VIDEO Elena Calistru oferă o lecție candidaților la prezidențiale și politicienilor în general: "I-aș încuraja să aibă ceva mai multă încredere în inteligența colectivă și individuală a românilor!"


VIDEO Elena Calistru oferă o lecție candidaților la prezidențiale și politicienilor în general: "I-aș încuraja să aibă ceva mai multă încredere în inteligența colectivă și individuală a românilor!"

Liderul ONG-ului Funky Citizens, Elena Calistru, a participat sâmbătă în cadrul unei emisiuni în care a vorbit despre cursa către Cotroceni.

Astfel, Elena Calistru a atras atenția că nivelul dezbaterii electorale din campania pentru alegerile prezidențiale este unul foarte jos, căci niciunul dintre candidați nu propune teme importante pe marginea cărora să se dezbată și, totodată, nimeni nu prezintă o viziune despre România: "Un proiect de modificare a Constituției, spre exemplu, pentru a vedea cum s-ar putea rezolva problemele și conflictele din ultimii ani nu am auzit să fie pus pe agenda acestei campanii electorale, deși poate ar fi cazul".

Pe cale de consecință, Elena Calistru a avut un mesaj pentru cei înscriși în cursa către Cotroceni: "Cetățenii sunt ceva mai inteligenți decât îi cred unii dintre politicienii noștri".

Redăm mesajul Elenei Calistru:

"E trist pentru mine că nu aud idei noi. Tot aștept să aud de la unul dintre candidați o viziune mare despre România. O viziune nu neapărat ambițioasă, nu neapărat cu floricele, dar să fie o viziune. (..) Până în acest moment pare cumva clar că avem 2, poate 3 candidați principali, iar ceilalți par așa ca pătrunjelul în ciorbă, nici nu strică, dar nici nu ajută foarte tare, aduc un plus de aromă acestei campanii electorale care poate fi interesant pentru unii dintre noi și măcar dacă ar aduce la masa discuțiilor niște subiecte despre care trebuie să vorbim. (...) Un proiect de modificare a Constituției, spre exemplu, pentru a vedea cum s-ar putea rezolva problemele și conflictele din ultimii ani nu am auzit să fie pus pe agenda acestei campanii electorale, deși poate ar fi cazul. (...) Acum niște mulți ani, în campania din 2004, unul dintre principalele subiecte ale dezbaterii a fost cota unică de 16%. Adică nu putem să spunem că "Hei! Românii nu înțeleg teme complicate". Să fim serioși! S-a discutat despre o temă de politică fiscală și s-a discutat mult atunci. (...)

Președintele poate face un lucru important care nu este scris în Consituție și nici în afara ei. Președintele poate pune teme pe agenda publică. Are cel mai important pupitru de la care poate vorbi. Aproape toate televiziunile se vor opri atunci când președintele va ține un discurs despre ce-o fi el, de exemplu despre paza din școli, dacă știe să folosească foarte bine această poziție în care se află. Chiar și cei mai puțin prietenoși, chiar și adversarii nu au cum să ignore ceea ce spune un președinte. (...)

Mă enervează că nu aud niște dezbateri pe niște idei importante și pe teme de politici publice importante. (...) I-aș încuraja pe candidați să aibă ceva mai multă încredere în inteligența colectivă și individuală a românilor. Să se uite cu atenție în societate pentru că o bună parte din aceasta e cu foarte mulți ani înaintea clasei politice: de exemplu acea bucată din societate care se sincronizează cu antreprenorii din alte țări care dezvoltă produse digitale, dar și oamenii din zonele acelea mai sărace care aud de la rudele plecate în străinătate despre cum poți să ai parte de o viață decentă și de niște servicii publice bune. Acești oameni au nevoie de proiecte, au nevoie să audă soluții, dar problema apare când vraja nu prea mai ține, pentru că de-a lungul timpului dezamăgirile au existat. Au fost foarte puține promisiuni, puține s-au realizat, iar oamenii au devenit foarte cinici. Cinismul se rezolvă printr-un singur ingredient: onestitate. Onestitate privind ceea ce poți face, dar și onestitate în legătură cu traseul pe care l-ai urma pentru a face acel lucru să se întâmple. (...) Cetățenii sunt ceva mai inteligenți decât îi cred unii dintre politicienii noștri", a spus Elena Calistru. 

Vedeți video de la 13:30:



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.