PNL, proiect de lege. Pedofilii, violatorii, criminalii și corupții să nu mai beneficieze de eliberare condiționată


PNL, proiect de lege. Pedofilii, violatorii, criminalii și corupții să nu mai beneficieze de eliberare condiționată

Deputatul PNL Florin Roman a anunțat că a depus un proiect de lege la Senat, în regim de urgență, cu privire la modificarea Legii nr. 286/2009 din Codul Penal ce vizează ca pedofilii, violatorii, criminalii și corupții să fie exceptați de la eliberarea condiționată.

PNL propune măsuri concrete pentru a asigura protecţia cetăţenilor români în faţa valului de infracţiuni comise cu violenţă la nivel stradal, dar şi pentru ca acei corupţi care au fost prinşi şi condamnaţi în instanţă să îşi execute pedeapsa până la capăt, fără posibilitatea de a mai fi eliberaţi condiţionat. Din păcate, în ultima perioadă am asistat la o explozie a fenomenului infracţional ca urmare a adoptării şi aplicării Legii nr.169/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Noile reglementări au condus la rezultate nefaste în ceea ce priveşte siguranţa cetăţenilor români. Realitatea ne-a arătat că acei condamnaţi, care au fost eliberaţi condiţionat, în loc să demonstreze că s-au îndreptat în fapt au recidivat”, a declarat Florin Roman, într-un comunicat de presă citat de Mediafax.

Liberalul a subliniat că iniţiativa sa îşi propune să corecteze astfel de situaţii, cât şi să responsabilizeze mai mult actul de justiţiei şi în sistemul penitenciar.

„Tocmai de aceea, în calitate de deputat PNL, am iniţiat şi depus o propunere legislativă prin care vin şi corectez această situaţie. Propun, astfel, modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal având ca obiectiv reducerea recrudescenţei fenomenului infracţional, dar şi de a conduce la o responsabilizare mult mai mare în actul de justiţie şi în sistemul penitenciar. Am avertizat în nenumărate rânduri asupra efectelor negative ale legii regimului compensatoriu, însă nici ministrul de interne Carmen Dan, nici Guvernul PSD-ALDE nu au avut urechi să audă! Nu au contat în niciun fel nenumăratele cazuri de violenţă în care au fost implicaţi foşti deţinuţi care abia beneficiaseră de prevederile recursului compensatoriu”, a mai spus deputatul PNL.

Liberalul a amintit de mai multe infracțiuni comise de recidiviști, iar prin această lege, siguranța cetățenilor va fi mai presus de toate.

Incidente ca cel din noiembrie 2018 când un bărbat, care abia fusese eliberat din penitenciar, unde ispăşise pedepse pentru tâlhărie si tentativa de viol, a lovit cu sălbăticie şi a tâlhărit o tânără într-un bloc din Alba Iulia sau abominabilul asasinat din 13 ianuarie acest an, când un tânăr de 25 de ani a murit la Spitalul din Mediaş, după ce a fost înjunghiat de un fost condamnat pentru omor şi care fusese eliberat recent în baza recursului compensatoriu nu trebuie să se repete! Criminalii, violatorii, tâlharii, pedofilii sau corupţii nu merită să se întoarcă în societate fără să plătească pentru faptele comise! Mai presus de toate este siguranţa cetăţenilor!”, a declarat Florin Roman.

Iniţiativa legislativă a fost depusă, în procedură de urgenţă, la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.