EFECTELE Dragnea-Vâlcov asupra economiei: Companiile insolvabile, mai numeroase decât cele finanțabile. DECALAJELE se adâncesc


EFECTELE Dragnea-Vâlcov asupra economiei: Companiile insolvabile, mai numeroase decât cele finanțabile. DECALAJELE se adâncesc

Numărul companiilor de impact în distress (restructurabile și insolvabile) a ajuns la 51% depășind numărul companiilor finanțabile (sănătoase). 20% din companiile de impact au atins acest prag (un milion de euro active) în ultimii doi ani. Profitabilitatea acestora este sub 4%, avertizează experții CITR Group, într-o analiză pe care Podul.ro v-o prezintă în cele ce urmează.  

Dacă până în 2017 numărul companiilor finanțabile și cel al companiilor în dificultate era relativ egal, în ianuarie 2018 balanța s-a inversat în defavoarea companiilor sănătoase, al căror număr a scăzut. 20% dintre companiile nou intrate în categoria de impact generează 5% cifră de afaceri și își bazează creșterea pe datorii suplimentare, având 74% grad de îndatorare, procent care depășește media de 60% a categoriei.

Avem, astfel, 49% companii finanțabile, 30% companii restructurabile și 21% companii insolvabile.

În urma analizei realizate de experții CITR Group reiese că gradul de îndatorare median își păstrează trendul de creștere, activele imobilizate au un randament de utilizare mai slab, iar managementul capitalului de lucru, exprimat prin încasarea creanțelor și mișcarea stocurilor, se înrăutățește ușor.

Numărul companiilor care se îndatorează peste 70% crește la 43%, majoritatea având un grad de îndatorare sub 70%, în timp ce o treime din companiile de impact se situează în intervalul de profitabilitate de 0-5% și un grad de îndatorare sub 70%.

În ceea ce privește economia românească, specialiștii CITR Group au constatat că aceasta se centrează în intervalele de profitabilitate 0%-20% și un grad de îndatorare de până în 50%, cu o durată de recuperare a creanțelor de 70 de zile.

„Mediul de business românesc, la 30 de ani de economie de piață, arată ca un motor care se supraîncălzește. Suntem o țară cu un business susținut de doar 4% din totalul companiilor, iar din acest procentaj mic, majoritatea (51%) înregistrează dificultăți. Impactul menținerii unui număr covârșitor de companii de impact în zona de dificultate pune în pericol stabilitatea comunității în care acestea activează și a ecosistemului de business. Ponderea mare a cifrei de afaceri pe care acestea o generează în piață crește importanța lor pentru populația activă și necesitatea ca acestea să fie sănătoase. Or procentul lor mic și gradul mare de dificultate pe care îl manifestă, prin indicatorii analizați, ne arată cât de vulnerabil este mediul de business românesc”, spune Vasile Godîncă-Herlea, CEO CITR.

Specialiștii CITR Group se așteaptă ca în 2019 numărul companiilor în dificultate să crească, pe fondul unei decelerări puternice a creșterii economice înregistrate în anii precedenți:  ”Cu o adâncire a deficitului de cont curent și bugetar și cu presiune pe inflație, avem semnale că structura companiilor se va modifica printr-o creștere ca pondere a companiilor restructurabile și a celor insolvabile. Ne așteptăm la o polarizare mai adâncită decît în 2018, companiile sănătoase vor performa tot mai bine, iar cele cu dificultăți vor înregistra o înrăutățire, care, coroborată cu schimbări macroeconomice, să creeze elemente de risc semnificative pentru perioada următoare. Este posibil să asistăm la o creștere a dezechilibrelor”.

 CITR

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.