Încă o condamnare pentru Nicușor Constantinescu. Fostul PSD-ist a primit 10 ani de închisoare cu executare


Încă o condamnare pentru Nicușor Constantinescu. Fostul PSD-ist a primit 10 ani de închisoare cu executare

Fostul PSD-ist Nicușor Cosntantinescu face colecție de condamnări. Concret, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța a fost condamnat joi de ÎCCJ la 10 ani de închisoare cu executare. Decizia ÎCCJ este definitivă.

În primă instanță, Nicușor Constantinescu a primit 15 ani de închisoare, dar a făcut apel. Acesta mai execută, în prezent, o pedeapsă de șapte ani și patru luni de închisoare după contopirea celor două condamnări definitive primite, cea de cinci ani de închisoare în dosarul Centrului Militar Zonal şi cea de cinci ani din dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri. În al doilea dosar menționat a fost condamnat și Radu Mazăre la 9 ani de închisoare cu executare. 

În cazul condamnării de astăzi, fostul președinte al CJ Constanța a fost găsit vinovat de șase infracțiuni de abuz în serviciu, spălare de bani și constituire de grup infracțional. Procurorii au dovedit că el a dispus efectuarea unor plăți nelegale în valoare de peste 5 milioane de euro către mai multe instituții aflate în subordinea Consiliului Județean Constanța.

"La comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a fost ajutat de ceilalţi inculpaţi, cu funcţii de conducere în cadrul U.A.T.J. Constanţa, care şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, după cum urmează:
- Tăicuţu Felicia, nu a urmărit legalitatea cheltuielilor angajate de la bugetul U.A.T.J., în cadrul programelor arătate, împrejurări care au dus la plata nelegală a sumelor de bani amintite, către R.A.J.D.P. Constanţa.
- Cenuşă Titi, Simion Lucian şi Vlăducă Constantin nu au verificat respectarea şi aplicarea corectă a tehnologiilor de execuţie, a contractelor şi normelor tehnice în vigoare şi au admis la plată lucrări corespunzătoare din punct de vedere calitativ şi cantitativ.
- Gâmbuţeanu Adrian George a emis facturile care au condus la plata nelegală a sumelor de bani de către U.A.T.J. Constanţa către R.A.J.D.P. Constanţa.
- Ţiţimeaua Ionuţ a încălcat dispoziţiile legale care interzic plata în avans din fonduri publice pentru achiziţia de imobile, prevederile procesului verbal de negociere şi a modificat natura actului juridic încheiat cu SC Stop SRL, contribuind astfel la efectuarea de plăţi nelegale către societatea comercială amintită.
- Pârvu Tudorel şi Gavrilă Dima Bogdan Teoniu i-au ajutat pe inculpaţii Constantinescu Nicuşor Daniel şi Tăicuţu Felicia să comită infracţiunea de abuz în serviciu reţinută în sarcina lor, prin semnarea unor acte adiţionale, în legătură cu contractul de închiriere al celor 11 autoturisme", arată procurorii, în rechizitoriu.

CITIȚI ȘI AICI: Lovitură pentru Nicușor Constantinescu. A fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare

Totodată, Nicușor Constantinescu mai este vizat de alte condamnări în primă instanță. În luna mai, fostul baron PSD de Constanța a fost condamnat de Tribunalul Constanța la patru ani de închisoare cu executare în dosarul achiziţiei unui elicopter pentru situaţii de urgenţă, în cadrul unui program transfrontalier. Decizia instanţei nu este definitivă. Pe 15 decembrie 2014, elicopterul s-a prăbuşit în Lacul Siutghiol din Mamaia, iar cele patru persoane aflate la bord - pilotul Petre Corneliu Cătuneanu, copilotul Ginel Claudiu Crăcănel, medicul Laura Vizireanu şi asistenta medicală Gabriela Camelia Harton - au murit.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.