuie să îi spunem doamnei prim-ministru următorul lucru: la Sibiu va avea loc un Consiliu European informal. La această reuniune participă din fiecare țară câte UN SINGUR REPREZENTANT, iar din România participă dintotdeauna președintele României. Prerogativa președintelui României de a reprezenta țara în Consiliul European a fost confirmată de Curtea Constituțională a României în anul 2012, când prim-ministrul PSD Victor Ponta a mers ilegal și fără aprobare la Consiliul European din iunie 2012.
Regulile sunt clare: un reprezentant din fiecare țară.
Așa e în Europa: există reguli și ele se respectă.
Doamnă prim-ministru, este greu de înțeles?”, a scris Siegfried Mureșan.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.