VIDEO Klaus Iohannis: "PSD-ALDE a primit un nou cartonaș roșu! Solicit Guvernului să inițieze un proiect de lege care să conțină măsurile necesare pentru reașezarea legislației în concordanță cu coordonatele statului de drept!"


VIDEO Klaus Iohannis: "PSD-ALDE a primit un nou cartonaș roșu! Solicit Guvernului să inițieze un proiect de lege care să conțină măsurile necesare pentru reașezarea legislației în concordanță cu coordonatele statului de drept!"

Președintele României, Klaus Iohannis, a venit cu o reacție dură după apariția Rapoartelor GRECO. Concret, președintele României a transmis că PSD-ALDE a primit un nou cartonaș roșu pe tema justiției.

CITIȚI ȘI: Adina Florea și Secția specială, pe făraș? Ministerul Justiției a publicat Raportul GRECO

Totodată, Klaus Iohannis a reliefat că Guvernul PSD-ALDE a ignorat voința populară a românilor, exprimată la alegerile din 26 mai, și recomandările organismelor internaționale privind statul de drept și solicită, pe cale de consecință, o inițiativă legislativă din partea Guvernului prin care să se ia măsurile reparatorii în justiție. 

Discursul integral al președintelui României:

"Guvernul PSD-ALDE a primit un nou cartonaș roșu de această dată de la organismul anticorupție al Consiliului Europei, așa-numitul GRECO. Concluziile celor două rapoarte ale GRECO adoptate la data de 21 iunie și publicate ieri cu o întârziere semnificativă de către Guvern arată încă o dată multiplele prejudicii aduse de guvernarea PSD-ALDE în ultimii doi ani prin modificarea legilor justiției și a legislației penale. Mesajul transmis de cetățeni în urma votului dat la referendum în 26 mai se regăsește pe deplin în aceste concluzii. Este extrem de îngrijorător că, din cauza propriilor interese ale actualei guvernări, România contiună să se afle în atenția organismelor europene. Procesul de legiferare din România nu s-a îmbunătățit, consultările publice și transparența continuă să fie practic ignorate de actuala majoritate, constanta în activitatea Guvernului fiind adoptatea de OUG în domenii importante. Asta constată GRECO în rapoartele sale. Aspecte precum cele care țin de pensionarea magistraților, existența Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, posibilitatea infirmării actelor procurorilor de către superiorul ierarhic pentru netemeinicie sunt chestiuni departe de a fi rezolvate, iar rațiunile autorităților române sunt în deplină contradicție cu recomandările organismului european. Procedura privind numirile înalte în funcțiile din parchete este în continuare una care implică un proces netransparent, bazat pe criterii subiective și în care CSM are un rol pur decorativ.

Guvernarea PSD-ALDE are multe alte restanțe pe care nu le voi detalia aici, în aspecte care țin de corupția și integritatea în rândul membrilor Parlamentului, la capacitatea ANI de colectare a datelor, prevenirea și sancționarea conflictelor de interese și a incompatibilităților. Dacă Guvernul PSD-ALDE își permite însă să ignore voința propriilor cetățeni nu este de mirare că doar 4 din cele 13 recomandări GRECO au fost apreciate ca fiind implementate satisfăcător. Observațiile extrem de dure ale GRECO se înscriu în aceeași notă cu concluziile Raportului MCV și cu cele cuprinse în opiniile Comisiei de la Veneția. În vreme ce toate organismele europene semnalează constant Guvernului României că așa-zisa reformă în domeniul justiției merge într-o direcție greșită, PSD-ALDE ignoră toate aceste avertismente care arată că direcția în care vor ei să îndrepte România este greșită. Românii au decis prin vot pe 26 mai că România nu trebuie să părăsească parcursul său european, iar intervențiile legislative din domeniul justiției care servesc intereselor de grup trebuie să înceteze. Majoritatea PSD-ALDE, într-un dispreț total față de necesitatea dezbaterii contestatelor OUG din domeniul justiției, este cea care contribuie la perpetuarea pe o durată nedeterminată a efectelor nocive ale acestora. În același moment, am văzut cum doamna prim-ministru, prevalându-se de rezultatul referendumului, într-o jalnică încercare de manipulare a opiniei publice ne anunță că dumneaei nu dă OUG în domeniul justiției. Doamna prim-ministru ignoră faptul că Guvernul are dreptul la inițiativă legislativă și are posibilitatea de a elabora un proiect de act normativ care să cuprindă măsurile necesare de punere în acord a legislației din domeniul justiției cu voința cetățenilor și cu recomandările organismelor europene. Prin pasivitatea ei, majoritatea PSD-ALDE acționează împotriva voinței și împotriva interesului românilor. Având în vedere toate acestea, solicit Guvernului să inițieze un proiect de lege care să conțină măsurile necesare pentru reașezarea legislației în concordanță cu coordonatele statului de drept, în acord cu voința populară și cu recomandările organismelor europene. Acestui demers trebuie să i se ralieze în mod obligatoriu și CSM cu asumarea rolului său de garant al independenței justiției".


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.