Motivele pentru care Secția specială reprezintă o anomalie. Raportul GRECO va cere desființarea instituției care pune presiune pe magistrații incomozi pentru PSD (SURSE)


Motivele pentru care Secția specială reprezintă o anomalie. Raportul GRECO va cere desființarea instituției care pune presiune pe magistrații incomozi pentru PSD (SURSE)

Raportul Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) din cadrul Consiliului Europei va cere desființarea Secției speciale pentru investigarea magistraților, instituția fiind considerată o anomalie care poate fi folosită în scopuri politice, potrivit surselor hotnews.ro și g4media.ro. 

Raportul Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) din cadrul Consiliului Europei critică dur modificările legislative care permit pensionarea magistraților cu o vechime de 20 de ani, dar și răspunderea materială a magistraților și garantarea independenței procurorilor.

Raportul este discutat în ședința plenară a GRECO care are loc în aceste zile (17-21 iunie) și ar urma să fie publicat săptămâna viitoare.

Format din 48 de state europene și Statele Unite, GRECO, un organism al Consiliului Europei, a fost creat în 1999 pentru a îmbunătăți capacitatea membrilor săi de a lupta împotriva corupției.

Facem în cele ce urmează o scurtă trecere în revistă a motivelor pentru care Secția specială reprezintă o anomalie. Secția specială de anchetare a magistraților a fost folosită în mai multe rânduri ca instrument politic, unele episoade fiind demne de suprearealism, precum cel în care Adina Florea, cea care a condus și conduce de facto SS, le-a deschis dosar penal lui Frans Timmermans și comisarului european Vera Jourova, întrucât oficialii europeni menționați anterior și-au permis să critice atacul PSD asupra justiției și să ceară în repetate rânduri respecratea recomandărilor Comisiei de la Veneția și a celor din raportul MCV. 

Totodată, Secția specială a căpătat notorietate dintr-o perspectivă negativă prin mai multe tentative de a intimida magistrații care stăteau în calea grupului infracțional PSD printre care fostul procuror-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, procurorul Bogdan Pîrlog, cel care a deschis dosarul privind violențele Jandarmeriei de la protestul Diasporei din 10 august, și Andrei Bodean, procurorul care s-a remarcat pentru trimiterea în judecată a lui Mazăre și pentru anchetarea lui Nicușor Constantinescu.

Mai mult, SS a încercat în repetate rânduri să captureze dosarul Tel Drum în cadrul căruia este vizat pușcăriașul Liviu Dragnea. De amintit faptul că tatăl Adinei Florea este un apropiat al mafiei de la Constanța, mai precis s-a aflat în cârdășie cu Nicușor Constantinescu.

În sensul celor amintite anterior vă prezentăm o listă de link-uri care vă pot oferi mai multe detalii privind acțiunile SS:

1. Procuroarea Adina Florea le-a deschis dosar penal lui Timmermans și comisarului european Vera Jurova. Discipola lui Tudorel nu renunță nici la dosarul Tel Drum pe care îl vrea cu disperare de la DNA

2. Un plan diabolic bine pus la punct. Tatăl ADINEI FLOREA, anchetatoarea lui Kovesi, AVERTIZA încă de acum șase luni că „problemele” sunt fosta șefă a DNA și Iohannis

3. Hărțuitorii lui Kovesi nu renunță! Fosta șefă a DNA este chemată din nou în fața procuroarei PSD Adinei Florea

4. RECOMPENSĂ pentru că a hăituit-o pe Kovesi: Florea, noua șefă a SIIJ! Gașca Savonea din CSM și-a bătut joc de procurorul care anchetează violențele din 10 august

5. Justiția, în derivă. Adina Florea, mână de ajutor pentru infractorul Dragnea. Secția specială a intrat în posesia unei copii a dosarului Tel Drum

6. Secția specială de anchetare a magistraților, front comun cu Dragnea. Vrea să preia dosarul Tel Drum de la DNA

7. Protest inedit cu vopsea roșie la intrarea în curtea Secției Bolșevice. Protestatarii se revoltă împotriva tentativei Adinei Florea de a-l intimida pe procurorul care l-a trimis pe Mazăre în judecată și l-a anchetat pe Nicușor Constantinescu

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.