Klaus Iohannis liniștește apele după decizia controversată a CCR. Totodată, președintele a promulgat legea privind votul în Diaspora


Klaus Iohannis liniștește apele după decizia controversată a CCR. Totodată, președintele a promulgat legea privind votul în Diaspora

Președintele Klaus Iohannis a avut prima reacție după decizia Curții Constituționale care a invalidat inițiativele de revizuire a Constituției depuse de PNL și USR, respectiv PSD-ALDE. Șeful statului consideră că decizia CCR privind amnistia și grațierea nu schimbă nimic, deoarece la referendum nu a întrebat cetățenii dacă interdicția trebuie instituită în Constituție

Iohannis a mai declarat că pentru a fi implementate rezultatele referendumului este nevoie în primul rând de voință politică. „Voința cetățenilor exprimată categoric de 6,4 milioane de români la referendum, trebuie respectată obligatoriu. Acest lucru e incontestabil. CCR a validat încă de acum o lună rezultatele referendumului”, a mai declarat Iohannis, informează biziday.ro

Reamintim că CCR a decis că interzicerea amnistiei sau grațierii pentru fapte de corupție încalcă limitele revizuirii, pentru că nu respectă principiul egalității în drepturi. Potrivit CCR, interzicerea poate fi reglementată prin lege.

Declarațiile au fost făcute în cadrul ceremoniei de semnare de către UDMR și minoritățile naționale a Acordului Politic propus de președinte după referendumul din 26 mai.

Totodată, Klaus Iohannis a anunțat că promulgă legea privind votul în Diaspora: „Promulg astăzi, legea care ar trebui să le asigure românilor din Diaspora, posibilitatea de a își exercita dreptul de vot, fără să mai aștepte ore în șir la coadă sau să le fie teamă că nu apucă să voteze”.

Principalele declarații ale președintelui Iohannis:

Pe 13 iunie am semnat, împreună cu liderii a patru partide, Acordul Politic Național, pe care l-am semnat pentru consolidarea parcursului european al țării. Am anunțat că lista rămâne deschisă. Iată că azi se alătură și UDMR. În 26 mai, românii au votat pentru respectarea valorilor UE, într-o democrație responsabilă, politicienii ascultă vocea cetățenilor.

Acordul propus răspunde apelurilor populației: stat de drept, continuarea luptei anticorupție, integritate în exercitarea funcțiilor, independența justiției. Singurele partide care au decis să nu semneze acest acord sunt PSD și ALDE, care continuă să se îndepărteze de interesele cetățenii. Majoritatea PSD-ALDE se poziționează împotriva voinței românilor.

Consecința imediată a politicianului care trebuie să ia decizii este să se poziționeze în acord cu cetățenii. Este nevoie ca răul produs în ultimii doi ani să fie reparat. Drumul nu e unul ușor, și se află abia la început. În urmă cu câteva zile, CCR a stabilit că nu e nevoie de modificarea Constituției pentru interzicerea actelor de corupție.

Pentru implementarea referendumului, e nevoie în primul rând de voință politică. Acest acord reprezintă angajamentul că oamenii politici înțeleg că oamenii trebuie să respecte deciziile poporului. Voința cetățenilor exprimată categoric de 6,4 milioane de români la referendum, trebuie respectată obligatoriu. Acest lucru e incontestabil. CCR a validat încă de acum o lună rezultatele referendumului.

Partidele politice au venit cu variante de modificare a constituției, iar unele soluții au fost neconstituționale.

Cele mai multe dintre soluțiile înaintate spre curte au trecut testul, așa că își vor urma cursul firesc. Nu e nicio tragedie că unele proiecte au fost declarate neconstituționale.

Acum partidele trebuie să vină cu alte variante, pentru același rezultat. Decizia CCR nu schimbă cu nimic realitatea. După 26 mai, Parlamentul nu va mai putea niciodată să voteze amnistierea și grațierea faptelor de corupție.

O componentă importantă a Acordului este și angajamentul de transpunere în legislație a măsurilor pentru exercitarea dreptului de vot al cetățenilor.

Promulg astăzi, legea care ar trebui să le asigure românilor din Diaspora, posibilitatea de a își exercita dreptul de vot, fără să mai aștepte ore în șir la coadă sau să le fie teamă că nu apucă să voteze. Noua lege introduce votul anticipat, permite votul prin corespondență. Solicit Guvernului, în special Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Afacerilor Externe, dar și Autorității Electorale Permanente și Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, să dea dovadă de maximă responsabilitate pentru respectarea legii și organizarea cât mai bună a alegerilor.

Crearea unui cadru legislativ pentru desfășurarea într-un cadru cât mai bun a dreptului de vot, este doar un prim punct al Acordului. Votul din 26 mai obligă semnatarii Acordului la responsabilitate. Mă bucur că astăzi se alătură  semnatarilor UDMR și reprezentanții Partidului Minorităților.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.