Comunistul Teodorovici, luat la țintă de studenți: I se solicită demisia ministrului de Finanțe pentru halucinanta idee de a constrânge tinerii să rămână în România după terminarea facultății


Comunistul Teodorovici, luat la țintă de studenți: I se solicită demisia ministrului de Finanțe pentru halucinanta idee de a constrânge tinerii să rămână în România după terminarea facultății

Liga Studenților din Iași solicită demisia ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici, cel care a dat vina pe studenți că nu mai sunt bani la buget dorind astfel să limiteze gratuitatea destinată transportului feroviar și, mai mult, a venit cu ideea de a-i constrânge pe tineri ca după terminarea facultății să lucreze în România, să nu poată pleca în străinătate. 

Studenții au invocat și motivele pentru care tinerii părăsesc România: "absolvenții de facultate pleacă din România din cauza calității scăzute a învățământului superior (în special a programelor de masterat și de doctorat, care nu sunt evaluate corespunzător și care nu oferă o specializare reală într-un anumit domeniu academic), din cauza fiscalității excesive, a birocrației, a corupției și a intervenționismului statului în viața privată a cetățenilor care descurajează orice formă de antreprenoriat sau de inserare profesională pe piața forței de muncă".

Redăm comunicatul studenților:

"Liga Studenților (LS IAȘI) îi cere demisia ministrului Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, și se opune propunerii intervenționiste a acestuia de „a lega de glie” studenții, în sensul obligării acestora la a se angaja și a lucra în România câțiva ani după terminarea studiilor. Solicitarea demisiei vine inclusiv în contextul în care Teodorovici persistă în a limita beneficiile studenților la transportul pe calea ferată și a continua o politică fiscală dezastruoasă și împovărătoare pentru români.

Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Finanțelor, a lansat duminică propunerea ca studenții să fie obligați să lucreze în România după terminarea studiilor, motivând că statul ar investi „foarte mult” în tineri:

Nicăieri în Europa nu există o astfel de „legare de glie”, întrucât ar fi nu numai nefirească, dar și ilegală. Libertatea de mișcare (dreptul la liberă circulație) este garantată de art. 25 din Constituția României și de art. 2 din protocolul 4 al Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Munca este un drept, iar nu o obligație în sens legal (ci doar moral). Nimeni nu ar putea fi constrâns prin lege să muncească, decât în caz de forță majoră (război, catastrofe etc.), pentru îndeplinirea unor obligații civice, a serviciului militar sau în baza unei hotărâri judecătorești de condamnare.

Absolvenții de facultate pleacă din România din cauza calității scăzute a învățământului superior (în special a programelor de masterat și de doctorat, care nu sunt evaluate corespunzător și care nu oferă o specializare reală într-un anumit domeniu academic), din cauza fiscalității excesive, a birocrației, a corupției și a intervenționismului statului în viața privată a cetățenilor care descurajează orice formă de antreprenoriat sau de inserare profesională pe piața forței de muncă.

În cel mai bun caz, din absolvenții care rămân în țară, doar 55% ajung să profeseze, însă nu toți în domeniul în care au studiat, conform unui studiu al Curții de Conturi a României. Cei mai buni studenți preferă să își continue studiile în străinătate, acolo unde universitățile sunt competitive și sunt evaluate de agenții independente și nepolitizate, după criterii reale de performanță, unde nu există clanuri universitare, rețele politice sau nepotisme.

Amintim faptul că tot Eugen Teodorovici propunea anul trecut limitarea dreptului românilor de a lucra în străinătate, în contextul în care aceștia trimit în țară peste 4,3 miliarde de euro pe an.

În mod eronat, ministrul Teodorovici afirmă că ar funcționa sistemul de credite (împrumuturi pentru realizarea studiilor), însă chiar pe site-ul Agenției de Credite și Burse de Studii (ACBS) apare publică informația că deși există bază legală, prin art. 204 din Legea Educației Naționale nr. 1/2011 și HG 1402/2009, proiectul a fost abandonat de către instituțiile statului.

Articolul 204 din Legea 1/2011 prevede faptul că „studenții care provin din familii cu venituri reduse beneficiază de un sistem de împrumuturi bancare pentru efectuarea studiilor, garantate de stat, în condițiile legislației în vigoare, prin Agenția de credite și burse de studii. Împrumuturile pot acoperi taxele de studii și costul vieții pe perioada studiilor. Absolvenții care vor practica profesia minimum 5 ani în mediul rural vor fi scutiți de plata a 75% din împrumut, această parte fiind preluată de către stat, în cuantum de maximum 5.000 lei.”

Săptămâna trecută, tot ministrul Finanțelor a propus limitarea beneficiilor pe care le au studenții la transportul pe cale ferată la maximum 12 călătorii gratuite pe an, ceea ce ar afecta în mod grav capacitatea studenților de a se deplasa în țară, propunerea fiind sub nivelul beneficiilor anterioare lunii ianuarie 2017, când studenții aveau 50% reducere. Teodorovici a declarat că limitarea nu se face din lipsă de fonduri și nu a oferit o justificare clară pentru propunere", precizează studenții. 

Amintim că ministrul Finanțelor Eugen Orlando Teodorovici a mai născocit o idee halucinantă. După ce a dat vina pe studenți că nu mai sunt bani la buget și a propus tăierea gratuității la transportul feroviar, Orlando a declarat că este de părere că tinerii ar trebui să fie obligați să rămână după terminarea facultății un număr de ani de zile în România pentru că statul român investește în ei. 

"Săptămâna aceasta o să fie o discuție. Eu am propus să fie o discuție transparentă, ca oamenii să vadă exact ce se discută. (...) De ce nu întrebăm și discutăm cu studenții: continuăm să sprijinim această zonă, dar, după terminarea facultății nu cumva ar fi corect din toate punctele de vedere ca studenții un număr de ani de zile să lucreze în România după terminarea facultății? Nicăieri în Europa nu este o astfel de formă. Nu. Statul român investește foarte mult în studenți, dar după aceea marea lor parte se duc... (să muncească în afară țării n.red.).

Se dau acele credite, împrumuturi pe termen lung pentru studenți. Și poate ar trebui să punem asta în balanță, nu cumva ar trebui ca după terminarea studiilor, statul investind în tine, în facilități pe transport, în școală ...Și poate găsim scheme de finanțare să încurajăm studenții să-și facă ce au de făcut și mai bine", a spus ministrul Finanțelor la Antena 3.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.