Gaura Vioricăi: 4 miliarde de euro pe 7 luni. Pomenile PSD-ALDE au făcut praf bugetul


Gaura Vioricăi: 4 miliarde de euro pe 7 luni. Pomenile PSD-ALDE au făcut praf bugetul

Bugetul general consolidat care include atât bugetul de stat, cât și bugetele de pensii și de șomaj a încheiat primele șapte luni cu un deficit de 18 miliarde de lei, aproape patru miliarde de euro.

Deficitul reprezintă 1,76 la sută din produsul intern brut și este cu 52% mai mare față de cel din aceeași perioadă a anului trecut, în condițiile în care cheltuielile de personal au crescut cu 21,5 la sută.

În primele şase luni din 2019 deficitul bugetar a fost de 19,96 miliarde de lei, respectiv 1,94% din PIB. În perioada ianuarie-iulie 2018 acesta s-a situat la 11,9 miliarde lei, respectiv 1,26% din PIB.

Veniturile bugetului general consolidat erau la finele lui iulie în sumă de 180,1 miliarde lei, reprezentând 17,5% din PIB, comparativ cu 17% din PIB în aceeaşi perioadă a anului 2018.

S-au înregistrat scăderi ale încasărilor cu 112,1% la taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfăşurarea de activităţi ca urmare a aplicării OUG nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule.

Cheltuielile bugetului general consolidat au fost în sumă de 198,2 miliarde lei, cu 14,7% mai mari faţă aceeaşi perioadă a anului precedent.

Cheltuielile de personal au crescut cu 21,5%, avansul fiind determinat de majorările salariale acordate în temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au majorat cu 14% faţă de primele şapte luni ale anului precedent. Creşteri semnificative s-au înregistrat atât la bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, dar şi la bugetul de stat. S-a înregistrat, de asemenea, o creştere a cheltuielilor cu subvenţiile cu 12,8%.

Şi cheltuielile cu asistenţa socială au crescut, cu 11,1%, fiind influenţate, în principal, de majorarea punctului de pensie cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungând de la 1.000 lei la 1.100 lei, de creşterea nivelului indemnizaţiei sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.