Un fost ambasador al României în Estonia dinamitează tentativa PSD de a-i atribui lui Klaus Iohannis eșecul de la Consiliul de Securitate al ONU


Un fost ambasador al României în Estonia dinamitează tentativa PSD de a-i atribui lui Klaus Iohannis eșecul de la Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Mihai Fifor, pune eșecul României de a obține un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU în cârca lui Klaus Iohannis. 

În acest context, fostul ambasador al României în Estonia, Cătălin Avramescu, a reacționat virulent pe Facebook și a demontat tentativa lui Fifor de a muta responsabilitatea dinspre Guvern spre Administrația Prezidențială.

Redăm textul integral al lui Cătălin Avramescu:

Nerușinarea nu are limite!

S-a trezit Fifor (PSD) să îl acuze pe actualul Președinte de eșecul total de la votul pentru un loc în Consiliul de Securitate ONU.
Nu cred că pot fi bănuit ca aș fi pro-Iohannis... Dar aberația acestui pudel al cuplului Vasilescu-Manda ot Craiova trebuie sever taxată.

O spun ca fost ambasador în Estonia. Votul de vineri este rezultatul unui proces care a început acum ani de zile. Deciziile, din partea română, au venit, când au venit, strict de la Guvern/MAE. Așa funcționează sistemul. Administrația Prezidențială (despre care cred ca știu ceva, nu? după trei ani și jumătate ca șef al Cancelariei prezidențiale) nu are practic nici un rol.

Problema este ca odată ajuns la putere, în 2012, PSD a infectat instituțiile cu analfabeți agresivi. Mulți dintre ei erau țărani cu dosare penale adunați în jurul lui Liviu Dragnea. Am sa scriu cu altă ocazie despre situațiile supra-realiste în care s-au pus - în dauna imaginii României - acești neaveniți. Dar ce spun eu? Priviți la cazul (penal) al votului din diaspora din 2014 și la rolul toxic jucat de un alt pudel al Partidului care răspunde la numele Corlățean.

Candidatura României a fost prost gândită la Guvern și în MAE (de la ministru la direcția de execuție, care e direcția ONU). Aceste candidaturi sunt prezentate separat, pe grupuri geografice. În interiorul acestor grupuri, de regulă, există un consens în jurul unui singur candidat. Așa a fost și acum. Cu excepția grupului est-european, unde România a preferat să se bată cu Estonia, sub ochii Adunării Generale ONU.

Probabil din Craiova lui nenea Fifor afacerea seamănă cu un meci de fotbal. Dar pentru cine știe ceva despre relațiile internaționale, lucrurile stau altfel. Vedeți, există un sistem prin care tarile stau la rând, în interiorul acestor grupuri, pentru asumarea locului lor de membru nepermanent în Consiliul de Securitate. Iar Estonia... nu fusese niciodată membru (redevenind independentă în 1991).

Deci avea un titlu foarte serios la locul respectiv.

Estonia a încercat să discute amiabil și cu România. Pot confirma acest lucru. Diplomația de la București însă fusese umplută deja de personaje gen avocatul lui Salam.

Când am plecat din postul de ambasador acreditat la Tallinn, în August 2016, le-am spus colaboratorilor mei că Estonia va câștiga locul la ONU. Declarațiile mincinoase despre mutarea ambasadei la Ierusalim au scufundat încă mai mult un plan prost gândit de indivizi care și-au imaginat că în diplomație e ca într-o ședință prezidată de Șerban Nicolae. Te bagi în față, țipi, calci peste cutume, forțezi un vot.

Ajungem din nou la Fifor. El crede, spre exemplu, ca Iohannis trebuia să ridice problema la summit-ul de la Sibiu. Care avea cu totul alt subiect - dar ce contează asta atunci când latri pentru Partid? Dar sa zicem ca Iohannis ar fi făcut asta. Trebuia abordată și Estonia? Că doar era și ea prezentă.. . Sau Finlanda, care are același imn ca Estonia? Sau celelalte state baltice? Ori Suedia? Pe cine își imaginează nenea Fifor că trebuia să abordeze Iohannis pentru a-i convinge să rupă o înțelegere încheiată cu unul sau doi ani înainte, de susținere reciprocă? Danemarca? Marea Britanie, care a ținut aurul Estoniei în rezerva Băncii Angliei până la restaurarea independenței acestei țări?

Morala e simplă. Niciodată în istoria României guvernarea nu a fost acaparată de un grup atât de deviant. O analfabetă funcțională a ajuns chiar Prim-ministru. PSD este o grupare de borfași care trebuie desființată legal. Nu are nici un loc în politica unei țări europene", a scris profesorul universitar pe Facebook.

Reacția fostului ambasador al României în Estonia, Cătălin Avramescu, vine în legătură cu următorul text publicat de Mihai Fifor pe Facebook:

"Nu au trecut nici 3 luni de când președintele Iohannis susținea sus și tare că, potrivit Constitutiei, președintele este titular al deciziilor de politică externă a României și reprezentant al țării noastre în plan extern.

Acum, că România nu a câștigat locul în ONU, Iohannis nu mai vrea să fie titularul deciziei de politică externă a României. Normal să nu mai vrea, oricum nu a făcut nimic din această calitate conferită de Constituție.

În realitate, președintele Klaus Iohannis poartă cea mai mare parte din vină, în calitate de șef al diplomației românești, pentru eșecul privitor la obținerea locului de membru nepermanent al României in Consiliul de Securitate al ONU. Trimiterea unor scrisori, ceea ce i se pare un mare merit, nu echivalează cu declarații publice oficiale și nici cu solicitări clare în foruri care ar fi putut face diferența.

De ce președintele Iohannis nu a abordat subiectul la recentul Summit de la Sibiu? Dacă ar fi făcut asta, măcar in întâlniri bilaterale, ar fi putut obține voturi în plus.

Președintele Iohannis nu a cerut acest lucru nici de pe peluza Casei Albe, unde a avut onoarea, în numele României, sa susțină o conferință de presă împreună cu președintele SUA, Donald Trump.

Linia de politică externă promovată de domnul Iohannis, fără consultarea Parlamentului, obstrucționând permanent Guvernul în numirea ambasadorilor, a contribuit decisiv la acest rezultat înregistrat la ONU.

Preşedintele ar trebui să ne explice ce a făcut în această calitate pe care şi-a atribuit-o singur, pentru a obţine acel loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU.

Cu câţi şef de stat sau de guvern a negociat pentru a susţine candidatura României şi care sunt rezultatele acelor negocieri?

Apoi, domnul Iohannis a refuzat cu obstinenţă să vină să explice în faţa Parlametului şi a românilor, care sunt liniile de politică externă în care a angajat România.

A refuzat să prezinte mandatul cu care s-a prezentat la reuniunile Consiliului Europen şi să le spună românilor care au fost rezultatele acelor întâlniri pentru România.

E momentul ca presedintele Iohannis sa isi asume acest esec diplomatic major al Romaniei", a redactat Fifor pe Facebook.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.