EXCLUSIV Sociologul Marian Preda: "Referendumul pentru justiție riscă să nu treacă!" Cauza principală a potențialei neîntruniri a cvorumului


EXCLUSIV Sociologul Marian Preda: "Referendumul pentru justiție riscă să nu treacă!" Cauza principală a potențialei neîntruniri a cvorumului

Pe 26 mai se va desfășura votul pentru alegerile europarlamentare, dar și cel ce vizează justiția, în cadrul referendumului convocat de președintele României, Klaus Iohannis.

În acest context, redacția Podul.ro a luat legătura cu sociologul Marian Preda, fost decan al Facultății de Sociologie a Universității București.

Astfel, întrebat dacă se va întruni cvorumul necesar validării referendumului la cum s-au mobilizat forțele de opoziție până acum, Marian Preda a tras un semnal de alarmă. Concret, profesorul universitar a precizat că există riscul major ca referendumul pentru justiție să nu treacă întrucât PSD-ALDE va încerca să provoace un boicot al votului cât mai masiv și chiar dacă cei de la putere nu vor adopta o astfel de poziție la nivel central, la nivel local situația va sta altfel. Pe cale de consecință, sociologul a atras atenția că și la 40% prezență la europarlamentare există un risc mare ca referendumul pentru justiție să nu treacă.

"Mobilizarea mi se pare acceptabilă, vizibilă, dar din păcate cred că va depinde destul de mult de participarea generală la referendum și mai ales de atitudinea pe care o vor avea PSD și votanții PSD. Nu vreau să descurajez pe nimeni, dar cred că este un risc destul de mare ca referendumul să nu treacă pentru că în special în PSD și în zona locală mi se pare că referendumul este ignorat complet și eu anticipez că va fi și o campanie împotriva lui chiar dacă discretă, informală în rândul reprezentanților puterii. În situația aceasta, cum voturile per total vor fi împărțite între reprezentanții puterii și cei ai opoziției, bănuiesc că doar UDMR va sprijini foarte puțin referendumul tot din motive electorale, dar ei reprezintă un număr de votanți mic.

În aceste condiții, chiar și la o participare de 40% la vot, dacă cea mai mare parte a votanților PSD-ALDE nu vor vota pentru referendum, este posibil să nu se întrunească cvorumul de validare. Cred că mai degrabă acest scenariu are, în contextul dat, șanse mai mari. Altfel, dintre votanții opoziției cu siguranță cei mai mulți, o largă majoritate, vor vota și pentru referendum și vor vota cu DA. Este un lucru evident. Așadar, marea problemă este dacă se face cvorum de prezență pentru referendum și eu cred că este un risc semnificativ să nu se facă", a explicat Marian Preda în exclusivitate pentru Podul.ro.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.