VIDEO Discursul prim-ministrului Republicii Moldova după anunțul trecerii PDM în opoziție. Maia Sandu oferă asigurări că justiția va aplica sancțiuni împotriva lui Plahotniuc și a acoliților săi


VIDEO Discursul prim-ministrului Republicii Moldova după anunțul trecerii PDM în opoziție. Maia Sandu oferă asigurări că justiția va aplica sancțiuni împotriva lui Plahotniuc și a acoliților săi

Premierul Republicii Moldova - Maia Sandu,  lidera Blocului proeuropean ACUM - a susținut un discurs sugestiv în urma trecerii în opoziție a PDM, gruparea păpușată discreționar de controversatul oligarh Vladimir Plahotniuc.

Astfel, premierul proeuropean a anunțat că Justiția va lua măsurile care se impun împotriva lui Plahotniuc și a acoliților acestuia care au comis următoarele fapte, printre multe altele: "blocarea instituțiilor statului, șantajul și amenințările cetățenilor, subordonarea câtorva șefi de instituții care au dat indicații ilegale propriilor angajați, utilizarea structurilor paramilitare pentru a crea o stare de frică în societate, agresarea reprezentanților presei, nerecunoașterea noului Guvern învestit și emiterea unor hotărâri ilegale".

CONSULTAȚI ȘI: VIDEO Plahotniuc a cedat. PDM se retrage de la guvernare

Totodată, Maia Sandu și-a manifestat speranța că decizia PDM de a se retrage de la putere nu este, de fapt, o capcană prin care Plahotniuc încearcă să câștige timp pentru pregătirea altor acțiuni subversive. 

Mai mult, prim-ministrul Republicii Moldova a transmis o serie de solicitări partidului lui Plahotniuc pentru a demonstra că "își asumă rolul de partid de opoziție fără blocaje și acțiuni ce ar periclita funcționarea administrației publice centrale".

Pe final, Maia Sandu a adresat câteva cuvinte în engleză întregii lumi prin care a reliefat că Republica Moldova este, în sfârșit, liberă. 

Redăm discursul integral al Maiei Sandu:

"Decizia de astăzi a PDM de a merge în opoziție este firească, deși este întârziată. Ca să fie clar, nu există demisie a unui Guvern care nu există. Guvernul Filip nu mai există din 8 iunie 2019. Acțiunile abuzive dictate de Plahotniuc, blocarea instituțiilor statului, șantajul și amenințările cetățenilor, subordonarea câtorva șefi de instituții care au dat indicații ilegale propriilor angajați, utilizarea structurilor paramilitare pentru a crea o stare de frică în societate, agresarea reprezentanților presei, nerecunoașterea noului Guvern învestit și emiterea unor hotărâri ilegale sunt infracțiuni care nu vor rămâne nepedepsite. După ce ani întregi a terorizat toată țara, Plahotniuc și câțiva din anturajul lui au vrut să nimicească orice urmă de democrație ținând în captivitate o țară timp de șapte zile, inclusiv propriii membri de partid pentru securitatea unui singur om, Plahotniuc. 

În foarte scurt timp, justiția independentă va aplica sancțiunile corespunzătoare conform literei și spiritului legii pentru cetățeanul Plahotniuc și cei care au încălcat prevederile legale subordonându-i-se direct. Sperăm că decizia PDM este una asumată și sinceră și nu reprezintă o capcană prin care își rezervă timp pentru pregătirea de acțiuni subversive. În acest sens, pentru a demonstra că PDM își asumă rolul de partid de opoziție fără blocaje și acțiuni ce ar periclita funcționarea administrației publice centrale, le solicităm: 

1. Conducătorii PDM să retragă toate forțele paramilitare și toate persoanele din jurul instituțiilor publice. 

2. Să renunțe la orice manifestație publică pentru a evita conflicte și situații violente. 

3. Să înceteze imediat terorizarea funcționarilor publici și să nu mai dea indicații ilegale. 

4. Judecătorii Curții Constituționale să își revizuiască toate actele neconstituționale din perioada 7-9 iunie și să își dea demisia in corpore. 

5. Procurorul General Eduard Harunjen să își de demisia imediat.

Dragi cetățeni, vă mulțumesc pentru curajul dvs. Ați fost alături în acest zile și ați crezut în noi. Această victorie este a dumneavoastră. Ați rezistat presiunilor, ați mers înainte în ciuda tuturor obstacolelor, ați luptat neîncetat pentru dreptate și respect. În sfârșit am câștigat în fața răului. Vă mulțumesc că în aceste zile ați păstrat o atitudine calmă, ne-ați urmărit, ați distribuit mesajele noastre, ne-ați încurajat să mergem înainte. Sunt onorată să fiu prim-ministrul acestei țări. Sunt onorată să fiu prim-ministrul dvs. 

I have a message to entire world. Moldova it's finally free and I would like to thank everybody who helped us in this difficult times", a declarat Maia Sandu. 

Puteți urmări video cu discursul în cele ce urmează:


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.