EXCLUSIV: Eșuatul Tăriceanu RISCĂ să ajungă lângă Dragnea. Ponta se pregătește să ÎNGHITĂ ALDE


EXCLUSIV: Eșuatul Tăriceanu RISCĂ să ajungă lângă Dragnea. Ponta se pregătește să ÎNGHITĂ ALDE

În pofida faptului că afișează un rânjet care chiar nu-i mai aparține, eșuatul Călin Popescu-Tăriceanu riscă să împărtășească, pas cu pas, soarta nefastă și vărgată a mai vechiului său tovarăș de combinații politice, pușcăriașul Liviu Dragnea.

Concret, neînțelegând absolut nimic din masivul vot exprimat pe 26 mai, PSD îl opărește la foc mic pe Tăriceanu, condiționându-i menținerea imunității parlamentare de susținerea obedientă, prin voturile ALDE, a diverselor mize vizate de baronii pesediști – bunăoară, miercuri, pesedistul Robert Cazanciuc l-a curentat la imunitate pe Tăriceanu (pe care procurorii DNA îl acuză că a încasat o șpagă faraonică de 800.000 de euro), detonând astfel întreaga coaliție de guvernământ, chiar într-un moment în care șeful Senatului dădea semne de revoltă caraghioasă într-o conferință de presă. Rezultatul? După o întrevedere cu Viorica Dăncilă, Tăriceanu și ceilalți lideri ALDE au susținut, spășiți, ungerea baronului de Buzău, controversatul Marcel Ciolacu, în funcția de președinte al Camerei Deputaților.

Dincolo de această masă de manevră – care amenință să devină tot mai irelevantă în actualul context politic, dar continuă să fie tranzacționată abject de PSD –, după eșecul umilitor de pe 26 mai, Tăriceanu mai valorează exact câte procente îi face pielea, iar procentele sale sunt chiar mai puține decât nevestele pe care le-a cuantificat. Pe cale de consecință, având în vedere că devine, pe zi ce trece, din ce în ce mai insignifiant pentru PSD, cu atât mai mult după umilitoarea încarcerare a camaradului Dragnea, Tăriceanu riscă să-și finalizeze prea lunga carieră într-o manieră asemănătoare cu a teleormăneanului, și chiar mai repede decât în cazul acestuia, întrucât șeful ALDE nu deține nici puterea și nici instrumentele de care a beneficiat din plin fostul șef al PSD.

Doar cei 30 de parlamentari care i-au rămas în jur îl mai ajută să supraviețuiască pe Tăriceanu, dar, după ce a devenit un cal mort din punct de vedere electoral, problemele fostului manechin sunt mult, mult mai mari.

Potrivit surselor Podul.ro, ex-premierul Victor Ponta și Pro România au pus ochii pe deputații și senatorii lui Tăriceanu pe care-i curtează asiduu, fluturându-le promisiuni vizând viitoare fotolii parlamentare. De altfel, nucleul Pro România (cu excepția lui Ponta) provine din ALDE, iar fostul vicepremier Daniel Constantin (exclus chiar la porunca lui Tăriceanu) are o puzderie de polițe de plătit.

În fapt, planul lui Ponta este să rupă cât mai mulți parlamentari de la ALDE, lăsând astfel în offside gruparea Tăriceanu-Norica Nicolai-Vosganian-Chițoiu-Meleșcanu-Gerea, care nu mai are ce viitor politic luminos să mai promită, fiindcă și-a pierdut credibilitatea.

Dacă planul lui Ponta va fi încununat de succes, Tăriceanu nu va mai avea cu ce voturi să-și mai plătească imunitatea parlamentară, devenind total nefolositor pentru baronii PSD (care oricum nu-l prea înghit), iar Pro România are șansa de a se erija în principalul partener al social-democraților, înlocuind balamaua ALDE. La Senat, pentru tabăra Pro România trage influentul baron de Dâmbovița, Adrian Țuțuianu. De notat că baronii anti-Dragnea au numeroase polițe de plătit lui Tăriceanu, care l-a susținut întotdeauna pe teleormănean, în ciuda numeroaselor lor fronde din ultimii doi ani.

Jurnalistul Silviu Sergiu (Newsweek România) a expus un scenariu asemănător, prin intermediul unei postări pe Facebook:

”Robert Cazanciuc e căsătorit cu verișoara lui Victor Ponta.

Partidul lui Ponta a pus ochii pe partidul lui Tăriceanu, ALDE, îmi ciripesc nişte cintezoi. Vrea să-i ia parlamentarii, filialele, membrii etc., ca să devină principalul partener al PSD. Eventual la guvernare. Sau să susţinā Guvernul din Parlament.

Ponta e pe mână cu Firea, care vrea sā candideze la preşedinţie. Sprijinită şi de Ponta. Că oricum sunt în aceeași gașcă. Vezi relația Pandele-Gabriel Oprea, afacerile imobiliare din Ilfov etc.

Aşa cã Robert Cazanciuc, membru PSD, care conduce Comisia juridică, i-a ridicat imunitatea parlamentară lui Tăriceanu, aruncând, practic, pentru câteva ore, coaliţia PSD-ALDE în aer.

Va fi interesant să vedem câte voturi are Ponta în Senat. De ele depinde soarta lui Tăriceanu. Senzația mea este că are mari șanse să o ia pe drumul lui Dragnea. Știţi voi unde se termină...”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.