Plahotniuc și Constantin Țuțu sunt anchetați în Rusia pentru trafic de droguri. Fostul președinte PD riscă închisoare pe viață


Plahotniuc și Constantin Țuțu sunt anchetați în Rusia pentru trafic de droguri. Fostul președinte PD riscă închisoare pe viață

Fostul lider PD, Vladimir Plahotniuc, și democratul Constantin Țuțu sunt anchetați în Federația Rusă pentru trafic de droguri, într-o anchetă care a început încă în anul 2012. În această schemă sunt implicate persoane din RM și Spania, relatează UNIMEDIA.

Anchetatorii Departamentului de Investigații din cadrul Ministerului de Interne rus l-au pus sub acuzare în absență pe fostul președinte al Partidului Democrat din Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc și democratul Constantin Țuțu, în comiterea unei infracțiuni în conformitate cu alineatele 1 și 2 ale articolului 210 din Codul penal.

Astfel, Plahotniuc este învinuit pe 28 de capete de acuzare, de contrabandă și vânzarea ilegală de stupefiante, potrivit unimedia.info. 

Conform Codului Penal din Rusia, Vlad Plahotniuc riscă închisoare pe viață pentru acuzațiile care i se aduc. 

Potrivit anchetei, suspecții au creat un canal de contrabandă deosebit de mare prin mai multe state. Este vorba de contrabandă cu hașiș din Africa de Nord, care trecea prin mai multe țări UE către statele CSI și comercializarea lor ilegală.

Organizația criminală ar fi fost creată în perioada iunie-august 2012 și condusă de Oleg Pruteanu și alte persoane din Republica Moldova și Regatul Spaniei, iar potrivit reprezentaților Ministerului Afacerilor Interne rus, Constantin Țuțu realiza controlul asupra sindicatului de droguri, la indicațiile lui Plahotniuc.

Ancheta, care a fost desfășurată și cu ajutorul organelor de drept din Republica Moldova, a identificat cel puțin 60 participanți. Ministerul de Interne al Federației Ruse susține că Vlad Plahotniuc a intimidat mai multe persoane care ar ocupa funcții de răspundere în instituții de drept, astfel încât acesta ar fi exercitat un control direct asupra lui Oleg Pruteanu. De asemena, fostul lider PD ar fi gestionat întregul plan, iar Constantin Țuțu l-ar fi pus în practică. 

Reprezentanții comunității criminale conduse de Plahotniuc se angajau de asemenea în „trafic de ființe umane, proxenetism, asasinări la comandă, atacuri de tip rider asupra băncilor și întreprinderilor, deturnarea de fonduri din sistemul financiar și bancar” din Moldova, subliniază RBC.

Fostul lider al PD, Vlad Plahotniuc, a mai fost în vizorul presei din Rusia, care a publicat, în prima parte a anului, un material în care acesta este acuzat de spălare de bani. 

Cu două zile înaintea alegerilor parlamentare, pe 22 februarie, Ministerul de Interne rus l-a acuzat pe Vlad Plahotniuc și pe omul de afaceri, Veaceslav Platon, de organizarea unei grupări criminale internaționale prin care au retras ilegal mai mult de 37 de miliarde de ruble din Rusia în 2013-2014 (cu rata actuală de aproximativ 560 milioane dolari). 

Organizatorii activităților ilegale au fost Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon, care au cetățenia Federației Ruse. În perioada 2013-2014, membrii grupării criminale, pe bază de falsuri și documente false, ar fi transferat bani în valută străină în conturile nerezidenților unei bănci din Moldova și alte organizații străine sub pretextul vânzării monedei. Banii primiți în ruble rusești au fost lichidați din conturile corespondente ale băncilor rusești cu privire la falsurile deciziilor instanțelor din Republica Moldova în favoarea persoanelor fizice și juridice străine (nerezidenți). În total, potrivit investigației, peste 37 de miliarde de ruble au fost retrase în afara Rusiei", a transmis Ministerul de Interne rus, mai relatează unimedia.info.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.