Ioan Stanomir întoarce Congresul PSD pe toate fațetele: "Umbra lui Dragnea a plutit peste conclavul pesedist!"


Ioan Stanomir întoarce Congresul PSD pe toate fațetele: "Umbra lui Dragnea a plutit peste conclavul pesedist!"

Politologul Ioan Stanomir întoarce pe toate fațetele Congresul PSD din 29 iunie. Concret, profesorul Facultății de Științe Politice atrage atenția că Liviu Dragnea nu a dispărut din ecuația puterii din cadrul PSD, întrucât apropiații lui au ajuns în fruntea partidului și anume Viorica Dăncilă, Eugen Teodorovici și Mihai Fifor. 

La o lună de la votul din 26 mai 2019 şi de la condamnarea definitivă a lui Liviu Dragnea, congresul PSD a reconfirmat, prin noua formulă de conducere, triumful mediocrităţii, al imposturii şi al servilismului. Umbra lui Liviu Dragnea, ( cel evocat în discursuri patetice ca un autentic deţinut politic) a plutit peste conclavul pesedist. Cei trei care se află în fruntea PSD au fost, cu toţii, complicii entuziaşti ai lui Liviu Dragnea. Carierele lor sunt inseparabile de cariera lui Dragnea, parte a unui angrenaj destinat să paraziteze şi să exploateze statul”, scrie Ioan Stanomir.

Totodată, Ioan Stanomir subliniază că ascensiunea politică a unor personaje precum Viorica Dăncilă și Teodorovici putea avea loc doar într-o Românie "devastată de fesenism". Mai mult, analistul politic invocă legăturile lui Teodorovici cu Rusia lui Putin. 

Apoteoza Voricăi Dăncilă, ca şi victoria lui Eugen Teodorivici, sunt semnul dramatic al involuţiei unei societăţi. În nici o ţară care ar fi posedat un minim sens al onorabilităţii şi al profesionalismului, cele două personaje nu ar fi atins un asemenea prag al demnităţilor de partid şi de stat. În România devastată de fesenism, ascensiunea lor apare ca un fapt natural, ca un detaliu din istoria înstăpânirii peste noi a unei oligarhii hrăpăreţe. Cât despre legăturile telegenicului domn Teodorovici cu Rusia lui Putin, acestea sunt parte a unui alt dosar, nu mai puţin neliniştitor, acela al întăririi reţelelor de influenţă putiniste în România, pe fundalul consolidării corupţiei de partid pesediste”, mai spune politologul.

De asemenea, Ioan Stanomir nu îi trece cu vederea nici pe Liviu Pleșoianu, pe care îl sancționează moral pentru discursul anti-occidental și filorus, dar nici pe baronul PSD de Vrancea, spunând că „umilirea publică a lui Marian Oprişan are un aer de reglare sordidă de conturi” între social-democrați. 

Pe final, Ioan Stanomir evidențiază că „supravieţuirea PSD la guvernare înseamnă supravieţuirea regimului Dragnea, fără Liviu Dragnea”, formațiunea politică condusă actualmente de Viorica neputând să se reformeze în niciun fel și nici să se transforme deoarece "schimbările de la vârf nu modifică structura de adâncime".

Pentru PSD, formula de la acest congres este una mai degrabă provizorie. Miza fundamentală este pregătirea alegerilor locale şi parlamentare: eşecul previzibil de la scrutinul prezidenţial este un cost de imagine asumat. Însă replierea tactică de acum nu ne poate înşela. Inamic mortal al modernizării statului, agent al subdezvoltării şi centru al unei vaste reţele de parazitare şi devalizare naţională, PSD nu se poate reforma şi nici transforma. Schimbările de la vârf nu modifică structura de adâncime”, adaugă politologul.

CITIȚI AICI EDITORIALUL INTEGRAL

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.