Iordache, sforarul ițelor justiției pesedizate


Iordache, sforarul ițelor justiției pesedizate

Reconstrucția justiției independende nu poate începe cu Florin Iordache la butoane, prietenul clanurilor mafiote din Oltenia cel care controlează rețeaua PSD din sistem, după dispariția din peisajul politic a lui Cătălin Voicu.

Dincolo de spoiala cu care Partidul Social Democrat vrea să mimeze schimbarea direcției din era Dragnea - direcția anti-Justiție, evident -, nimic nu s-a schimbat în ultimele luni. Florin Iordache, meșterul OUG 13, a continuat sa gestioneze Justiția și căpușarea acesteia și după ce a plecat din Guvern.

El este cureaua de transmisie între PSD și oamenii înșurubați de PSD ALDE și UDMR în diverse instituții esențiale ale statului. Coordonând această rețea, Iordache a fost mai mult decât un ministru al Justiției pesedist, a devenit, treptat, patronul unui sistem gândit de Dragnea, dar rămas fără cap după încarcerarea sa.

Când PSD, cu sateliții ALDE si UDMR, și-a numit doi magistrați - fără carnet de partid, căci legea nu le-ar fi permis, dar cu sufletul pictat în culorile partidului - la Curtea Constituțională a României, Florin Iordache a fost cel care a gestionat operațiunea. Pe filiera domnului Iordache au venit atât domnul judecător Deliorga, cât și domnul procuror Stan în fața comisiei spre a fi audiați și tot domnul Iordache este cel care le-a asigurat tranziția lină spre instanța constituțională.

De fapt, domnul Gheorghe ”Geani” Stan a devenit relevant în magistratură tocmai datorită - sau, poate, mai bine spus, din cauza - lui Florin Iordache, căci Iordache (cu amendamentul doamnei Gârbovan) i-a inventat instituția de unde a fost propulsat la CCR: Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

Și dacă ne referim la acest produs marca Iordache, ar fi corect să amintim că el a fost rodul unei frumoase colaborări dintre alți oameni manevrați de Florin Iordache. Parlamentarul de Olt a condus, și conduce in continuare, nu doar o comisie specială care îi poartă numele, ci și câteva personaje deosebit de interesante. La CSM, organism care nici nu știu daca mai îndrăznește să pretindă că ar fi independent, se pare că Florin Iordache a operat direct prin Lia Savonea, un magistrat de casă al Partidului Social Democrat, care a susținut orice proiect pesedist din zona justiției.

La Ministerul Justiției, în timp ce mima câteva tensiuni cu Tudorel Toader, gestiona lucrurile printr-un alt magistrat servit partidului, doamna judecător Mariana Moț, moașa copilului lui Bercea Mondial. Adusă de Iordache la București, spre a fi numită secretar de stat, judecătoarea Moț - reprezentantul Ministerului Justiției la toate lucrările comisiilor parlamentare - este mama primarului pesedist al Slatinei și o veche prietenă cu cei doi celebri pesediști ai județului: Stănescu și, firește, Iordache.

Același Iordache se pare că a tras sforile pentru ca Oana Schmidt Hăineală, fostul lui secretar de stat în Ministerul Justiției în vremea OUG 13, să ajungă adjunct la DIICOT simultan cu declinarea dosarului abuzurilor jandarmeriei române din 10 august de la Parchetul Militar către această structură de Parchet. Ați mai auzit ceva despre dosar?

Dar să ajungem și la cel mai de actualitate personaj: Dana Gîrbovan. Propusă Ministru al Justiției de PSD tocmai pentru că se poate prezenta ca un ”specialist din afara politicii” și un ”magistrat independent”, doamna judecător Gîrbovan este - pentru inițiații politicilor din justiție - un om extrem de util domnului Iordache.

De exemplu, atunci când domnul Iordache, în cadrul comisiei omonime, trebuia să lanseze o propunere controversată sau să consolideze un obiectiv al PSD, iar Marton Arpad, cel pe care îl folosea în mod curent pe post de pesedist mascat pentru amendamente servite și susțineri fără rezerva, nu era suficient, intervenea reputata președintă a Uniunii Naționale a Judecătorilor din România și cauționa orice demers al Puterii.

De fapt, doamna Gîrbovan a fost singurul magistrat invitat la comisia specială care a scăpat fără să fie umilit și luat peste picior și căruia i s-a permis să vorbească fără a fi întrerupt sau șicanat. Poate pentru că susținea inclusiv înființarea secției speciale, poate pentru că nu s-a opus în niciun moment loviturilor date de PSD în justiție, poate pentru că, așa cum am văzut acum, la jocul de alba neagra cu demisia, doamna Gîrbovan e din același film cu alți decidenți din justiție. Un film scris și regizat de Florin Iordache.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.