EXCLUSIV Ludovic Orban ia în calcul SUSȚINEREA lui Nicușor Dan pentru Primăria Capitalei. Calculele PNL


EXCLUSIV Ludovic Orban ia în calcul SUSȚINEREA lui Nicușor Dan pentru Primăria Capitalei. Calculele PNL

În urma analizelor interne privind rezultatele alegerilor europarlamentare, președintele liberalilor – l-am numit pe Ludovic Orban – ia în calcul, potrivit surselor Podul.ro, să demareze o serie de negocieri cu Nicușor Dan în vederea susținerii candidaturii acestuia la Primăria Capitalei.

Acesta în condițiile în care PNL a câștigat detașat alegerile europarlamentare la nivel național, însă rezultatele obținute în mediul urban – cu atât mai mult cele din București și marile orașe, centre universitare – nu sunt deloc unele liniștitoare pentru liberali. Dimpotrivă.

În Capitală, după doi ani și jumătate de opoziție, PNL a suferit o înfrângere usturătoare – cu (puțin peste) 14,5% – în comparație cu Alianța USR-Plus, care a reușit să obțină peste 40% în fiecare sector. Ceea ce înseamnă că, dacă alegerile locale vor suscita o prezență similară, Alianța ar putea câștiga primării de mari orașe într-un singur tur.  

Situația de mai sus a provocat, la începutul săptămânii, mazilirea în bloc a conducerii PNL București, în frunte cu fragilul Cristian Bușoi și cu liderii organizațiilor sectoriale, unii acuzați de apucături și nostalgii USL-iste – cu excepția Ancăi Boagiu (S2), toți ceilalți și-au înaintat demisiile, știind că altminteri urmau să fie demiși (finalmente, Boagiu a fost debarcată prin vot în cadrul BPN). Potrivit surselor Podul.ro, Ludovic Orban își va continua tăvălugul în teritoriu.

Amintim că ex-ministrul tehnocrat Vlad Voiculescu (Plus) și Roxana Wring (USR) – care conduc organizațiile din București ale celor două partide – vor intra în competiția internă pentru desemnarea unui candidat comun al Alianței pentru Primăria Capitalei. E de la sine înțeles, din rațiuni de ordinul evidenței, că Vlad Voiculescu este un candidat redutabil care ar putea beneficia, din plin, de noul val electoral al USR-Plus.

Totodată, amintim că Ciprian Ciucu – consilier general al PNL – și-a anunțat intenția de a candida la Primăria Bucureștiului, fiind primul liberal dispus să intre în cursa internă privind nominalizarea. Ciucu are o imagine bună și este un oponent activ și vizibil al primăriței PSD-iste Gabriela Firea, însă situația electorală a partidului său în București nu-l ajută deloc.

O susținerea liberală a lui Nicușor Dan ar aduce PNL un candidat pur-sânge, cu șanse reale, și s-ar baza și pe numeroasele simpatii pe care acesta le trezește în USR și în electoratul Uniunii.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.