România, țara care-și alungă cetățenii. Datele îngrijorătoare din ultimul raport Eurostat privind exodul românilor apți de muncă


România, țara care-și alungă cetățenii. Datele îngrijorătoare din ultimul raport Eurostat privind exodul românilor apți de muncă

Deputata USR Cristina Prună semnalează datele îngrijorătoare din ultimul raport Eurostat. Concret, unul din cinci români apți de muncă a plecat în străinătate pentru a-și găsi un viitor mai bun. 

Acest fenomen ia amploare pentru că românii se confruntă în țară cu lipsa de oportunități, dar și cu batjocura cu care îi tratează politicienii. 

Cu toate acestea, Cristina Prună spune că există soluții pentru ca fenomenul exodului să fie ameliorat:

"E necesar să creștem nivelul de trai în România, iar netaxarea primilor 2080 de lei din salariul fiecărui român este o soluție care îi poate aduce înapoi măcar pe o parte dintre ei. Joburi bine plătite nu putem avea decât dacă vom face și aici produse cu valoare adăugată mare în anumite ramuri industriale. Toate acestea au nevoie de un cadru fiscal prietenos, stabil și predictibil.

Mulți dintre cei care au plecat nu se vor întoarce decât dacă vor găsi sisteme de educație și sănătate funcționale. Fără monopoluri de stat și putere centralizată care îi leagă de mâini și de picioare pe cei care vor să facă ceva".

Redăm mesajul parlamentarei Cristina Prună:

"Unul din cinci români apți de muncă lucrează în străinătate. O spun cifrele reci ale ultimului raport Eurostat. Suntem țara care a suferit cel mai mare exod și pentru mulți români, scârbiți de lipsa oportunităților și a unor șanse reale de afirmare și a unei vieți liniștite, aderarea la Uniunea Europeană a reprezentat colacul de salvare. Scapă cine poate, cam acesta este, astăzi, rezumatul a ceea ce înseamnă a trăi în România.

Guvernele care s-au succedat din 2008 până în prezent nu au fost în stare să atragă suficient capital străin, nu au redus decalajele economice și sociale față de celelalte țări din UE și nu au investit în infrastructură și educație. Consecința o vedem cu ochii noștri. Ne-au plecat doctori, muncitori, economiști, IT-iști, o groază de profesioniști de care România ar fi avut nevoie.

Nu există nicio direcție concretă pentru a-i ține pe acești oameni alături de România. Politicienii le vorbesc urât, îi disprețuiesc, îi alungă de la vot și nu îi implică deloc în viața României. Aici, nimeni nu își face griji despre următoarea generație de români care se va naște în Diaspora și nimeni nu se gândește la copiii celor plecați în străinătate, dacă vor dori să audă de România, în afara poveștilor cu bunici pe care le vor auzi de la părinți.

Soluții există! Trebuie doar viziune pentru a le implementa. Degeaba vorbim de dezvoltare, dacă nu facem nimic. E necesar să creștem nivelul de trai în România, iar netaxarea primilor 2080 de lei din salariul fiecărui român este o soluție care îi poate aduce înapoi măcar pe o parte dintre ei. Joburi bine plătite nu putem avea decât dacă vom face și aici produse cu valoare adăugată mare în anumite ramuri industriale. Toate acestea au nevoie de un cadru fiscal prietenos, stabil și predictibil.

Mulți dintre cei care au plecat nu se vor întoarce decât dacă vor găsi sisteme de educație și sănătate funcționale. Fără monopoluri de stat și putere centralizată care îi leagă de mâini și de picioare pe cei care vor să facă ceva.

Putem face din România țara în care cei care au plecat să își dorească să se întoarcă. #USRlaguvernare", declară Cristina Prună.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.