EXCLUSIV Marian Vanghelie, primarul din umbră al Sectorului 5. Cum controlează prin apropiați 80% din bugetul primăriei


EXCLUSIV Marian Vanghelie, primarul din umbră al Sectorului 5. Cum controlează prin apropiați 80% din bugetul primăriei

Marian Vanghelie a fost primar în București în Sectorul 5 pe perioada a patru mandate între 2000 și 2016. Nu au trecut nici trei ani de când nu mai este edil și vorbim din perspectiva oficială, căci de fapt așa cum vă va prezenta Podul.ro a în cele ce urmează Marian Vanghelie încă trage majoritatea sforilor la Primăria Sectorului 5.

Podul.ro vă informa în data de 31 martie 2019 că Vanghelie, prin intermediul unor consilieri locali, a impus păstrarea sau numirea unor directori apropiați în Sectorul 5: Vicențiu Antonescu și Dragoș Ioniță, la ADP ; Lăzărescu Paul și Roberto Vișan, la Administrația Piețelor; Nicorescu Virgil, Lupașcu Marian, la AES; Leonard Petre, la Economat și Popescu Florentina, la DGASPC.

CITIȚI ȘI AICI: Document EXCLUSIV Vanghelie, LOVITURĂ pentru Dragnea: cum a FURAT sigla și însemnele PSD. CANDIDAȚII lui ”care este”

Oamenii lui Marian Vanghelie, Marian Lupașcu și Loredana Zidărescu, controlează 80% din bugetul Primăriei Sectorului 5

Astăzi vom pune accentul pe Marian Lupașcu, directorul Amenajări Edilitare și Salubritate SA, despre care se știe că din 1998 este omul de casă al lui Marian Vanghelie. Să aruncăm un ochi înainte de toate pe traseul profesional al lui Marian Lupașcu: 1987-1991 - Frigotehnist la Frigotehnica SA; 1991-2000 - Electrician Metrorex; 2000-2003 - Șef Piețe Sector 5; 2004 - 2008 - Șef Economat; 2008 - Șef Poliția Locală Sector 5; 2012 - Vicepreședinte CNSLR Frăția. Așadar, putem observa că lui Marian Lupașcu i-a priit foarte bine cârdășia cu Vanghelie. Chiar din anul 2000 de când a devenit Vanghelie edil, Marian Lupașcu a stat în tot soiul de poziții de conducere. În privința studiilor, Lupașcu a terminat în 2003 Facultatea de Științe Juridice la Universitatea Româno-Americană, iar în 2005 master în Dreptul Afacerilor. Probabil a ales specializările respective de studii pentru a jongla într-un mod "profesionist" cu banii publici.

Motivul pentru care AES trebuie să fie în centrul atenției este simplu. Aproximativ 80% din bugetul Primăriei Sectorului 5 este girat de AES. Marian Lupașcu, directorul AES, este de altfel concubinul Ioanei Mija. Mija este mâna dreaptă a lui Marian Vanghelile, aceasta fiindu-i secretară între 2000 și 2016.

Totodată, în subordinea lui Marian Lupașcu se află Loredana Zidărescu, secretara formațiunii politice a lui Vanghelie, PDSI, dar în același timp și șefă a Serviciului de Achiziții Publice a Sectoului 5. Atât Marian Lupașcu, cât și Loredana Zidărescu fac vizite frecvent pe la sediul partidului lui Vanghelie de pe strada Doctor Mihail Obedenaru.  Așadar, fostul pușcăriaș Marian Vanghelie controlează din umbră prin interpuși 80% din bugetul Sectorului 5, făcând jocurile la AES și la Serviciul de Achiziții Publice.

Un exemplu relevant este cel al firmei Star Pro cu sediul pe Str. Eșarfei Nr. 55 care în anul 2017, având un singur anajat, a câștigat două licitații în valoare de 60 de milioane de euro pentru amenajarea a 34 de parcuri din sector.

Daniel Florea, actualul primar al Sectorului 5, băgat în corzi de prietenia dintre Vanghelie și Bușoi

Actualul primar al Sectorului 5, Daniel Florea, nu are o zonă de manevră prea largă întrucât majoritatea celor din PSD care se află în Consiliu sunt oamenii lui Vanghelie. Un atu pe care aceștia îl mai au este reprezentat majoritatea în consiliu. În cazul achizițiilor care necesită sume mari, majoritatea simplă de 50% + 1 nu mai e necesară, ci e nevoie de votul a două treimi dintre consilieri. 

Aici intervine relația strânsă dintre Cristian Bușoi, care a renunțat recent la șefia PNL București și candidează la europarlamentare, și Marian Vanghelie. Potrivit informațiilor Podul.ro cei doi și-au consolidat prietenia în anii de concedii petrecute în Turcia și Dubai. Astfel, Cristian Olteanu, liderul PNL Sector 5, apropiat de-al lui Cristi Bușoi, face tot posibilul ca liberalii din consiliu să voteze cot la cot cu oamenii lui Vanghelie când este nevoie de o majoritate de două treimi la vot.

Nici nu e de mirare că unii liberali din București, mai ales din Sectorul 5, sunt adesea în cârdășie cu PSD-ul. Acest fapt se poate vedea și în pasivitatea cu care fac campanie împotriva PSD în capitală. Desigur, nu generalizăm.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.