Penibil: Președintele României îl plagiază pe Cumpănașu și-și dă cu părerea despre anchetarea ADN-ului din butoi!


Penibil: Președintele României îl plagiază pe Cumpănașu și-și dă cu părerea despre anchetarea ADN-ului din butoi!

În Statele Unite și în orice stat de drept, un șef de stat care și-ar fi permis să se amestece într-o anchetă penală în desfășurare și-ar fi încetat imediat cariera politică.

Un oengist dubios, precum Alexandru Cumpănașu, are dreptul de a spune orice prostii dorește, despre orice, inclusiv să inventeze teorii despre moartea Alexandrei Măceșanu. Asta înseamnă libertatea de expresie, inclusiv dreptul de a debita aberații. Pe alde Cumpănașu și pe alții ca el îi vor judeca alegătorii, la urne. Dar când șeful statului apare la televizor și spune că ancheta DIICOT în legătură cu crimele din Caracal “continuă să genereze semne de întrebare majore”, aceasta este o presiune inacceptabilă asupra procurorilor.

Domnul Iohannis este ușor disperat de vreme ce fură agenda lui Cumpănașu și girează teoriile conspiraționiste din jurul uriașei drame din Olt. Șeful statului nu este criminalist și nu are competența să afirme dacă o anchetă ridică sau nu semne de întrebare. Procurorii sunt datori să strângă probe solide, pentru a-i aduce pe criminali în fața instanței. Dacă vor pierde procesul în instanță, dacă nu vor reuși să pedepsească criminalul, vor putea fi blamați public. Până atunci, politruci de tip Iohannis ar trebui să se abțină să-și dea cu părerea despre ADN-ul oaselor găsite în butoiul din curtea lui Gheorghe Dincă sau despre alte detalii tehnice.

În plus, cetățeanul Cumpănașu are dreptul moral să critice orice autoritate a statului. Domnul Iohannis, nu. Domnul Iohannis este cel care a semnat numirea lui Felix Bănilă în fruntea DIICOT, ignorând apelul a zeci de procurori din cadrul acestei instituții, care-i atrăgeau atenția că individul este un incompetent. În iunie 2018, adunarea generală a procurorilor DIICOT i-a scris lui Iohannis și i-a atras atenția că individul nu vorbește nici o limbă străină. Procurorii DIICOT au mai arătat că, la audierea din cadrul CSM, Bănilă nu a putut răspunde unei întrebări formulate de unul din membrii Secţiei pentru procurori referitoare la Moneyval (organismul Consiliului Europei pentru combaterea spălării banilor şi a finanţării terorismului) sau Greta (organismul Consiliului Europei pentru combaterea traficului de fiinţe umane). La acel moment, legea îi permitea șefului statului să respingă propunerea venită dinspre Tudorel Toader, ministrul Justiției. Domnul Iohannis nu s-a folosit de această prerogativă.

 Nu pot să nu constat, în acest context, că:

 - Domnul Iohannis n-a avut nimic de comentat despre amorțirea în care se află DNA-ul, instituție aflată în comă de când domnia-sa a concediat-o pe doamna Kovesi.

- Domnul președinte n-a avut nimic de spus când secția pesedistă de anchetare a magistraților o hărțuia pe doamna Kovesi.

- Domnul președinte nu a avut nimic de spus când Inspecția Judiciară s-a năpustit – dirijată din umbră de banda lui Dragnea – asupra mai tuturor magistraților demni și curajoși.

Atacul domnului Iohannis împotriva șefului DIICOT, precum și preluarea agendei lui Cumpănașu și a Antenei 3 mie îmi spune că domnia sa este disperat. Disperat fiindcă singurii candidați pe care-i poate bate, în turul II, sunt cei de sorginte pesedistă. Un competitor din tabăra anti-PSD îl va scoate de la Cotroceni. Din păcate pentru domnul Iohannis, în competiție se află și oameni de dreapta ca Toader Paleologu, care, dacă va intra în turul II, îl va spulbera. Se teme domnul președinte! Se teme și crede că dacă joacă rol de Cumpănașu mai câștigă niște voturi. La 10 noiembrie, va realiza că n-a reușit decât să fie ridicol coborând din funcția de președinte în cea de părerist (analist) nervos, cum vedem destui, toată ziua, bodogănind pe la Antena 3.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.