EXCLUSIV Vladimir Tismăneanu: "Natura regimului Dragnea e: Fur, deci exist!" Europarlamentarele, "încercarea dramatică de a restabili pierduta normalitate politică"


EXCLUSIV Vladimir Tismăneanu: "Natura regimului Dragnea e: Fur, deci exist!" Europarlamentarele, "încercarea dramatică de a restabili pierduta normalitate politică"

Alegerile europarlamentare bat la ușă. În data de 26 mai românii sunt așteptați pentru a-și exprima votul atât privind viitorul României, cât și al Europei în mare măsură.

În acest context, redacția Podul.ro a luat legătura cu profesorul Facultății de Științe Politice din cadrul Universității Maryland, Vladimir Tismăneanu. 

Astfel, întrebat care sunt partidele politice către care românii ar trebui să se îndrepte la vot dacă doresc ca România să rămână pe o direcție occidentală, politologul a transmis că acestea sunt USR, PLUS și PNL.

"Evident, răspunsul vizează partidele necompromise în acești doi ani siniștri de jaf și de samavolnicele și mizerabilele campanii anti-UE. Pot să-mi imaginez o mare coaliție care să includă USR, PLUS și PNL. Firește, în cazul PNL am dubiile mele, dar ăștia sunt oamenii, cu ăștia defilăm...", a precizat analistul politic.

Totodată, chestionat care este trendul pe care merg partidele ținând cont de felul în care s-au prezentat în campania elecotrală până acum și care sunt factorii care au influențat această dinamică electorală, Vladimir Tismăneanu a subliniat că există o radicalizare a discursurilor politice, iar în cazul României reies două linii definitorii și distincte și anume felul josnic al PSD de a manipula alegătorii mizând pe ignoranță, frustrare, anxietate și resentiment, iar USR care merge pe cartea responsabilității, transparenței, profesionalismului și a valorilor UE.

"Pretutindeni, deci și în România, campaniile electorale duc la radicalizări ale discursurilor politice. Este acum limpede că PSD apelează la ceea ce putem numi cel mai jos numitor comun. Pariază pe ignoranță, frustrare, anxietate și resentiment. Josnici ei înșiși, liderii PSD îi înjosesc pe cei care reușesc să-i înșele cu a lor deșănțată demagogie. La polul opus, trendul USR-PLUS este cel al accentului pe responsabilitate, pe transparență, pe profesionalism, pe valorile UE", a mai spus profesorul universitar.

Mai mult, întrebat dacă reușesc PNL, USR-PLUS sau celelalte partide să convingă cetățenii să voteze prin mesajul lor, Vladimir Tismăneanu a spus că nu se pronunță asupra acestui fapt întrucât locuiește în SUA, dar este clar că mesajul unor partide bazat pe valori precum libertate, adevăr, cinste și competență ar trebui să fie un factor decisiv în această campanie cât și în cele ce vor urma în privința participării la vot.

"Nu sunt în măsură să mă pronunț, locuiesc în Statele Unite, mă bazez pe informațiile din ziare etc. Dar cred că devine clară distincția crucială a acestei campanii și a celor care vor urma. Există o linie despărțitoare între valorile noastre (libertate, adevăr, cinste, competență) și sordidele lor practici", a mai spus politologul.

Pe final, chestionat cât de importante sunt aceste alegeri europarlamentare pentru viitorul României și dacă actualul context politic le conferă o importanță deosebită, Vladimir Tismăneanu a reliefat cât de important este ca regimul PSDragnea să ia sfârșit, cea mai bună formulă care descrie felul în care face politică fiind: "Fur, deci exist".

"Neîndoios, suntem în fața unui prag, a unei încercări dramatice de a restabili prin vot pierduta noastră normalitate politică. Regimul Dragnea este unul al imposturii, duplicității și fărădelegii. În cazul PSD, formula care surprinde, cred, natura sa neleguită este: Fur, deci exist. Opoziția trebuie să-i contrapună acestui pervers balaur programe credibile de refacere a democrației șubrezite. Va fi greu, dar nu imposibil", a conchis Vladimir Tismăneanu în exclusivitate pentru Podul.ro.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.